Οικονομία

Hμερομηνία λήξης για την αποπληρωμή 65.000 εφάπαξ

εφαπαξ

Ημερομηνία λήξης μπαίνει στην πληρωμή 65.000 καθυστερούμενων εφάπαξ. Δεν έφτανε μόνο ο "κόφτης" που τα μειώνει ως και 22%, τώρα Ταμεία και συνταξιούχοιέχουν νέο πονοκέφαλο. Ό,τι δεν θα εξοφλείται στην ώρα του, θα μπαίνει σε νέα λίστα αναμονής και μπορεί να πάει από μήνες έως και χρόνια πίσω στις πληρωμές. Στην πράξη καθιερώνεται χρονοδιακόπτης, καθώς το διάστημα πληρωμών είναι ένας μήνας από τη μέρα που ο κάθε φορέας παίρνει χρήματα από το λογαριασμό εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Αν περάσει ο μήνας και κάποιοι δεν πληρωθούν, τότε οι υποχρεώσεις για αυτό τον αριθμό δικαιούχων μεταφέρονται στον επόμενο μήνα, "φορτώνοντας" όμως με περισσότερους δικαιούχους τις πληρωμές που έχουν προγραμματίσει να κάνουν τα Ταμεία.

Με το νέο αυστηρό πλαίσιο εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, οι φορείς Πρόνοιας θα πρέπει να πληρώνουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα που είναι ένας μήνας από την ημέρα της επιχορήγησης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 65.000 αιτήσεις απονομής εφάπαξ για συνταξιοδοτηθέντες ασφαλισμένους από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά. Το συνολικό ποσό για να πληρωθούν τα 65.000 εφάπαξ ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσα από το λογαριασμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (δηλαδή μέσα από το δάνειο του νέου μνημονίου) υπό τον όρο όμως ότι τα Ταμεία θα πληρώνουν κάθε μέρα τις αιτήσεις. 

Για να είναι σίγουροι οι δανειστές ότι τα λεφτά θα πιάσουν τόπο έβαλαν ρήτρα πληρωμών με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2017. Ό,τι περισσεύει κάθε μήνα θα μεταφέρεται στον επόμενο και στο τέλος Ιούνιο 2017 , ό,τι δεν έχει απορροφηθεί θα επιστραφεί στην τρόικα.  

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Οικονομία

Εφορία: Επιστροφή φόρου για όσους πληρώνονται με «μπλοκάκι»

εφοριακοί

Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει φέτος και για χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα "μπλοκάκια"

Για τους εν λόγω φορολογουμένους, οι οποίοι θεωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία ως "μισθωτοί" υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει φέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αμοιβών του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους με "μπλοκάκια", οι οποίοι φορολογούνται ως μισθωτοί κι όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα ισχύσουν φέτος μειώσεις συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους έχοντες τέκνα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων με "μπλοκάκια" που θεωρούνται και φορολογούνται ως "μισθωτοί" θα είναι οι περισσότεροι εξ'αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι'αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία.

Δεδομένου δε ότι από τς αμοιβές του 2020 η Εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φορολογηθούν οι αμοιβές ενός εργαζόμενου με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθούς - δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων - θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα 5 προϋποθέσεις:
 Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

 Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Οικονομικών: Τα τελευταία μέτρα στήριξης για το 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν το 2021