Οικονομία

Κίνα: Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Απρίλιο

Κίνα κορωνοϊός

Οι κινεζικές εξαγωγές κατέγραψαν απρόσμενη αύξηση τον Απρίλιο για πρώτη φορά φέτος καθώς τα εργοστάσια προσπάθησαν να καλύψουν τις πωλήσεις που έχασαν λόγω του κορονοϊού, αλλά η διψήφια μείωση στις εισαγωγές υπονοεί ότι έπονται περισσότερες δυσκολίες καθώς η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε ύφεση. 

Οι καλύτερες των αναμενόμενων εξαγωγές του Απριλίου βοήθησαν τις ασιατικές μετοχές να μειώσουν τις αρχικές τους απώλειες, αλλά αναλυτές είπαν ότι οι εμπορικές προοπτικές της Κίνας παραμένουν ζοφερές, καθώς οι μεγάλες οικονομίες βρίσκονται ακόμα στον κλοιό της πανδημίας. 

Οι αποστολές στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, το οποίο αποτελεί την πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις τελωνειακές αρχές σήμερα. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση 15,7% ύστερα από πτώση κατά 6,6% τον Μάρτιο. 

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες εξαγωγές ιατρικού εξοπλισμού, παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων και υφασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μασκών. Η Κίνα εξήγαγε εκατ. τόνους ιατρικών προϊόντων αξίας 71,2 δισεκ. γιουάν (10,03 δισεκ. δολαρίων) την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές. Η ημερήσια αξία των εξαγωγών ιατρικών εφοδίων υπερτριπλασιάστηκε τον περασμένο μήνα. 

Κάποιοι οικονομολόγοι απέδωσαν την αύξηση στις εξαγωγές στο γεγονός ότι σε άλλες χώρες τα εργοστάσια έκλεισαν μόλις οι μεταποιητικές εταιρίες στην Κίνα άρχισαν να επαναλειτουργούν, το οποίο οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές προϊόντων.

«Όχι μόνο η παγκόσμια ζήτηση υπέστη πλήγμα από τον κορονοϊό, αλλά το σοκ στο κομμάτι της παραγωγής ήταν στην πραγματικότητα ακόμα εντονότερο τον περασμένο μήνα», είπε ο Νιε Γουέν, οικονομολόγος στην Hwabao Trust στη Σανγκάη, προσθέτοντας ότι η καλύτερη της αναμενόμενης επίδοσης στις εξαγωγές μπορεί να παραταθεί και τον Μάιο καθώς σε άλλες οικονομίες συνεχίζουν να ισχύουν περιορισμοί στην παραγωγή. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη βουτιά στη ζήτηση από το εξωτερικό –ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός αργότερα καθώς ανοίγουν τα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο». 

Πολλά κινεζικά εργοστάσια βρίσκονται αντιμέτωπα με μειωμένες ή ακυρωθείσες παραγγελίες από το εξωτερικό ύστερα από την επανέναρξη λειτουργίας τους καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει ασθενική. Καταγράφουν αύξηση των αποθεμάτων τους και μείωση των κερδών τους ενώ ορισμένα αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δαπάνες. 

Οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,2% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Ιανουάριο του 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 11,2% ύστερα από πτώση κατά 0,9% ένα μήνα νωρίτερα. 

Η μείωση των εισαγωγών οφείλεται στην ασθενή εγχώρια ζήτηση και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Το κλείσιμο επιχειρήσεων σε άλλες χώρες προκάλεσε επίσης μεγάλα προβλήματα στις κινεζικές εισαγωγικές εταιρίες. 

Το εμπορικό πλεόνασμα ης Κίνας για την περίοδο αυτή διαμορφώθηκε στα 45,34 δισεκ. δολάρια, συγκριτικά με εκτιμήσεις για πλεόνασμα 6,35 δισκ. δολαρίων. Τον Μάρτιο, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 19,93 δισεκ. δολάρια.

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον 5ο κύκλο

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας "myBusinessSupport" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

   Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

   Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον εν εξελίξει 5ο κύκλο, ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

   Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

   Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.

   Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

   Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

    * 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο

    * 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%

    * 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και

    * 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

   Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις, δεν πληρούν, ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου, ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

   Οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες, έχουν καθοριστεί με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

   Η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει μεθαύριο, Τετάρτη. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κικίλιας: Και οι ιδιώτες γιατροί στη μάχη για τον εμβολιασμό

Μητσοτάκης: «Ιστορική η συμφωνία για τα 18 Rafale» -βίντεο

Πανσέληνος των Λύκων: Η πρώτη πανσέληνος του 2021!