Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Έως 26 Ιουλίου η υποβολή τους -Τα προβλήματα των φορολογούμενων

φορολογικές δηλώσεις
 clock 08:23 | 17/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 26 Ιουλίου και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Με χαμηλές ταχύτητες έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024, που αφορούν τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο 2023.

Έχει υποβληθεί ήδη περίπου το 2,5% του συνολικού αριθμού που κάθε χρόνο περνούν την πύλη της ΑΑΔΕ.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Την ίδια στιγμή, από «κόσκινο» θα πρέπει να περάσουν τη προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωσή τους περίπου 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή της στις 2 Ιουλίου 2024.

Οι φορολογούμενοι, πρέπει  να «τσεκάρουν» τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή  παραλείψεις έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις για να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία.

Λογιστές και φορολογούμενοι εντοπίζουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 26 Ιουλίου 2024 που λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν «ανέβει» ακόμα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη και το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Σύμφωνα με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών «παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου ακόμα  δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Τα προβλήματα που εντοπίζουν  οι λογιστές αφορούν:

1.    Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

2.    Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία  όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

3.    Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

4.    Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

5.    Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

6.    Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

7.    Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

8.    Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1 .

Δήλωση ΙΒΑΝ

Επίσης οι λογιστές κάνουν λόγο για πολλά παράπονα από υπερήλικες που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν αριθμό λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που φέτος είναι υποχρεωτικός στην υποβολή της δήλωσης.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους φορολογούμενους σε εβδομαδιαία βάση μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές στοιχείων που έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες. Επίσης όσοι δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη (στον Πίνακα 8 του εντύπου Ε1), θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέμπη: «Τουλάχιστον 16 επιβάτες πέθαναν λόγω της φωτιάς» - Αποκαλυπτική η έκθεση των εμπειρογνωμόνων

Γυναίκα καταγγέλλει ότι της στέλνουν καθημερινά delivery που δεν έχει παραγγείλει εδώ και τρεις μήνες

Σημάδια που φανερώνουν ότι δεν πρέπει να ξαναβγείς ραντεβού μαζί του

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis