Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο μέχρι στιγμής χιλιάδες φορολογούμενοι

Εφορία

Το μεγαλύτερο ποσοστό μηδενικών και πιστωτικών δηλώσεων αναμένεται να καταγράψουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι αναστολές εργασίας, η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών σε συνδυασμό με την νέα φορολογική κλίμακα δείχνουν ότι οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι από τις χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες. 

Περίπου 600.000 εργαζόμενοι αμείφθηκαν με ποσά ύψους 534 ευρώ μηνιαίως κατά το προηγούμενο έτος καθώς ήταν σε αναστολή εργασίας για αρκετούς μήνες και τα οποία μάλιστα είναι αφορολόγητα. Την ίδια στιγμή  οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεπεία της υγειονομικής κρίσης είχαν σημαντική μείωση του τζίρου και σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα όχι μόνο δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά θα έχουν και επιστροφή φόρου. Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σύγκριση με το προηγούμενο τουλάχιστον έτος. Παρά το γεγονός ότι η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια είναι επαχθής, τα κουρεμένα ενοίκια του 2020 και οι αφορολόγητες αποζημιώσεις που έλαβαν συρρικνώνουν το τελικό ποσό του φόρου που θα καταβληθεί. 

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύουν προς το παρόν τα ανωτέρω και μένει να φανεί εάν, στα τέλη Ιουλίου όπου θα έχουν υποβληθεί οι περισσότερες δηλώσεις, η σημερινή τάση γίνει πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεια της ΑΑΔΕ μέχρι και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 123.329 δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 22,6% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 36.914 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 17,1 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 464 ευρώ.

• Το 59,4% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 123.329 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 96.988 είναι μηδενικά.

• Για το 17,99% των φορολογουμένων ή 29.371 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 216 ευρώ.

• Συνολικά  το 77,4% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθεί περίπου στο 75%.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα κατά βληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι είναι οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Διετής παράταση στην επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων

 

Οικονομία

ΕΦΚΑ: Ιδιώτες και στην έκδοση επικουρικών συντάξεων

συνταξεις

Την ίδια μέθοδο που ακολουθεί και στις κύριες συντάξεις θα εφαρμόσει και για τις εκκρεμείς επικουρικές το υπουργείο Εργασίας για να μειώσει το «στοκ».

Σήμερα, οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανέρχονται σε 130.000, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι εκκρεμείς επικουρικές, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη διοίκηση του ταμείου και κατ’ επέκταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Με στόχο να βάλει γρήγορα τέλος στην ομηρία χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια να πάρουν την πολυπόθητη επικουρική σύνταξη το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα “όπλα” που έβαλε στη φαρέτρα του πρόσφατα προκειμένου να λύσει το πρόβλημα με τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Το πρώτο και βασικό εργαλείο που αναμένεται να αξιοποιηθεί είναι οι περίπου 3.600 ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, που θα ξεκινήσουν να εκδίδουν τις κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, μόλις η κατάσταση στις κύριες συντάξεις αποσυμπιεστεί και το «στοκ» των εκκρεμοτήτων μειωθεί, οι ιδιώτες θα αξιοποιηθούν για την έκδοση των περίπου 130.000 επικουρικών συντάξεων.

Η εμπλοκή των 3.600 ιδιωτών με τις επικουρικές εκτιμάται προς το τέλος του 2022, όταν και αναμένεται η μεγάλη μείωση των εκκρεμοτήτων στις κύριες.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό «όπλο» που αναμένεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας. Το μόνιμο έμψυχο δυναμικό που σήμερα εργάζεται στα τμήματα συντάξεων και απονομής δίνοντας καθημερινά «μάχη» για την μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων θα αξιοποιηθεί επίσης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ θα αξιοποιήσει όλα τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στην κατοχή προκειμένου να μειώσει την γραφειοκρατία και να ενισχύσει την προσπάθεια για την μείωση των εκκρεμοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαδόπουλος για τα 4,3 Ρίχτερ: Είμαστε στην "καρδιά" της μετασεισμικής ακολουθίας

Σκυλακάκης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Κρατικός προϋπολογισμός: Μειώθηκε το έλλειμμα το πρώτο 9μηνο του 2021

 

ESPA BANNER