Οικονομία

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να ξοφλήσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο

ελλαδα ευρωπη.jpg

Στην επιθυμία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ξοφλήσει πρόωρα μέρος των δανείων του ΔΝΤ και στις ελπίδες της να λάβει πράσινο φως από το eurogroup και εθνικά κοινοβούλιο κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως η Μπούντεσταγκ, αναφέρεται η Handelsblatt.

Το δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδα εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 3,7 δισ ευρώ από τα 8,33 δισ. που χρωστά ακόμη η χώρα μας στο Ταμείο. «Στις 29 Αυγούστου έρχεται στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα θέμα είναι η επιθυμία της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα να ξοφλήσει τον Σεπτέμβριο πρόωρα ένα μέρος του δανείου – κάτι που χρειάζεται ωστόσο την έγκριση της Μπούντεσταγκ», σημειώνει η Handelsblatt επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά. Ενώ ο ΕΜΣ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας χρεώνει επιτόκιο περίπου 1% το ΔΝΤ απαιτεί σχεδόν πενταπλάσιο». Κι αυτό ενώ η Ελλάδα δανείζεται με πολύ φθηνότερο επιτόκιο από τις αγορές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Handelsblatt, για το βήμα αυτό θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους ο ΕΜΣ και τα κοινοβούλιο ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Το θέμα, λέει, αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΕΜΣ έχει ήδη δώσει πράσινο φως, αφού η Ελλάδα θα βελτιώσει έτσι την βιωσιμότητα του χρέους της. Το άρθρο θυμίζει ότι η και η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε εκδηλώσει ανάλογη επιθυμία την περασμένη άνοιξη, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκφράσει τότε επιφυλάξεις, στις οποίες δεν φαίνεται να εμμένει πλέον. Και καταλήγει: «Εξίσου σημαντικό με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους είναι και το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει μια πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές μια χαλάρωση των αυστηρών όρων λιτότητας, που προβλέπουν ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στον ελληνικό προϋπολογισμό 3,5% έναντι του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει και τους φόρους και να έχει στη διάθεσή του περισσότερους πόρους για επενδύσεις. Θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για μια χαλάρωση των στόχων των προϋπολογισμών καθώς η Ελλάδα θα χρειάζεται σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους απ’ ό,τι αναμενόταν και με μια εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ θα μειωθεί το βάρος αυτό περαιτέρω».
 

Οικονομία

Σταϊκούρας: Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, πιστώθηκαν 625 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Σταϊκούρας

Την ικανοποίηση του για το γεγονός πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες συνολικά 71.184 επιχειρήσεις, πιστώθηκαν 625 εκατ. ευρώ, εξέφρασε από τη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων που επεξεργάζεται το νέο πτωχευτικό κώδικα, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε τη σημασία των ρυθμίσεων αλλά και τη στήριξη που αυτές απολαμβάνουν από σειρά φορέων. Μάλιστα επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την πως επί των ημερών της, το ιδιωτικό χρέος στη χώρα αυξήθηκε κατά 50 δισ. ευρώ. « Αν δημιούργησε χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ; 50 δισ. ευρώ σας φτάνουν;», σημείωσε με νόημα. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμα πως μόνο το 2015 η αξία της συμμετοχής των φορολογούμενων στις τράπεζες μειώθηκε από τα 11,6 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ και άφησε αιχμές για την «περήφανη», όπως είπε, διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη.

Σταϊκούρας: 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ

«Λέτε νομοθετούμε για τις τράπεζες. Δεν είμαι εγώ αυτός όμως που έκανε τη δήλωση πως είναι σημαντικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να πάνε καλά οι τράπεζες! 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.
Από την πλευρά τους πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισαν μέσω των εισηγητών τους πως δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Η πολιτική μας σύγκρουση έγκειται στη λογική για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση βλέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές όχι το πρόβλημα αλλά και τη νέα κρίση που ξεσπά!», είπε η Εφη Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μιχ. Κατρίνη του ΚΙΝΑΛ να επισημαίνει: «το νομοσχέδιο δεν συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις. Απαιτεί γρήγορες διαδικασίες χωρίς υποστήριξη σε υποδομές και προσωπικό, σε μια κοινωνία βυθισμένη στη κρίση».