Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογία ακινήτων: Τέσσερις μεγάλες ανατροπές - Τι αλλάζει, ποιοι επηρεάζονται

Image
ακίνητα
 clock 18:54 | 25/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα νέο σκηνικό στη φορολογία ακινήτων για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φέρνει το 2022. H αλλαγή υπολογισμού των συντελεστών του νέου ΕΝΦΙΑ, η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών φέρνουν τα πάνω κάτω στην κτηματαγορά από το νέο έτος.

Σημειώνεται ότι επιπλέον έναν μήνα χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για όσους προλάβουν να υποβάλουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τις σχετικές δηλώσεις στην εφορία.

Έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχει ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ τόσο σε περιπτώσεις νέων αδειών όσο και παλιές άδειες που εκδόθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2006, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η σχετική ρύθμιση έως και τα τέλη του 2024.

Τέσσερις είναι οι βασικότερες αλλαγές:

1. Νέος ΕΝΦΙΑ: Η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στην τελική φάση, καθώς το διάστημα αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα. Μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση αυτή θα ξεκινήσει ο υπολογισμός της νέας κλίμακας υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια, συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο (χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση για όλους), αλλά και φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά. Πιο συγκεκριμένα:

Νέα κλίμακα: Βασικός στόχος είναι να αποτραπεί η όποια επιπλέον επιβάρυνση για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από το 2022. Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Συμπληρωματικός φόρος: Η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έως τώρα είχαν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000-100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Στόχος είναι η επιβολή φόρου για κάθε ακίνητο χωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Συμπληρωματικός φόρος επιχειρήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα, όχι όμως για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.  

Σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φθάσει σε πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Μαρτίου. Ο νέος φόρος ακινήτων θα εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Μαρτίου. 

2. Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Ντόμινο ανατροπών στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, των τελών και των προστίμων που επιβαρύνουν σήμερα τους έχοντες ακίνητη περιουσία. 

Η εφαρμογή 13.808 τιμών ζώνης οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της επικράτειας φέρνει αυξήσεις  για μία στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές-ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό.

Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία αποκτά για πρώτη φορά τιμές ζώνης, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου που οι τιμές έκαναν άλμα 229% αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η Ηρώδου Αττικού είναι ο ακριβότερος δρόμος της χώρας. Μάλιστα η τιμή ζώνης ανέβηκε από τα 9.000 ευρώ στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο Λαιμός Βουλιαγμένης έγινε ακριβότερος, καθώς η αντικειμενική αξία εκτοξεύτηκε από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές της εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του Λεκανοπεδίου. Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται ακόμη και πάνω από 60%. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης έρχονται το επόμενο έτος για τη Δάφνη, το Καματερό, την Αγία Βαρβάρα, το Μοσχάτο, του Ζωγράφου, τον Άγιο Δημήτριο, τους Αγίους Αναργύρους.

3. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Αλλάζει ο τρόπος συναλλαγών από την 1η Φεβρουαρίου 2022 με την αποκλειστική εφαρμογή της Ταυτότητας Κτιρίου για την απόδειξη της πολεοδομικής νομιμότητας όλων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Τυπικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2021, ενώ με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, μετά από σχετική παράταση που δόθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται εντός του 2021

Εκκαθάριση επιδότησης: Γιατί δεν την πήραν όλοι οι δικαιούχοι

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis