Οικονομία

"Χωρίς ΔΝΤ η Ολλανδία δεν στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα"

νταισελμπλουμ

Στην προειδοποίηση πως η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύρει την υποστήριξή του, προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας.
«Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους Ολλανδούς βουλευτές την Τετάρτη στη Χάγη. «Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής, ότι αν το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος ή θα αποσυρθεί, τότε η στήριξη στο πρόγραμμα θα χαθεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με τo ΑΠΕ, Η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής του αντίδρασης όταν και δήλωσε έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από ότι υπονοεί η έκθεση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ξεπερασμένη την έκθεση του Ταμείου, εξαιτίας της πρόσφατης ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα.«Η Ελλάδα έχει επιδείξει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάκαμψης», είπε ο Ολλανδός υπουργός στο δίκτυο RTLZ.

«Θα ήθελα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά πρέπει να είναι ειλικρινείς. Και το ΔΝΤ ζητά μεγάλες θυσίες από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στον προϋπολογισμό», είπε.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε για το ελληνικό χρέος ότι ήδη έγινε κάποια ελάφρυνση και πως εάν είναι απαραίτητο να γίνει περισσότερη αυτό θα γίνει εφόσον οι Έλληνες παραμείνουν «εποικοδομητικοί». Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει «κούρεμα», αλλά μόνο ελάφρυνση της αποπληρωμής του χρέους.

Οικονομία

Στουρνάρας: Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης

Στουρναρας.jpg

Τη βεβαιότητα πως το μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας την πρόταση για την δημιουργία μιας Bad Bank.

«Είχαμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητας. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανοποιητική. Η πρόκληση, όμως, των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης παραμένει. Τα ΜΕΔ μειώθηκαν το 2020, όμως, αναμένεται νέα εισροή ΜΕΔ λόγω της πανδημίας. Παρά τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού ‘Ηρακλής’ και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου και τη σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματος των ΜΕΔ που έχει ήδη επιτευχθεί από το 2016 μέχρι σήμερα, τα ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν το μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ετήσιο μήνυμά του στο προσωπικό της ΤτΕ, για να προσθέσει: «Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού ποσοστού ΜΕΔ, ενώ παράλληλα η πρόταση προβλέπει και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία έχει βαρύτατες υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αυξάνει την αβεβαιότητα και καθυστερεί την ανάκαμψη. Ωστόσο, μέσω των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου οικονομικής ανάπτυξης. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς και ότι μεσοπρόθεσμα, όταν η ανάκαμψη της οικονομίας επανέλθει σε στέρεη βάση, θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία. «Το 2021 ελπίζουμε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της πανδημίας και της επιστροφής στην κανονικότητα. Για εμάς τους Έλληνες η χρονιά που ξεκινά έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είμαστε πολύ περήφανοι που η Τράπεζα της Ελλάδος είναι χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής ‘Ελλάδα 2021’», πρόσθεσε, για να συνεχίσει: «Επιπλέον οι συνάδελφοι μας, διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, είναι αυτοί που σχεδίασαν τα 14 σπάνιας συλλεκτικής αξίας νομίσματα του προγράμματος, τα οποία εκτυπώνονται στις εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου μας. Η Τράπεζα συμμετέχει επίσης, από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, στην μεγάλη επετειακή έκθεση ‘1821 πριν και μετά’».

Οι προκλήσεις για την ΤτΕ

Όπως συνέβη με όλους τους οργανισμούς, η Τράπεζα αντιμετώπισε μεγάλες οργανωτικές και λειτουργικές προκλήσεις λόγω της πανδημίας. «Με ικανοποίηση παρατηρώ ότι όπως έκαναν και οι προκάτοχοί μας πολλές φορές στο παρελθόν, καταφέραμε να μετατρέψουμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Αναφέρω ως παράδειγμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας, ο οποίος επιταχύνθηκε με την προσθήκη της δυνατότητας τηλεργασίας για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας που η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει», εξήγησε ο διοικητής, για να προσθέσει: «Τη χρονιά που μας πέρασε η οικογένεια της Τράπεζας αυξήθηκε με την προσθήκη στο έμψυχο δυναμικό της 59 νέων συναδέλφων, στους οποίους εύχομαι καλή σταδιοδρομία. Ολοκληρώθηκαν επίσης οι προαγωγές για όλες τις βαθμίδες προσωπικού. Σε οργανωτικό επίπεδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο της διοικητικής αναδιοργάνωσης της Τράπεζας ‘Μέλλον’, καθώς ολοκληρώθηκε η A’ φάση του έργου και βρίσκεται σε εξέλιξη η Β’ φάση του που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του σχεδίου του νέου οργανωτικού πλαισίου της Τράπεζας. Χαίρομαι μάλιστα ιδιαίτερα που ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων μας αξιοποίησε την ευκαιρία που τους δόθηκε για να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του νέου οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου της Τράπεζας με τις δικές τους επισημάνσεις και προτάσεις».

Κοινό όραμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι η ΤτΕ να είναι μια αποτελεσματική, αξιόπιστη και καινοτόμα κεντρική τράπεζα που να χαίρει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

«Για να το πετύχουμε αυτό στοχεύουμε στην επόμενη τριετία:

-στη διαρκή ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος,

-στην επαύξηση της καλής φήμης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Τράπεζα,

-στη βελτίωση της οργανωτικής μας ικανότητας και ανθεκτικότητας και

-στην ανάδειξη του ρόλου της Τράπεζας σε θέματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες χωρίς αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια

ΓΣΕΕ - κορωνοϊός: 6 στους 10 εργαζομένους είδαν μείωση εισοδήματος εν μέσω πανδημίας

Χρέη: Ρύθμιση σε έως 240 δόσεις - Ποιους αφορά