Οικονομία

Η λίστα με τα ελληνικά προϊόντα που επιβαρύνονται με τους δασμούς Τραμπ

Αυξησεις προιοντα

Σε εφαρμογή τέθηκαν πλέον οι δασμοί Τραμπ για προϊόντα από την Ευρώπη και όπως ήταν αναμενόμενο επηρεάζει και την Ελλάδα, καθώς εγχώρια προϊόντα «τσουβαλιάστηκαν» με αντίστοιχα προϊόντα ευρωπαϊκών κρατών και πλέον επιβαρύνονται με πρόσθετους δασμούς 25%.

Ωστόσο από την επίσημη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων, που έπεσαν θύμα της μετωπικής σύγκρουσης Airbus- Boeing, γλίτωσε το ελαιόλαδο, το οποίο και εξαιρέθηκε από τους δασμούς Τραμπ.

Ποια είναι τα προϊόντα στα οποία μπαίνει καπέλο λόγω δασμών
Εκτός από τους ειδικούς δασμούς σε συγκεκριμένα προϊόντα ευρωπαϊκών χωρών, στη λίστα με τα αγαθά εντοπίζεται «καπέλο» 25% που μπαίνει σε τυριά, χοιρινά, λουκάνικα, γιαούρτια, μαργαρίνες, ζωικά λίπη, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως αυτά ενσωματώνονται στο ειδικό ενημερωτικό του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων στις ΗΠΑ είναι τα τυριά και τα φρούτα, με μια συνολική αξία περίπου 48 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 1,37 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22%.

Οικονομία

ΕΚΤ: Με ετήσιο ρυθμό 1,9% αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Ιούνιο

Κόκκινα δάνεια

Με ετήσιο ρυθμό 1,9% αυξήθηκαν οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως και τον Μάιο, ενώ τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν 4% έναντι 3,9% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η προσφορά χρήματος Μ3 επιβραδύνθηκε οριακά τον Ιούνιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής της να υποχωρεί στο 8,3% από 8,5% τον Μάιο. Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια Μ1, που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε 11,7% έναντι 11,6% τον Μάιο.

Οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν συνολικά κατά 89 δισ. ευρώ στα 12,897 τρισ. ευρώ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,3%. Οι καταθέσεις νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ στα 7,907 τρισ. ευρώ, με ρυθμό 7,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολες οι πληρωμές από 26 ως 30 Ιουλίου

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 27/8 για την έκπτωση του 3%

Κατώτατος μισθός: Στα 663 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου του 2022 – Αναλυτικοί Πίνακες