Οικονομία

Έρχεται η ηλεκτρονική εφορία - Τι αλλάζει

Ψηφιακά οι συναλλαγες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την εφαρμογή ειδικών ηλεκτρονικών διαδικασιών που θα φέρουν τη φορολογική διοίκηση σε ένα νέο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εξυπηρέτησης των φορολογούμενων. Με μια σειρά από παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να ξεδιπλώνονται οι βελτιώσεις.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή, καθορίστηκαν οι τύποι ταμειακών μηχανών που θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν έως τις 31 Μαϊου στο πλαίσιο της διασύνδεση των ταμειακών με το taxis για την μετάδοση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων. Η σχετική απόφαση προβλέπει φορολογικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε όποια επιχείρηση δεν συμμορφωθεί.

Μιλώντας στο συνέδριο e-θέμις ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών αλλά και ότι έρχονται αποφάσεις για τον τρόπο διασύνδεση τους με το taxis.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε τις παρεμβάσεις που έρχονται στο πεδίο της πληροφορικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

- εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

- εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

- ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων  που υποβάλλονται έγχαρτα: ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι έρχεται απόφαση της ΑΑΔΕ για την ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις

Οικονομία

Ισχυρή ανάκαμψη για την τουρκική οικονομία

τουρκία social media

Η τουρκική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 6% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο και σχεδόν 1% για το σύνολο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν απότομη μεταστροφή για την οικονομία αναδυόμενης αγοράς, που τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει ιστορικό ανάπτυξης περίπου 5%, αλλά έχει πληγεί από τη βουτιά σχεδόν κατά 40% της αξίας της λίρας από τις αρχές του 2018.

Συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 1,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτές σε έρευνα Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 5% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του 2019, η οικονομία αναπτύχτηκε κατά 0,9%, συγκριτικά με πρόβλεψη για 0,6%. Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5% φέτος και την επόμενη χρονιά.

Οι καταναλωτικές δαπάνες βοήθησαν να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτσεκτσί, που είναι επικεφαλής της εταιρίας Burumcekci Consulting στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική διατηρεί την ισχύ της το Α’ τρίμηνο του 2020», δήλωσε. «Νομίζουμε, ότι με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη 4-5% φέτος», πρόσθεσε.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα στις 6,2540 λίρες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας από την χθεσινή τιμή κλεισίματος των 6,2080. Η λίρα υποχώρησε λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της επίθεσης συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 33 Τούρκοι στρατιώτες στη βορειοδυτική Συρία χθες.