Οικονομία

Επιχειρηματίες δηλώνουν αδυναμία πληρωμής εισφορών

ΕΦΚΑ

Μπροστά σε μια νέα κανονικότητα, η οποία, όπως εκτιμάται, θα είναι πολύ δύσκολη, βρίσκονται οι επιχειρήσεις, με 4 στις 10 να δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις προς τα Ταμεία, γεγονός που υποδηλώνει και τη γενικότερη ασφυξία λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, 1 στις 5 δηλώνει πως δεν μπορεί να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και πρέπει να μειώσει το προσωπικό, σύμφωνα με μετρήσεις της πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), τις οποίες κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύει το Capital.gr.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), υπάρχει καθίζηση στις ιδρύσεις νέων εταιρειών. Από την 1η Μαρτίου (μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα) έως και την 1η Ιουλίου δημιουργήθηκαν 8.704 νέες επιχειρήσεις. Τον Μάιο έκλεισαν 679 εταιρείες, τον Ιούνιο 687 επιχειρήσεις και την πρώτη ημέρα του Ιουλίου λουκέτο έβαλαν 19 επιχειρήσεις. Ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία περιορίστηκε τον Ιούνιο στις 82,3 (από 82,8 τον Μάιο) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (104,2 μον.) και το χαμηλότερο των τελευταίων 4,5 ετών.

Ασφυξία προκαλεί το lockdown στο 40% των εταιρειών

Αδυναμία δηλώνει έως και το 40% των επιχειρηματιών να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τα Ταμεία, γεγονός που –σε συνδυασμό με τις αυξημένες λόγω της κορονο-κρίσης δυσκολίες κάλυψης των φορολογικών υποχρεώσεων και της χρηματοδότησης– τους κάνει πιο "ανοιχτούς" στις απολύσεις, με το 20% να θεωρεί πιθανή τη μείωση του προσωπικού του.

Με άλλα λόγια, οι μισοί εργοδότες (ή κοντά στους 50.000) από εκείνους που δηλώνουν πως μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές για το προσωπικό τους είναι πιθανόν να απολύσουν μέρος αυτού (έως 200.000).

Μάλιστα, η μεγαλύτερη δυσχέρεια πληρωμής εισφορών, μαζί και δυσκολία διατήρησης του προσωπικού, εμφανίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών, και πιο συγκεκριμένα στις μικρές επιχειρήσεις με πάνω από 5 άτομα προσωπικό και ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ.

Αυτό δείχνουν οι αναλυτικές μετρήσεις της πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), τις οποίες κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύει το Capital.gr. Αυτές σκιαγραφούν τις αντοχές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων να πληρώνουν κάθε μήνα τις εισφορές τους, αλλά και να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, ανά κλάδο (εμπόριο, μεταποίηση, υπηρεσίες), ανάλογα με τον τζίρο τους αλλά και το πλήθος του προσωπικού τους.

Δεδομένου, όμως, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται στο 98% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας και σε αυτές απασχολούνται 1,2 εκατομμύρια εργαζομένων ή το 60% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αντανακλούν τις επιχειρηματικές διαθέσεις όλων των εταιρειών της χώρας.

Οικονομία

Την Τετάρτη η εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ - 67 εκατ.ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων

ΕΛΓΑ

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου η εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ - Τουλάχιστον 67 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη υλοποιεί τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για εξόφληση του 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2019 στους παραγωγούς.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται περίπου στα 67 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επισπεύδεται η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και διασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα των αγροτών προκειμένου να συνεχίσουν το, πολύτιμο για την ελληνική οικονομία, παραγωγικό τους έργο.