Οικονομία

Κρίσιμο τετ α τετ Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών

τράπεζες,τράπεζα

Τα προβλήματα που δημιουργεί στο τραπεζικό σύστημα η καθυστέρηση της αξιολόγησης και ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα απασχολήσουν συνάντηση που θα έχουν αύριο η Διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Νίκος Καραμούζης, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Παναγιώτης Θωμόπουλος και Βασίλης Ράπανος, ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, καθώς και οι Αιμίλιος Κυριάκου από τη Citibank και Στιβ Μπάνερ από την HSBC Bank, όπως και οι διευθύνοντες σύμβουλοι Δημήτριος Μαντζούνης, Φωκίων Καραβίας, Γιώργος Πουλόπουλος, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και Θεόδωρος Πανταλάκης της Αttica Bank.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν πως εάν δεν αρθεί σύντομα η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, η μείωση των εσόδων των τραπεζών και η αύξηση των προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία, θα εξαερώσει τις ετήσιες οικονομίες των περίπου 150 εκατ. ευρώ που έχουν πετύχει τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα τις τραπεζικές διοικήσεις όσο πιο γρήγορα κλείσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης τόσο πιο υψηλοί θα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης εφέτος, βοηθώντας τις τράπεζες να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά τους.

Για το 2016, αν περιληφθούν και τα έκτακτα κέρδη που θα εγγράψουν οι τράπεζες, το καθαρό αποτέλεσμα σε επίπεδο ομίλων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 500 εκατ. ευρώ.Τα προ προβλέψεων κέρδη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4,4 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 3,7 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα 12,8 δισ. ευρώ του 2015.
Πηγή: Cnn.gr

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά νέα παράταση

επιστρεπτέα προκαταβολή

Νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες μένουν εκτός με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών.

Το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι είχε επισημάνει εγκαίρως προς το υπουργείο Οικονομικών το πρόβλημα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και τους κινδύνους που διαφαίνονταν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι με επιστολή του προς το υπουργείο στις 5 Ιανουαρίου 2021, τόνισε ότι εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου (είχε δοθεί περιθώριο εννέα ημερολογιακών ημερών) οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ειδικά από τη στιγμή που ο Δεκέμβριος είναι πολύ ιδιαίτερος μήνας, δεδομένου ότι γίνονται πολλές εκκαθαρίσεις και σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν επιτρέπονται διορθώσεις στα στοιχεία που θα κατατεθούν.

Το επιμελητήριο σημειώνει ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος να εναρμονιστεί με την προθεσμία υποχρέωσης ενημέρωσης των Βιβλίων και υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, η οποία είναι μέχρι και τις 31/1/2021. «Μάλιστα είχαμε επισημάνει ότι αν λόγω έλλειψης χρόνου και χωρίς υπαιτιότητα του μικρομεσαίου επιχειρηματία δοθούν ανακριβή στοιχεία, υπήρχε ο κίνδυνος για επιβολή φορολογικού προστίμου ή και να ζητηθεί από τη μικρομεσαία επιχείρηση η επιστροφή του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άμεσα και έντοκα», όπως υπογραμμίζεται.

Λίγες μέρες αργότερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, και συγκεκριμένα στις 11/1/2021 και αφού δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, το Επιμελητήριο επανήλθε με νέα επιστολή του προς το υπουργείο, τονίζοντας την ανάγκη παράτασης, καθώς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

«Πολλοί επαγγελματίες μένουν εκτός»

Επισημάνθηκε δε για ακόμα μία φορά ότι κλάδοι ή μεμονωμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να υπαχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, καθώς χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα δεν θα μπορούσαν να έχουν με ακρίβεια τον κύκλο εργασιών τους για το 2020. Ενδεικτικά, είχε αναφερθεί ότι ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες, τα περίπτερα, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα πώλησης χρωμάτων, ψιλικά κτλ, δεν θα προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Μάλιστα, το ΕΕΑ είχε καταθέσει την πρόταση οι επιχειρήσεις αυτές να έκαναν τώρα την αίτηση και να υπέβαλαν τον κύκλο εργασιών τους όταν ολοκληρωνόταν η απαραίτητη διαδικασία, λαμβάνοντας την Επιστρεπτέα σε δεύτερο χρόνο.

«Το μοναδικό που τελικά έγινε, ήταν να δοθεί μια τετραήμερη παράταση, η οποία και λήγει σήμερα 19/1/2021, αφήνοντας βέβαια εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους», αναφέρει το ΕΕΑ.

«Προσχηματική η παράταση»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί προσχηματική αυτή την ολιγοήμερη παράταση, καθώς δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και δίνει λύση στο πρόβλημα. Όπως εκτιμά, «το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, καθώς το ποσό της Επιστρεπτέας 5 είναι 1,5 δισ. ευρώ, οπότε επιλέχθηκε αυτή η λύση για να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα κατέθετε αίτημα υπαγωγής».

«Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να ανακοινώσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας. Σε διαφορετική περίπτωση να μιλήσει ξεκάθαρα για να μη δημιουργούνται ελπίδες σε ανθρώπους που παλεύουν για την επαγγελματική τους επιβίωση, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύδονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναστολές Ιανουαρίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων

Χρέη: Ρύθμιση σε έως 240 δόσεις - Ποιους αφορά

Και τον Φεβρουάριο η μείωση του ενοικίου - Παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας