Οικονομία

Η Κυβέρνηση παρουσιάζει το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

kokkina-daneia-1.jpg

Roadshows και στην Ελλάδα προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο «Ηρακλής», αφού στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούν πλήθος επαφών με διεθνείς οίκους και οργανισμούς, διαμορφώνοντας το κλίμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής δευτερογενούς αγοράς τίτλων. Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη και διακανονίζεται η έλευση επενδυτών από τους παραπάνω οίκους στην Αθήνα μόλις το θεσμικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί - εντός Οκτωβρίου.

Σκοπός του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να καθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια. Τον νέο νόμο που θα θεσμοθετήσει το APS θα συνοδεύσει και ένας δεύτερος (omnibus law), ο οποίος θα εκσυγχρονίζει την κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγές, ενώ θα προάγει διατάξεις και για τις μικροπιστώσεις.
Επενδυτική βαθμίδα

Ως καταλύτη χαρακτηρίζουν οι διεθνείς οίκοι τον «Ηρακλή» σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και των τραπεζών. Μάλιστα κάποιοι επιχειρούν την αισιόδοξη πρόβλεψη για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία μπορεί και δύο μονάδες στο επόμενο χρονικό διάστημα και δεν αποκλείουν η χώρα να αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα της διετίας όπως αναμενόταν.

Υπενθυμίζεται πως στις 25.10.19 πραγματοποιείται αξιολόγηση από την S&P.
Επενδυτικοί οίκοι όπως η Black Rock, η Deutsche Bank, αλλά και οίκοι αξιολόγησης όπως η Moody's και η DBRS, αναφέρονται περίπου με ενθουσιασμό για τις εξελίξεις.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των επενδυτών στο παράλληλο roadshow που διεξήγαγαν οι τράπεζες ξεπέρασε τους 16.

Η κυβέρνηση διενεργεί συναντήσεις επίσης με HSBC, Morgan Stanley, όπως και BNP Paribas. Παράλληλα χθες η κυβέρνηση συναντήθηκε με την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κατέγραψε τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για την ελληνική αγορά τίτλων και αξιών μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».
Εκτίμηση για αύξηση κερδώνΩς θετικό ακόμη και για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των NPEs η επενδυτική εταιρεία Autonomous Research.

Όπως αναφέρει σε report της, η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα αυξήσει σημαντικά τις μεταβιβάσεις NPLs, σε ανάλογο επίπεδο, με αύξηση 30% στις τιμές, που αποτυπώθηκε και στην Ιταλία, όταν εφαρμόστηκε ανάλογο πρόγραμμα για την προστασία του ενεργητικού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (APS).

Σύμφωνα με την επενδυτική θα καταγραφεί αύξηση από 2% έως 4% πωλήσεων και μεταβιβάσεων NPLs από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, γεγονός το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Οι ελληνικές τράπεζες μέσω των τιτλοποιήσεων θα κατορθώσουν να μειώσουν περαιτέρω το βάρος των NPLs, με την Autonomous Research να θεωρεί ότι Eurobank και Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ έχουν καλύτερη τοποθέτηση ώστε να επιτύχουν τον στόχο για NPEs στο 5% των συνολικών καταθέσεων έως το 2022, ενώ αντίθετα Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,64% και Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,27% θα δυσκολευθούν περισσότερο.
Θεωρείται ότι μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» η μείωση των NPLs θα καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμη.

Πλαισίωση με πρόσθετα μέτρα

Στην αναζήτηση και πρόσθετων, ρεαλιστικών και καινοτόμων λύσεων -πέραν του «Ηρακλή»- για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών βρίσκονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «είμαστε ανοιχτοί και ήδη αναζητούμε και άλλες, ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπλέον του «Ηρακλή», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικά μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό των NPLs στην Ελλάδα άγγιζε το 39,2% στο τέλος Ιουνίου, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Το σχέδιο «Ηρακλής» φιλοδοξεί να τα μειώσει κατά 30 δισ. ευρώ, χάρη στα 9 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προβλέπει.  

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Σταϊκούρας: Έως τις 15 Ιουνίου η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις

Σταϊκούρας

Εως 15 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δις ευρώ προς επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την πανδημία ενώ οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για τη «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν απο την πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη (Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πρόσθεσε δε ότι η περίμετρος του προγράμματος θα είναι «μεγαλύτερη ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση. Θα ενταχθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής. Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και εως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση τηε επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου. Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις απο το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση. Παράλληλα, προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε και στατιστικά στοιχεία της πορείας του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την πρώτη φάση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες απο 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανα επιχείρηση. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

29.664 επιχειρήσεις με 1 εως 5 εργαζόμενους

11.211 επιχειρήσεις με 6 εως 20 εργαζόμενους

Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν εως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις απο 1 εως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού”. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο.