Οικονομία

Κονδύλια 1 δισ. ευρώ για την διαχείριση απορριμμάτων

απορριμματα

Ευκαιρία ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους, αλλά και για έναν μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, αποτελούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη διαχείριση αποβλήτων, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί κατά την πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της υπηρεσίας «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), στο φόρουμ με θέμα: «Πειραιάς και Διαχείριση Απορριμμάτων», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Όπως τόνισε, για πρώτη φορά θα διατεθούν στην Ελλάδα, τόσο υψηλά κονδύλια για διαχείριση αποβλήτων, κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα πρόσκληση, αλλά και πρόκληση σωστής αξιοποίησης σε ένα άλλο περιβάλλον, όπως αυτό της κυκλικής οικονομίας, με ελαχιστοποίηση της ταφής.

Ο προϊστάμενος του ΕΠΠΕΡΡΑ επεσήμανε επίσης, ότι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να κλείσουν άμεσα, με ολοκλήρωση και εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων τους, με ωρίμανση των μελετών και των προτεινόμενων δράσεων, καθώς, όπως προειδοποίησε, από το 2016 και μετά θα υπάρξουν εντατικοί χρηματοδοτικοί έλεγχοι.

Ο κ. Μαμαλούγκας υπενθύμισε τέλος ότι «τρέχει» ήδη από τον Απρίλιο, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ύψους 270 εκατ. ευρώ, που επιμερίζεται σε 23 τοπικές δράσεις. Από αυτά, τα 210 αφορούν διαδημοτικές συνεργασίες και 40 εκατ. αφορούν αποκλειστικά τα νησιά.
ΕΟΑΝ: Σημαντικά οφέλη από τον εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, αναφέρθηκε στον ετήσιο τζίρο της αγοράς διαχείρισης στερεών αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης, που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. Ευρώ, στις απαιτούμενες υποδομές.

Στόχος είναι να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση που πρέπει να επιτύχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ως το 2020, αλλά και στο μέσο κόστος διαχείρισης ανά τόνο διαχειριζόμενου υλικού, εξηγώντας τα οφέλη από την μείωση του κόστους και την παραπέρα ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Παρότρυνε μάλιστα τους ΟΤΑ σε εξορθολογισμό της κοστολόγησης, με κίνητρα για τη μείωση παραγωγής αποβλήτων (ΠΟΠ) και με φόρο ταφής.

Ο κ. Πολιτόπουλος επεσήμανε επίσης την ανάγκη αύξησης των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), ανάπτυξης των τοπικών μονάδων κομποστοποίησης στα νησιά, μέσω ΚΔΑΥ χαμηλού κόστους, αλλά και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής (σε συσκευασίες 40%), με ειδικούς ελέγχους, πρόστιμα και αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των «Πράσινων Σημείων», ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ τόνισε, ότι κλειδί της επιτυχίας είναι η εύκολη πρόσβαση των πολιτών, η παροχή σχετικών κινήτρων, η συνεχής λειτουργία, η ευέλικτη και σχετικά ελαφριά κατασκευή, για λόγους εξοικονόμησης κόστους, αλλά και η σχετικά εύκολη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων που συνδέονται με την έλευση και την παραμονή προσφύγων στη χώρα μας, ο κ. Πολιτόπουλος ανέφερε, ότι προγραμματίζεται από το ΕΠΠΕΡΡΑ, ειδικός διαγωνισμός που θα αφορά τη χρηματοδότηση ειδικών υποδομών για τους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ τα γυμναστήρια μετά από επίκαιρη ερώτηση

γυμναστήριο κορωνοϊός

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε  επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων, η ασφαλής λειτουργία των οποίων μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, αφού ως κατά τεκμήριο κλειστοί χώροι δεν έχουν λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα και χρειάζονται ένα μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί ενώ προδιαγράφεται δυσοίωνο το εγγύς μέλλον για αυτούς καθώς το α΄τρίμηνο του ανοίγματος τους, δεν θα εισπράξουν τίποτα σχεδόν, με δεδομένο ότι τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν προεισπράξει συνδρομές για υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να αποδώσουν.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στο καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα γυμναστήρια στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου και επέμεινε στο μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης με ασφαλή υγειονομική λειτουργία των γυμναστηρίων.

Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε την ανάγκη:

-Παράτασης απαλλαγής των ενοικίων για ένα σημαντικό διάστημα που αποτελεί θέμα επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων και ειδικά των γυμναστηρίων που εκ των πραγμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν σημαντική πτώση τζίρου.

-Πρόβλεψης για αναστολή των συμβάσεων προσωπικού για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια με υγειονομικα πρωτοκολλα καθώς ο κλάδος απασχολεί πάρα πολλούς ωρομίσθιους ( 1 και 2 ώρες ανά ημέρα ) οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα αυτοί βγαίνουν εκτός αναστολών και είναι στον άερα.

- Ενισχυμένης αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1000 έως 4.000 ευρώ ( πρότυπα Απριλίου ) η οποία πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση τόσο για το ακριβές περιεχόμενο της όσο και για το timing της συζήτησης, ανακοίνωσε στη Βουλή την ad hoc (ειδικά για αυτούς) συμμετοχή των γυμναστηρίων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα ξεκινήσει 28 με 30 Μαϊου με Κεφάλαιο Επανεκκίνησης το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4000 και 18000 € και είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού θα χαλαρώνουν και τα περιοριστικά μέτρα εντός του χώρου των γυμναστηρίων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζά Επενδύσεων έδωσε τη δυνατότητα και είναι διαθέσιμα από τα πιστωτικά ιδρύματα χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 Ευρώ ή το 25 % του ετήσιου κύκλου εργασίας των μικρών επιχειρήσεων που δεν στηρίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που ζήτησε ο κ.Κεγκέρογλου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τα εξετάσει με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/MOU8bynIdo0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Βγάζουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι - Μία «μεγάλη μέρα» χαιρετίζει ο Μπάιντεν

Περιφέρεια Κρήτης: Διανομή ειδών παντοπωλείου στους δικαιούχους ΤΕΒΑ