Οικονομία

Χουλιαράκης: Τα επιτόκια δανεισμού θα πέσουν μόλις υποχωρήσουν οι αναταράξεις

χουλιαράκης

Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο προϋπολογισμού με αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος στην κατεύθυνση της μεγέθυνσης και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Χουλιαράκης έσπευσε να επισημάνει ότι η ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος δεν ήταν προδιαγεγραμμένη, ως ένα συμβόλαιο που λήγει, αλλά απαιτήθηκε πολιτική για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα και σήμερα να κατατίθεται ένας προϋπολογισμός που ενισχύει την κοινωνική προστασία. Ξεχωριστή στιγμή από την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αυτή που ευχήθηκε στη ΝΔ για τα 44 χρόνια του βίου της.

«Τα δημόσια οικονομικά έχουν μπει πλέον σε τροχιά βιώσιμη και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να αμφιβάλλει γι' αυτό. Η αβεβαιότητα, που ταλαιπώρησε τη χώρα για πολλά χρόνια, υποχώρησε, έφυγε. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίζεται βήμα-βήμα όλον τον τελευταίο χρόνο, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί από το 11% στο 4%, παραμένει υψηλό αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο ήταν πριν από ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια και με προοπτική να μειωθεί ακόμα παραπάνω, μόλις οι αναταράξεις στην Ευρώπη, εξαιτίας της Ιταλίας αλλά και των αναδυόμενων οικονομιών, της Τουρκίας και της Αργεντινής, υποχωρήσουν» υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα είναι το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού από το 2010 που αποτυπώνει αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής σε κατεύθυνση φιλική στη μεγέθυνση, που ενισχύει την κοινωνική προστασία, που επεκτείνει αντί να περιστέλλει.

Αυτά ορίζουν το τέλος του προγράμματος και όχι μία ημερομηνία λήξης ενός συμβολαίου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας παρέμβαση που είχε κάνει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν προδιαδεγραμμένη όπως και κάθε συμβόλαιο που λήγει.

Οικονομία

ΕΚΤ: Οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι τράπεζες στη Νότια Ευρώπη αναμένεται να είναι αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα αν η κλιματική αλλαγή δεν μετριαστεί, καθώς οι πελάτες τους είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κινδύνους φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιών, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ έκανε προσομοιώσεις σε περισσότερες από 1.600 τράπεζες της Ευρωζώνης για να διαπιστώσει πώς θα ανταπεξέρχονταν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως στις φυσικές καταστροφές και την καθιέρωση πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανότητα μη αποπληρωμής τραπεζικών δανείων θα αυξανόταν κατά 7% τα επόμενα 30 χρόνια στην περίπτωση που δεν γινόταν τίποτε για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή (hot house scenario). Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα ήταν σχεδόν διπλάσια για τέσσερις χώρες, τις οποίες δεν αναφέρει ονομαστικά η ΕΚΤ, αλλά ένα διάγραμμα της έκθεσης δείχνει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Μάλτα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εταιρειών που είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

ESPA BANNER