Οικονομία

Κορωνοϊός: Για το 40% των εργαζομένων το μηνιαίο εισόδημα τους φθάνει μόλις για 19 ημέρες

Εισοδημα Αλληλεγγυης

Δεκαεννέα μέρες είναι αρκετές για να «φαγωθεί» το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από τέσσερα στα 10 νοικοκυριά με αποτέλεσμα να προσπαθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες τους με άδειο πορτοφόλι και να καθυστερούν ακόμα και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν το χρειάζονται ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς για ρεύμα ή θέρμανση.

Η παρατεταμένη κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με τα λουκέτα σε επιχειρήσεις λόγω των υγειονομικών μέτρων που οδήγησαν χιλιάδες εργαζομένους είτε στην ανεργία, είτε σε αναστολή εργασίας, είχε ως συνέπεια τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων για μεγάλο αριθμό νοικοκυριών το 2020, κάτι που συνεχίζεται και το 2021.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 9η ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, σε συνεργασία με τη MARC, περίπου τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 11,5% (μέσος όρος).

Νοικοκυριά τα εισοδήματα των οποίων προέρχονται κυρίως από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι εκείνα που επλήγησαν περισσότερο με τα επτά στα δέκα να δηλώνουν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε το 2020 κατά 27,1%.

Μικρότερο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών (39,3%) που το εισόδημά τους βασίζεται κυρίως στον μισθό και είχαν μείωση της τάξεως του 10,5%, ενώ για το 24,8% των νοικοκυριών που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη η μείωση ήταν στο 6,8%.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία οδηγούν σε φτωχοποίηση, με ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών να παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και το 1 στα 4 νοικοκυριά (25,1%) να δηλώνει πως διαβιοί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Σχεδόν 1 στα 2 νοικοκυριά (47,9%) δηλώνει πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία.

Υψηλό είναι και το ποσοστό αδυναμίας αποταμίευσης των νοικοκυριών, καθώς 8 στα 10 (81,8%) λένε ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν, παρά τη μείωση της κατανάλωσης που καταγράφηκε λόγω των εκτεταμένων περιορισμών που υιοθετήθηκαν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού και μάλιστα απαισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες τους και για το 2021, αφού το 35,6% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.

Παράλληλα οι οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν το 1/3 των νοικοκυριών να καθυστερεί στην αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ενώ 2 στα 10 καθυστέρησαν να πληρώσουν το ρεύμα και 12,6% λογαριασμούς για θέρμανση.

Την ίδια στιγμή το 36% δηλώνει πως τα καταφέρνει χωρίς δυσκολίες να καλύψει τις υποχρεώσεις, ενώ μόλις το 4,9% των νοικοκυριών ζει άνετα και μπορεί να αποταμιεύσει.

Ειδήσεις σήμερα

Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: 3 νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό μέχρι τον Μάιο

Κορωνοϊός - Σχολεία: Ανοίγουν γυμνάσια και Λύκεια - Τι θα γίνει στις κόκκινες περιοχές

Κρήτη: Το όνειρο του μικρού Βαγγέλη δεν πρέπει να σβήσει - Ας βοηθήσουμε

Επιστήμη

Νέο ελπιδοφόρο πειραματικό φάρμακο: Σχεδόν "εξαφάνισε" τον κορωνοϊό από ποντίκια

κορωνοϊός - ποντίκια

Ως και 99.9% μείωση του ιϊκού φορτίου στους πνεύμονες των ποντικών πέτυχε ένα αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού,σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times

Το γεγονός  έχει σκορπίσει αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τη χρήση κατά των νέων μεταλλάξεων εφόσον η χρήση του εγκριθεί και για τους ανθρώπους.

Η θεραπεία εμποδίζει τον ιό να αναπαραχθεί επιτιθέμενη κατευθείαν στο γονιδίωμά του, ανέφεραν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας «Menzies» του πανεπιστημίου Γκρίφιθ της Αυστραλίας και του διάσημου ινστιτούτου City of Hope της Καλιφόρνια.

Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί να αποδίδει τόσο ενάντια στην Sars-Cov-2 καθώς επίσης και έναντι κάθε νέας μετάλλαξης που μπορεί να προκύψει.

Ο Νάϊτζελ ΜακΜίλαν, ένας από τους βασικούς ερευνητές του πρότζεκτ, ανέφερε ότι τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τη θεραπεία μέσα στο σώμα παραμένουν σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου για 12 μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου (παραμένουν σταθερά) για διάστημα άνω του μηνός, εννοώντας ότι το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης και διανομής.

Μέχρι σήμερα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο κατά της Covid-19, παρότι κάποιοι από τους υποψήφιους είχαν φτάσει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Δύο υποψήφια σκευάσματα, το molnupiravir της εταιρείας Merck και το AT-527 των Roche και Atea, έχουν σημειώσει πρόοδο, με το πρώτο να εισέρχεται στη «φάση 3» και το δεύτερο, το οποίο έχει επιδείξει αντιϊκή δραστηριότητα σε ασθενείς με ηπατίτιδα C, να ακολουθεί σύντομα.

Μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Νοέμβριο υποστήριζε, πάντως, ότι το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, το οποίο χρησιμοποιείται για θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις πιθανότητες επιβίωσής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νανοσωματίδια καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα

Ο κώδικας της Νυρεμβέργης και η ιατρική επιστήμη. Του Πέτρου Μηλιαράκη