Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody's Ratings, ο τελευταίος των «μεγάλων» που στερούσε ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, σβήνοντας οριστικά το «στίγμα» που άφησε στη χώρα η κρίση χρέους.
O Moody's είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης και τους συνολικά πέντε οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος δεν είχε δώσει έως τώρα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
Ο Αμερικανικός οίκος στην αποψινή του ετυμηγορία αναβάθμισε το rating σε «Baa3», από «Ba1». Αυτό σημαίνει πως οι προοπτικές άλλαξαν από θετικές σε σταθερές.
Σημειώνεται επίσης πως τον περασμένο Σεπτέμβριο η Moody’s διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Ba1», μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ωστόσο αναβάθμισε τις προοπτικές της χώρας από «σταθερές» σε «θετικές».
Οι επόμενες αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία έχουν ως εξής:
18 Απριλίου – Standard and Poor’s («BBB-» με θετικές προοπτικές)
16 Μαΐου – Fitch Ratings («BBB-» με σταθερές προοπτικές)
30 Μαΐου – Scope Ratings («ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές)
5 Σεπτεμβρίου – DBRS («BBB» με σταθερές προοπτικές)
19 Σεπτεμβρίου – Moody’s
17 Οκτωβρίου – S&P
7 Νοεμβρίου – Scope
14 Νοεμβρίου – Fitch
Η ανακοίνωση του οίκου
«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το πιστωτικό προφίλ του ελληνικού κράτους έχει πλέον μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ενδεχόμενα μελλοντικά σοκ», σημείωσε ο οίκος, προσθέτοντας:
«Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε. Με βάση τη στάση πολιτικής της κυβέρνησης, τις θεσμικές βελτιώσεις που αποδίδουν καρπούς και το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμφανίζει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μειώνουν σταθερά το υψηλό βάρος του χρέους της.
Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος που σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ του δημοσίου».
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν μια ισορροπία μεταξύ του ότι ορισμένες από τις κύριες πιστωτικές προκλήσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν αργά και των θετικών προοπτικών που σχετίζονται με τη σταθερότητα των θεσμών και τη στάση πολιτικής που προαναφέρθηκε.
«Όσον αφορά τις προκλήσεις, η ολοκλήρωση των θεσμικών και οικονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη θα πάρει χρόνο. Αν και το χρέος προς το ΑΕΠ μειώθηκε γρήγορα τα τελευταία χρόνια, θα παραμείνει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ αυτών που αξιολογούμε.
Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για να εφαρμόσουν σθεναρά πολιτικές που υποστηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μεσολόγγι: 19χρονη κατήγγειλε πως ο πατριός της προσπάθησε να βιάσει την αδελφή της
Συνελήφθη Ιάπωνας τουρίστας που πόζαρε με τα οπίσθια εκτεθειμένα στο Σινικό Τείχος