Οικονομία

Φόροι: Όλες οι μειώσεις για φέτος και για το 2022

φόροι

Φοροελαφρύνσεις και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την πανδημία περιλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και για το 2022. Αναστολή του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, αλλά και μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είναι τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» και θα εφαρμοστούν φέτος.

Σύμφωνα με τη Real News, το δεύτερο πακέτο μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2022, περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Παράλληλα, εξετάζεται, αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 13%, έως το τέλος του έτους. Το οικονομικό επιτελείο περιμένει το «πράσινο φως» από τους επικεφαλής των δανειστών την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να ανακοινώσει τα μέτρα που αφορούν τις ελαφρύνσεις των πληγέντων από την πανδημία, όπως είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, που επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια του 2020 από την πανδημία, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακάμψουν τα τεκμήρια της εφορίας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με τη βοήθεια των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος ως αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα απενεργοποιηθούν εμμέσως, καθώς οι επιπλέον διαφορές εισοδήματος που θα προκύπτουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα είναι δυνατόν να καλύπτονται, μεταξύ άλλων, και με τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των αποζημιώσεων για τα απολεσθέντα ενοίκια και ενδεχομένως και με ένα μέρος από τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξαν οι πληγέντες εντός του 2020 και εντός του πρώτου διμήνου του 2021 για την κάλυψη εισοδηματικών απωλειών του έτους 2020.

Πέρυσι, 3 στα 10 νοικοκυριά πλήρωσαν φόρους για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Με υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκε περίπου ένας στους τρεις μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, 4 στους 10 εισοδηματίες, ενώ στην τσιμπίδα πιάστηκε και ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κυρίως με μικρή σύνταξη, με ιδιόκτητο ή μισθωμένο σπίτι και αυτοκίνητο.

Χωρίς πρόστιμο

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το βασικότερο σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα, για όλους τους πληττόμενους. Ενδιαφέρον θα έχει εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε ρύθμιση και για τους μη πληττόμενους.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νεκρός στο αυτοκίνητό του ο Διοικητής

e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Την Παρασκευή κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου

Ληστές σκότωσαν 90χρονο μέσα στο σπίτι του

Οικονομία

Έρχεται μείωση της αποζημίωσης απόλυσης (βίντεο)

απόλυση

Όπως αποκάλυψε η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα, στο «MEGA Σαββατοκύριακο», έρχεται μείωση της αποζημίωσης απόλυσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Νούκα, στο άρθρο 65 παράγραφο 5 του εργασιακού νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι ο εργοδότης μπορεί να δώσει 10% λιγότερη αποζημίωση απόλυσης.

Ο εργαζόμενος για να διεκδικήσει το ποσό θα πρέπει να κάνω αγωγή για να διεκδικήσει το πλήρες ποσό που δικαιούται.

Η κ. Νούκα εκτίμηση ότι αυτή η κατάσταση θα γίνει κανόνας, κάτι που θα είναι πολύ αρνητικό για τους εργαζομένους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

Φόρουμ των Δελφών - Γεννηματά: Καταργείται το οκτάωρο στην πράξη