Την επιβολή νέων πράσινων φόρων από το 2025 δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού.
Η επιλογή των πράσινων φόρων, εμπεριέχει και σκοπιμότητα, υπό την έννοια, ότι στόχο έχει να προβάλει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και να κάμψει τις αντιδράσεις για την επιβολή νέων φόρων.
Ήδη οι φορολογούμενοι επωμίζονται «πράσινους» φόρους το ετήσιο κόστος των οποίων προσεγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, οι οποίοι επιβάλλονται σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.
Το «πράσινο» πακέτο του 2025
Σε ότι αφορά στο 2025, πρόκειται για την πρωτοβουλία «Πράσινος Προϋπολογισμός» (Green Budgeting) αναπτύχθηκε με στόχο την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δημόσιων πολιτικών στον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, αυτό συνεπάγεται ταξινόμηση των κυβερνητικών προγραμμάτων που εκτελούνται από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 και μετά.
Περαιτέρω σχέδια περιλαμβάνουν καταχώριση και επισήμανση εσόδων και φορολογικών δαπανών για την περαιτέρω ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραμέτρων στη δημοσιονομική πολιτική.
Η μεθοδολογία και τα πρότυπα για τον Πράσινο Προϋπολογισμό αναπτύσσονται ακόμη, υποδεικνύοντας τη μακροπρόθεσμη δέσμευση για βελτίωση αυτών των διαδικασιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ.
Συνολικά, η μεταρρύθμιση αναμένεται να προωθήσει βιώσιμες πρακτικές δαπανών και να συμβάλει στον μετριασμό του κόστους που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, διερευνώνται επιλογές για τον σχεδιασμό μιας «πράσινης» φορολογικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα μέσω του έργου «Πράσινοι φόροι (Greening of taxes) – Ανάπτυξη μιας νέας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης», που χρηματοδοτείται από το Εργαλείο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) της ΕΕ και σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ.
Αυτό το έργο στοχεύει να αναπτύξει ένα οικονομικό μοντέλο για την αξιολόγηση και την εφαρμογή μιας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις ικανότητες της δημόσιας διοίκησης για τη δημιουργία και την επίβλεψη πράσινων οικονομικών πολιτικών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
Πηγή: sofokleousin.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΦΚΑ: Νέες δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών
Ρεύμα: Τέλος τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές