Οικονομία

Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα: Αναμένει δεύτερο κύμα πτωχέυσεων επιχειρήσεων

πτώχευση χρέη

Εντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να προκαλέσουν και δεύτερο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Η εικόνα προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας που σκιαγραφούν μια μάλλον δυσοίωνη εικόνα της Ευρωζώνης, με την οικονομία της «πιο ασταθή από όσο είχε προβλεφθεί», εξαιτίας βέβαια των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Τα στελέχη της ΕΚΤ προεξοφλούν πως τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν σε μεγάλο βαθμό και το επόμενο έτος και τονίζουν πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί πως η Ευρωζώνη ή τουλάχιστον ορισμένες χώρες θα γνωρίσουν διπλή ύφεση». Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, συζήτησαν το ενδεχόμενο να προκύψουν «μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς όπως, για παράδειγμα, στο λιανικό εμπόριο».

Εκδηλώνεται παράλληλα η πρόθεση της Τράπεζας να χορηγήσει νέα στήριξη στην οικονομία της Ευρωζώνης όπως, άλλωστε, έχει αφήσει να εννοηθεί σε συνεντεύξεις της η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ.

Λίγο νωρίτερα ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είχε προειδοποιήσει πως το τοπίο επιδεινώνεται για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, καθώς μειώνεται τόσο η ζήτηση για δάνεια όσο και η προσφορά πιστώσεων. Μιλώντας στο Trinity College στο Δουβλίνο, ο κ. Λέιν δήλωσε ανήσυχος για το ενδεχόμενο να ερμηνεύσουν οι τράπεζες τη μείωση της ζήτησης για δάνεια ως ένδειξη επιδείνωσης της οικονομίας και με τη σειρά τους οι επιχειρήσεις να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα βλέποντας πως οι τράπεζες επιβάλλουν αυστηρότερους όρους. Προσέθεσε επίσης πως αν οι κυβερνήσεις δεν προσφέρουν την απαιτούμενη στήριξη στις χειμαζόμενες από την πανδημία οικονομίες, μπορεί να επιδεινωθούν αισθητά οι όροι για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Μετά τη συνεδρίαση στην οποία ρίχνουν φως τα εν λόγω πρακτικά, η ΕΚΤ εξέφρασε την πρόθεση να επανεξετάσει όλο το οπλοστάσιο που έχει στη φαρέτρα της για να προσφέρει την κατάλληλη στήριξη στην Ευρωζώνη. Κατέστη μάλιστα σαφές πως θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά της επί του θέματος στην επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως τότε θα ανακοινώσει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων καθώς και του προγράμματος φτηνών δανείων που χορηγεί στις τράπεζες της Ευρωζώνης. Στην πλειονότητά τους, άλλωστε, οι επενδυτές έχουν ερμηνεύσει τις εξαγγελίες της Τράπεζας ως ένδειξη πως πρόκειται να προχωρήσει σε μία ακόμη πιο αποφασιστική χρήση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

Η άκρως αναπτυξιακή της πολιτική έχει, πάντως, αποφέρει καρπούς προ πολλού, καθώς έχει συμπιέσει σημαντικά το κόστος δανεισμού πολλών χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, των γνωστών ως bund, έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες βάσεις στο -0,59%, ενώ για πρώτη φορά έχουν διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος και οι αποδόσεις των δεκαετών της Πορτογαλίας.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, όμως, προδίδουν πως δεν επικρατεί ομοφωνία ως προς το ποια είναι η ενδεδειγμένη πολιτική εφεξής. Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν εντεινόμενη ανησυχία για την περίπτωση που η Τράπεζα αποφασίσει να προσφέρει περαιτέρω στήριξη μέσω της νομισματικής της πολιτικής. Επικαλέστηκαν τον κίνδυνο παρενεργειών, ελαχιστοποίησης των κερδών και «δυσανάλογα ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης».

Οπως τονίζεται στα πρακτικά, από τη στιγμή που σταθεροποιήθηκαν οι αγορές τον Μάρτιο όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα στήριξης, επισημάνθηκε πως οι πρόσθετες αγορές ομολόγων ενδέχεται να μην έχουν εξίσου ισχυρό αντίκτυπο στους όρους χρηματοδότησης και στην οικονομική δραστηριότητα όσο είχαν στην αρχική πρώτη φάση της πανδημίας.

Ορισμένα στελέχη της Τράπεζας εξέφρασαν, άλλωστε, ανησυχία ότι η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική ενδέχεται να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις «να αναλάβουν δεσμεύσεις που θα δυσκολευτούν να ανακαλέσουν και επομένως να αυξήσουν τελικά τις δαπάνες περισσότερο από όσο ήταν αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία».

Επικαλούμενοι, πάντως, τα αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολίων, ορισμένοι από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ θέτουν υπό αμφισβήτηση το πόση στήριξη χρειάζεται πραγματικά η οικονομία. Ενδεικτική η δήλωση του Γκαμπριέλ Μακλούφ, επικεφαλής της Τράπεζας της Ιρλανδίας και μέλους της ΕΚΤ, που τόνισε πως λίγες εβδομάδες πριν θα έβλεπε τα πράγματα κάπως χειρότερα σε σύγκριση με την εικόνα του Σεπτεμβρίου, αλλά «πρέπει να αποτιμήσουμε τώρα την εμφάνιση των εμβολίων και τι μπορεί να συνεπάγονται για την οικονομική δραστηριότητα και την ανάκαμψη».

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Λέιν αναγνώρισε πως τα εμβόλια αποτελούν «πολύ ευχάριστες ειδήσεις και περιορίζουν την πιθανότητα χειρότερων εξελίξεων», αλλά επέμεινε πως «το νέο κύμα κρουσμάτων και η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων αποτελούν προειδοποίηση ότι η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη μακριά και απειλείται από πολλούς κινδύνους».

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 2,23% για τον Γενικό Δείκτη

χρηματιστήριο αθηνών

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 780 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, του ΟΠΑΠ και της Aegean Airlines.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 778,98 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,23%.  Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 774,24 μονάδες (-2,83%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,41%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 3,71%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70,60 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 33.561.587 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,47%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μικρή άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,28%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-5,25%), της Aegean Airlines (-5,24%), της Εθνικής (-4,65%), του ΟΠΑΠ (-4,02%), της Motor Oil (-3,44%) και της Πειραιώς (-3,10%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης της Υγείας (+2,68%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-4,10%) και των Τραπεζών (-3,73%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 10.157.372 και 5.895.504 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 8,537 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 8,345 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 34 μετοχές, 90 πτωτικά και 13παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Εκδόσεις Λιβάνη +19,42% και Mermeren +17,19%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία Άλφα(πο) -19,17% και SATO -13,85%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς δασμούς, μόνο με ΦΠΑ, τα εμπορεύματα «Μade in Britain»

Σταϊκούρας: Πράσινο φως σε 74.420 αιτήσεις στο πρόγραμμα "Γέφυρα"

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το 2021 – Οι ημερομηνίες πληρωμής