Οικονομία

Έρχεται η ηλεκτρονική εφορία - Τι αλλάζει

Ψηφιακά οι συναλλαγες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την εφαρμογή ειδικών ηλεκτρονικών διαδικασιών που θα φέρουν τη φορολογική διοίκηση σε ένα νέο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εξυπηρέτησης των φορολογούμενων. Με μια σειρά από παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να ξεδιπλώνονται οι βελτιώσεις.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή, καθορίστηκαν οι τύποι ταμειακών μηχανών που θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν έως τις 31 Μαϊου στο πλαίσιο της διασύνδεση των ταμειακών με το taxis για την μετάδοση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων. Η σχετική απόφαση προβλέπει φορολογικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε όποια επιχείρηση δεν συμμορφωθεί.

Μιλώντας στο συνέδριο e-θέμις ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών αλλά και ότι έρχονται αποφάσεις για τον τρόπο διασύνδεση τους με το taxis.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε τις παρεμβάσεις που έρχονται στο πεδίο της πληροφορικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

- εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

- εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

- ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων  που υποβάλλονται έγχαρτα: ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι έρχεται απόφαση της ΑΑΔΕ για την ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,42% εν μέσω έντασης με Τουρκία

Ρεκόρ 20ετίας κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2019.jpg

Η ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reic “βούλιαξε” την αγορά με πτώση πάνω 2,42% στις 617,33 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, για μια ακόμα φορά, ήταν απούσα από το πάρτυ των διεθνών αγορών καθώς στις ΗΠΑ αναμένεται νέο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας.

Οι συνεχείς δηλώσεις, η έκδοση νέων ναυτιλιακών οδηγιών από την Τουρκία ήταν η αφορμή για την πτώση στην Αθήνα σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα που θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα με την έξοδο των πολεμικών πλοίων δημιούργησε άσχημο κλίμα στην αγορά με χαμηλού τζίρους στην αρχή, και αργότερα με άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 1,034%.

Τις πιέσεις δέχθηκαν φυσικά οι τραπεζικές μετοχές, αλλά και ορισμένα blue Chips του FTSE25 τα οποία σημείωσαν πτώση πάνω απο 4 -5%.

Οι μετοχές της Eurobank και του ΟΤΕ διασώθηκαν απο τον ftse25 καθώς η πρώτη έκλεισε με πτώση 1,33% στα 0,37 ευρω και διακίνηση 15,9 εκατ. μετοχών εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. μετοχές ήταν πακέτο στα 0,37 ευρώ. Με πτώση 1,08% ο ΟΤΕ στα 12,86 ευρώ.

Στο κλείσιμο στις δημοπρασίες οι πιέσεις στις τράπεζες εντάθηκαν κυρίως σε Πειραιώς και Εθνική. Η πρώτη έχασε 7,56% στα 1,10 ευρώ και η Εθνική έχασε 6,17% στα 1,08 ευρώ. Με βουτιά 4,56% η Alpha bank στα 0,495 ευρώ.Βουτιά 4,8% ο Μυτιληναίος στα 7.70 ευρώ.

Με πτώση 2,19% η Γεκ -Τέρνα στα 5,80 ευρώ. Με βουτιά 4,59% η ΔΕΗ στα 3,702 ευρώ. Βουτιά 5.56% η Aegean στα 3,40 ευρώ. Με κέρδη 2,21% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή στα 12 ευρω. Με άνοδο 1,06% ο Σαράντης στα 8,62 ευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 41,8 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. Ευρώ ήταν ένα πακέτο στην Eurobank.