Οικονομία

Handelsblatt: Η Ελλάδα θέλει να ξοφλήσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο

ελλαδα ευρωπη.jpg

Στην επιθυμία της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ξοφλήσει πρόωρα μέρος των δανείων του ΔΝΤ και στις ελπίδες της να λάβει πράσινο φως από το eurogroup και εθνικά κοινοβούλιο κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως η Μπούντεσταγκ, αναφέρεται η Handelsblatt.

Το δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής οικονομικής εφημερίδα εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 3,7 δισ ευρώ από τα 8,33 δισ. που χρωστά ακόμη η χώρα μας στο Ταμείο. «Στις 29 Αυγούστου έρχεται στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα θέμα είναι η επιθυμία της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα να ξοφλήσει τον Σεπτέμβριο πρόωρα ένα μέρος του δανείου – κάτι που χρειάζεται ωστόσο την έγκριση της Μπούντεσταγκ», σημειώνει η Handelsblatt επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά. Ενώ ο ΕΜΣ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας χρεώνει επιτόκιο περίπου 1% το ΔΝΤ απαιτεί σχεδόν πενταπλάσιο». Κι αυτό ενώ η Ελλάδα δανείζεται με πολύ φθηνότερο επιτόκιο από τις αγορές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Handelsblatt, για το βήμα αυτό θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους ο ΕΜΣ και τα κοινοβούλιο ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Το θέμα, λέει, αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΕΜΣ έχει ήδη δώσει πράσινο φως, αφού η Ελλάδα θα βελτιώσει έτσι την βιωσιμότητα του χρέους της. Το άρθρο θυμίζει ότι η και η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε εκδηλώσει ανάλογη επιθυμία την περασμένη άνοιξη, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εκφράσει τότε επιφυλάξεις, στις οποίες δεν φαίνεται να εμμένει πλέον. Και καταλήγει: «Εξίσου σημαντικό με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους είναι και το πολιτικό μήνυμα που θα στείλει μια πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές μια χαλάρωση των αυστηρών όρων λιτότητας, που προβλέπουν ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στον ελληνικό προϋπολογισμό 3,5% έναντι του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώσει και τους φόρους και να έχει στη διάθεσή του περισσότερους πόρους για επενδύσεις. Θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για μια χαλάρωση των στόχων των προϋπολογισμών καθώς η Ελλάδα θα χρειάζεται σαφώς λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους απ’ ό,τι αναμενόταν και με μια εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ θα μειωθεί το βάρος αυτό περαιτέρω».
 

Οικονομία

Σταϊκούρας για τα 32 δισ. ευρώ: Στόχος εκταμιεύσεις από το β' εξάμηνο του έτους

Σταϊκούρας

Στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις που αφορούν στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν επιβαρύνουν το χρέος των χωρών. «Οι επιχορηγήσεις δεν μετράνε στο χρέος, άρα έχουν ιδιαίτερη αξία για χώρες με υψηλότερο χρέος όπως είναι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή την στιγμή γίνονται συζητήσεις, έτσι ώστε οι εκταμιεύσεις από το πακέτο βοήθειας να ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Αναφερόμενος στο πακέτο βοήθειας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το χαρακτήρισε «φιλόδοξο, δίκαιο, ρεαλιστικό και απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις πιεστικές ανάγκες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ από το πακέτο, με την εκταμίευση των χρημάτων πιθανόν να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020. «Πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις για το 2021 αλλά η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν κάποιες από αυτές τις εκταμιεύσεις το 2020».

Η χώρα, μέχρι τον Οκτώβριο οφείλει να θέσει τις προτεραιότητες που έχει προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα εδράζονται σε δύο πυλώνες: Την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την ανάκαμψη της χώρας.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων και όχι μόνο ,έσω προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ. «Η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα υλοποιηθούν οι πολιτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, τέλος, ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την περίοδο Ιούνιος- Ιούλιος-Αύγουστος με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν (έως το 2022) και οι προληπτικές γραμμές πίστωσης από τον ESM.