Οικονομία

Γερμανία: Ο εμπορικός της στόλος συρρικνώθηκε κατά 1/3 σε μία εξαετία

pontoporos-nautilia-ploio.jpg

Η Γερμανία, ένας από τους βασικούς παίχτες της παγκόσμιας ναυτιλίας, έχει δει τον εμπορικό στόλο της να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 30% την τελευταία εξαετία. Σε ρεπορτάζ της WSJ επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο ηττημένο της κρίσης, που αναμόρφωσε την παγκόσμια ναυτιλία. 

Τα προβλήματα της γερμανικής ναυτιλίας συνδέονται άμεσα με τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα. Θέλοντας να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να περιορίσουν την έκθεσή τους σε κάθε είδους ρίσκο, οι γερμανικές τράπεζες άρχισαν να περιορίζουν ή και να εγκαταλείπουν τη χρηματοδότηση των ναυτιλιακών. Είχε προηγηθεί η διαγραφή κόκκινων δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπίσουν τοξικό χρέος ύψους 100 δισ. δολαρίων. 
 
Η συρρίκνωση της γερμανικής ναυτιλίας πηγάζει από μία άνευ προηγουμένη κάμψη την τελευταία δεκαετία, στην οποία οι ναύλοι, εν μέσω εντονότατου ανταγωνισμού και περίσσειας προσφοράς, έκαναν βουτιά, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα. 
Τα στοιχεία της VDR αποκαλύπτουν ότι οι Γερμανοί πλοιοκτήτες ελέγχουν 2.400 εμπορικά σκάφη σήμερα έναντι 3.800 το 2012. «Η πλειονότητα των πλοίων πήγε σε πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές, όπως επίσης σε εταιρείες της Κίνας και της Σιγκαπούρης» αναφέρει η WSJ. 

Κρήτη

Οικονομία

Παγκρήτια Τράπεζα: Δάνεια μέσω του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης

νεοι αγροτες

H πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση των προϊόντων που προκύπτουν από αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των χρηματοδοτικών δράσεων της Παγκρήτιας Τράπεζας τις οποίες χρηματοδοτεί με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Η Τράπεζα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» για τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Περιγραφή

Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο παρέχει τη δυνατότητα στους συνεταιρισμούς, στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιούν επιλέξιμες επενδύσεις, να λάβουν χρηματοδότηση με μειωμένο επιτόκιο και μειωμένες εξασφαλίσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr προκειμένου να υπαχθούν στο Πρόγραμμα. 

Το ύψος για επενδυτικό δάνειο ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 10.000-500.000€, ενώ για κεφάλαιο κίνησης  μπορεί να φτάσει μέχρι 200.000€, ή για το 30% των εξόδων της επένδυσης.

Η διάρκεια των δανείων διαμορφώνεται  από 1-10 έτη.

 Δράσεις- Στόχοι

Τα επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται με δανεισμό των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020 (Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης) ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις. Επιπλέον χρηματοδοτούνται με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης,  δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση επενδυτικού έργου.

Η Παγκρήτια Τράπεζα στηρίζει τις δραστηριότητες του αγροτικού κόσμου προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις τμήματος της πελατειακής της βάσης αλλά και για να ενισχυθεί περαιτέρω η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο δίκτυο καταστημάτων της Παγκρήτιας Τράπεζας, ή στην ιστοσελίδα της pancretabank.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Η Παγκρήτια Τράπεζα χρηματοδοτεί την καινοτομία

Παγκρήτια Τράπεζα: Στήριξη του αγροτικού τομέα και της Βιοοικονομίας

Ενεργοποίηση του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις