Οικονομία

Ιταλία: Αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες, παρά το άλμα του χρέους πάνω από το 150% του ΑΕΠ

Ιταλία κορωνοϊος μεσίστιες σημαίες

Σχέδια για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων εξετάζει η Ιταλία, στην προσπάθειά της να απεμπλακεί η ιταλική οικονομία από τη χειρότερη ύφεση σε ένα αιώνα, σύμφωνα με έγγραφο που τέθηκε υπόψη του Bloomberg αργά χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης υπό του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Η κίνηση αυτή εγείρει έντονο σκεπτικισμό αναφορικά με το κρατικό χρέος της Ιταλίας το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 150%, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Όπως αναφέρει το Σχέδιο Εθνικής Μεταρρύθμισης το οποίο παρουσίασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις στο 3% του ΑΕΠ, από 2,3% το 2019.

Συνολικά η γείτονα έχει προγραμματίσει να δαπανήσει 206 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανταπόκρισής στην κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού, ποσό που θα χρηματοδοτηθεί επεκτείνοντας τον έλλειμμά της κατά 75 δισ. ευρώ το 2020 και κατά 26 δισ. ευρώ το 2021.

Επιπλέον κατά 67 δισ. ευρώ θα αυξηθούν οι επενδύσεις για τις μεταφορές, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό  στα 200 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες σε 130 έργα υποδομής, όπως αποκάλυψε ο Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οικονομία

Με διαδικασίες εξπρές η μείωση της προκαταβολής φόρου απο την ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ

Σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που την δικαιούνται και έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες.

 Για το σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Η προθεσμία για την υποβολή της τροποποιητικής λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

   Αυτονόητα, όσοι, από τη Δευτέρα, θα υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.