Οικονομία

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με στόχο 7 δις

οικονομία

«Ανάποδα έχει γυρίσει η κλεψύδρα» για τη νέα έκδοση της Ελλάδας στις αγορές, με στόχο να «δοκιμαστούν» οι διαθέσεις των επενδυτών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει απόφαση για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Στόχος της κυβέρνησης η άντληση ποσού ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούλιο και τη μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή (swap) πολλών παλαιών μικρών ομολόγων με πέντε νέα μεγάλα ομόλογα τον Νοέμβριο, η νέα έκδοση αποτελεί το τρίτο σημαντικό βήμα στην πορεία για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές.
Θα ακολουθήσουν, κατά τις πληροφορίες, δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς, έως τον Αύγουστο.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι και το νέο βήμα έχει τα εχέγγυα να κριθεί επιτυχημένο, καθώς η κατάσταση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί θεαματικά μετά το swap των ομολόγων και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αρχικά σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.
Η βελτίωση αντανακλάται στη συνεχιζόμενη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων (συνεπώς και του δυνητικού κόστους δανεισμού της χώρας) και στην εξομάλυνση της καμπύλης τους, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των προβλέψεων διεθνών οικονομικών οργανισμών και οίκων αξιολόγησης για ρυθμό ανάπτυξής της σημαντικά πάνω από το 2% φέτος.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα B με θετικές προοπτικές, κάνοντας λόγο για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση στη διάρκεια του 2018. «Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας», ανέφερε ο οίκος, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% την περίοδο 2018-2021 από 1,3% το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% τόσο για φέτος όσο και για το 2019 και αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2,4% για φέτος, 2,5% για το 2019 και 2,4% για το 2020). Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, που αποτελεί και τον βασικότερο δείκτη αναφοράς (benchmark) για το κόστος δανεισμού μίας χώρας, διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 3,70%, έχοντας διανύσει μία θεαματική πτωτική τροχιά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν κινείτο περί το 7,5%. Και σε σχέση, όμως, με ένα μήνα πριν (2 Ιανουαρίου), η μείωση της απόδοσης είναι σημαντική και φθάνει στο 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, με προοπτική περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης.

Για θετικό κλίμα στις αγορές μιλά ο διεθνής Τύπος

Το θετικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται και σε δημοσιεύματα διεθνών οικονομικών μέσων ενημέρωσης. «Όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές με 7ετές ομόλογο μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να βρει πληθώρα αγοραστών, όχι μόνο επειδή η οικονομία της χώρας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τίτλοι με καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε το Bloomberg σε πρόσφατο δημοσίευμά του, προεξοφλώντας ουσιαστικά την επιτυχία της επικείμενης έκδοσης. Η δυναμική για την Ελλάδα είναι θετική, δήλωσε αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε στην έκδοση ελληνικού ομολόγου όταν έρθει η ώρα», σημείωσε εκπρόσωπος της Amber Capital, η οποία αγόρασε και πέρυσι ελληνικά ομόλογα.

«Το μόνο Grexit που θεωρούμε ότι θα δούμε είναι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε στο Reuters διαχειριστής κεφαλαίων της BlueBay Asset Management, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει σίγουρα να συμμετάσχει σε μία ελκυστική νέα έκδοση. Τραπεζίτης, που συνεργάσθηκε με τον ΟΔΔΗΧ( Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η νέα έκδοση θα προσελκύσει περισσότερα μεγάλα επενδυτικά ταμεία αυτή τη φορά, αναφέροντας και την ισχυρή ζήτηση που υπήρξε στην πρόσφατη έκδοση καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank.

 insider.gr

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στις 15 Μαρτίου η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων

ενοικιαστες

Στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου του 2021 τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην ηλεκτρονικη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Όλη η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να αποζημιωθούν από το κράτος οι ιδιοκτήτες που δεν θα έχουν εισπράξει ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθορίζεται με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση, η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα ξεκινάει δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης Covid και θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων.

Υπενθυμίζεται ότι από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο αλλά και Μάρτιο, απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις της εστίασης, το λιανεμπόριο, επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), κομμωτήρια, γυμναστήρια, επιχειρήσεις του αθλητισμού, του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την απόφαση:

- Οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου μισθώματος και τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος.

- H αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

- Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:

1. Οι εκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και δεν εισπράττουν μίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

2. Οι υπεκμισθωτές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης, έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και δεν εισπράττουν υπομίσθωμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 από τους αντισυμβαλλόμενους, υπομισθωτές, κατ' επιταγή.

3. Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.

- Οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

- Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Covid.

- Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει την δήλωση, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος είναι οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος την δήλωση covid εντός 2 μηνών τη λήξη της.

- Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, τότε:

- Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη Δ.Ο.Υ. του κληρονομούμενου τον τραπεζικό αυτό λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.

- Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης Covid». Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του μισθώματος καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθένα εξ' αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στο Taxisnet .

- Η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι αυτών ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με email για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της.

- Η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους διενεργείται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της Δήλωσης Covid, και ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων.

- Το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% ή στο 60% καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στο Taxisnet.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη: Ο κρατούμενος δεν ...γύρισε από την άδεια

Κεντρική Αμερική: Η πείνα έχει απογειωθεί

Υπουργικό Συμβούλιο: Στην ατζέντα το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο δημόσιο