Eντός του Απριλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα νέα διευρυμένα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και καταθέσεων για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Την ίδια ώρα ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα επόμενα βήματα προκειμένου να επέλθουν περαιτέρω βελτιώσεις με ένταξη και άλλων οφειλών στον εξωδικαστικό.
Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας ότι όλο και περισσότεροι οφειλέτες στρέφονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προσπαθώντας να «βάλουν σε τάξη» τα χρέη τους σε Δημόσιο, τράπεζες και servicers, έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται κι άλλες βελτιώσεις. Στα σενάρια που εξετάζει είναι η ένταξη οφειλών από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
Όπως δήλωσε στο ERTNEWS η γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, «προσπαθούμε στο επόμενο βήμα της πλατφόρμας να είναι ένα πλαίσιο που θα μπορεί ο καθένας να έρθει και να μπορεί να πει, εγώ μπορώ να ρυθμίσω τις οφειλές μου μέσω αυτής της πλατφόρμας». Ωστόσο σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο.
Τον Απρίλιο σε ισχύ τα νέα διευρυμένα κριτήρια
Μέχρι τις 15 Μαρτίου αναμένεται να διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς που περιλαμβάνει και τις βελτιώσεις ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Aμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή.
Πέρα από τη διεύρυνση των κριτηρίων, παρέχεται επίσης δεύτερη ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι οφειλέτες είχαν υποβάλει αιτήσεις και είχαν απορριφθεί.
Προϋπόθεση για ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι να καταθέσουν νέα αίτηση εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι εν λόγω οφειλέτες έχουν ήδη ρυθμίσει τα χρέη προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης με την προηγούμενη αίτηση, οι οφειλές αυτές θεωρούνται ως ρυθμισμένες για τους σκοπούς της νέας αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει διπλασιασμό των ορίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές. Προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών ( σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.
πηγή: naftemporiki.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΝΦΙΑ: Τι θα δείξουν τα ραβασάκια - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Αναδρομικά: Πώς θα δηλωθούν χωρίς πρόστιμα - Οδηγίες της ΑΑΔΕ
Επιδόματα: Ποιά θα καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας