Οικονομία

ΕΣΠΑ: Ρευστότητα 2 δις ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις

επιδοματα

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Τόσο τα ενεργά προγράμματά του όσο κι αυτά που έχουν δρομολογηθεί στοχεύουν -στην πλειονότητά τους- στην κάλυψη των αναγκών της μέσης ελληνικής επιχείρησης, για την ανάκαμψη στη μετα-Covid εποχή, παρέχοντας συνολική ρευστότητα στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα.

Οι εν λόγω δράσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που αφορούν σε επιχορηγήσεις, συγκεντρώνοντας υψηλό ενδιαφέρον -καθότι τα χρήματα δεν επιστρέφονται από τις επιχειρήσεις- και σε εκείνες που σχετίζονται με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία των επιχορηγήσεων ξεχωρίζουν τα εξής τρία μεγάλα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις:

1. Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid-19 (β’ κύκλος, 200 εκατ. ευρώ).

2. Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου (60 εκατ. ευρώ).

3. Στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου «Elevate Greece» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (60 εκατ. ευρώ).

Την ερχόμενη Δευτέρα (10/5), όπως έχει κοινοποιηθεί από στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαιο κίνησης. Την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθεί ακόμη ένα πρόγραμμα, προϋπολογισμού 43,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιχορηγεί επιχειρηματικές πρωτοβουλίες απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΝ έχουν δρομολογηθεί ακόμη δύο προγράμματα, στη «φιλοσοφία» αυτού της εστίασης. Για την ακρίβεια, είναι δράσεις που δεν καλύπτουν την πλειονότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων, παρά εστιάζουν στις ανάγκες συγκεκριμένων κλάδων, προσφέροντας κεφάλαιο κίνησης στους δικαιούχους τους. Μέσα στο μήνα, λοιπόν, αναμένεται να δουν, επισήμως, το φως της δημοσιότητας για να ανοίξουν στη συνέχεια για υποβολή αιτήσεων ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων τουρισμού, προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, κι ακόμη ένα για την ενίσχυση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στα… σκαριά είναι επίσης μία δράση, που υπολογίζεται πως θα ανακοινωθεί μέσα στο μήνα, η οποία θα απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και θα αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των γραφείων τους, με την αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού π.χ. για τηλεργασία κ.λπ. Εκτιμάται πως ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων για τα γυμναστήρια-παιδότοπους και για τους δικηγόρους δεν θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τα δανειοδοτικά προγράμματα, ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, το οποίο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων (γ’ κύκλος) για τη στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 534 ευρώ: Ο «κόφτης» που αφήνει εκτός 150.000 εργαζόμενους

Παπαθανάσης: Συνεχίζουμε με την επιστρεπτέα 7 - Προγράμματα για γυμναστήρια και εστίαση

 

Οικονομία

Ανατιμήσεις στην αγορά - Τι προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών

Μπορεί η οριακή αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο κατά 0,1% να δείχνει ελάχιστη σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες οδήγησαν στην άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 2% και στις ΗΠΑ στο 5% για τον περασμένο μήνα. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2021 από -2% τον Ιανουάριο, εν μέσω πανδημίας και συνέχισε με μείωση 1,3% τον Φεβρουάριο, 1,6% τον Μάρτιο και 0,3% τον Απρίλιο, για να πέρασει τον Μάιο σε θετικό έδαφος, με προοπτική περαιτέρω αύξησης μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ειδικά για τον Μάιο, οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν περάσει στη λιανική. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 21,9% και του φυσικού αερίου κατά 31,8%. Επίσης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως τα λαχανικά (αύξηση 3%), το λάδι (1,1%), τα πουλερικά (4,1%), και τα νωπά ψάρια κατά 6%. Με δεδομένο ότι μόλις στα τέλη του προηγούμενου μήνα άρχισε να ανοίγει σταδιακά το λιανεμπόριο και η εστίαση, δεν έχουν ακόμη καταγραφεί αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την πορεία των τιμών. Αρμόδιες πηγές παραδέχονταν τις αυξήσεις αλλά έδειχναν να μην ανησυχούν ιδιαιτέρως ούτε για την πορεία της ανάκαμψης, αλλά ούτε και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις τιμές, αναφέρονταν σε ένα "φαινόμενο βάσης" που θα βιώσουμε τους επόμενους μήνες, όταν πέρσι λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμών οι τιμές είχαν συμπιεστεί και τώρα που η αγορά επανέρχεται σταδιακά σε μια ομαλότητα, οι τιμές επανέρχονται στα προ της πανδημίας επίπεδα. Επιπλέον, πιέσεις δημιουργούν και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, αφού και η τιμή του αργού έχει πάρει την ανηφόρα λόγω της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας.

Δεν βλέπουν "σπιράλ" πληθωρισμού

Ωστόσο, αποκλείουν ένα σπιράλ ανατιμήσεων στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η άνοδος των τιμών είναι συγκυριακή και όχι αποτέλεσμα αύξησης της ζήτησης από τους καταναλωτές. Ο δεύτερος πολύ βασικός λόγος είναι ότι η άνοδος των τιμών δεν συμβαδίζει και με άνοδο εισοδημάτων. Κατά τους μήνες της πανδημίας τα εισοδήματα δεν αυξήθηκαν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Στην Ελλάδα, με τη συνδρομή και των μέτρων στήριξης που εκπόνησε η κυβέρνηση, είχαμε μόνο μια οριακή μείωση των εισοδημάτων κατά 0,7%. Συνεπώς, μια απόπειρα αυξημένης ανόδου των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και στη συνέχεια μια συγκράτηση των τιμών. Τον πληθωρισμό θεωρείται πως θα βοηθήσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο η αναβαλλόμενη κατανάλωση από τις συσσωρευμένες καταθέσεις ύψους 25 δισ. από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους μήνες της πανδημίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με τα χρήματα να κατευθύνονται κυρίως στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι τιμές αναμένεται να βρουν την ισορροπία το 2022, όταν η άνοδος αυτή θα απαλειφθεί και η αγορά θα επανέλθει οριστικά σε ένα καθεστώς μονιμότερης σταθεροποίησης. Μέχρι τότε, όμως, οι τιμές θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Διαβάστε επίσης:

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από 14-18 Ιουνίου

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου