Οικονομία

Επιδόματα ανεργίας: Παρατείνονται για άλλους δυο μήνες

Επίδομα

Νέα μέτρα στήριξης με παράταση στα επιδόματα ανεργίας πρόκειται να εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσουν να δίνονται τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και με τον όρο να μην απολύονται οι εργαζόμενοι.

Η ενίσχυση που έχει δοθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά το μέσο όρο της ΕΕ. Μόνο από αυτό το υπουργείο, έχουν δοθεί 3,5 δισ. ευρώ σε ανέργους για την στήριξη της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στο lockdown είπε ότι ένας από τους λόγους, πέραν του βασικού λόγου του υγειονομικού, για τους οποίους επιβάλλεται, είναι ότι αν και στην οικονομία αφήσουμε το πράγμα να εξελιχθεί χωρίς έλεγχο δεν θα υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις.

Παράλληλα είπε πως το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη για την επόμενη μέρα για την εργασία, την κατάρτιση και την επιδοτούμενη απασχόληση.
Από τις πρώτες μέρες έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουμε από την Ε.Ε., είπε ο κ. Χαζηδάκης.

Θα δώσουμε προτεραιότητα στην εστίαση, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιδοτούμενη απασχόληση και τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Θα στηριχθούν σε αυτά τα προγράμματα για την επόμενη μέρα και θα δοθεί έμφαση και σε απόκτηση προσόντων.

Σε σχέση με τις εκκρεμείς ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το κράτος δεν υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις του στον τομέα αυτό. Έχουμε 155.000 κύριες, περίπου τόσες επικουρικές και παράλληλες συντάξεις που εκκρεμούν. Κάνουμε προσπάθεια με τροπολογία στη Βουλή να αποδοθεί ένας αριθμός εθνικών συντάξεων. Είναι για εμάς η νούμερο ένα πρόκληση, τόνισε.

Υπενθύμισε δε πως έχουν ανακοινωθεί επιπλέον 10 μέτρα για το θέμα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Σε δύο μήνες ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να καταβάλλει τις εθνικές συντάξεις, είπε ο κ. Χατζηδακης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Θετικός ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων - "Έχω ήπια συμπτώματα"

Κορωνοϊός: Νέα κρούσματα σε χωριό της Κρήτης

Κρήτη: Η νεαρή γυναίκα έχασε χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγα λεπτά

Πολιτική

Βαρουφάκης για εργασιακά: Με το ν/σ Χατζηδάκη πάμε σε πολεμικές στιγμές

Βαρουφάκης

Την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέματα που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πηγαίνουμε σε πολεμικές στιγμές με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη».

Πάει 130 χρόνια πίσω

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναλύθηκε κατά την σημερινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργο Μυλωνά και τον γενικό γραμματέα Κώστα Κουλούρη, παρουσία του βουλευτή Β’ 1 Βορείου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη, του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, Κώστα Ντάσκα και την εκπρόσωπο από τον Συνδικαλιστικό Τομέα και Τομέα Εργασίας του κόμματος, Ελένη Βουβουλούδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας εξέφρασαν στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τις αγωνίες τους «για τον αντεργατικό εργασιακό νόμο και την διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μας πηγαίνει σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου κ. Μυλωνά, 130 χρόνια πίσω, καταργεί πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -κάτι στο οποίο έχει «συμβάλει» και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- και σπρώχνει ακόμα περισσότερο τους νέους μας στην ανεργία και τη φυγή στο εξωτερικό».

Ούτε να κατατεθεί προς ψήφιση

Το ΕΚΑ, ζητάει όχι απλώς «να μην ψηφιστεί ο συγκεκριμένος εργασιακός νόμος-έκτρωμα, αλλά ούτε και να κατατεθεί προς ψήφιση», ενώ ανέφεραν πως «η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας προς τα ΜΜΕ είναι αχαρακτήριστη, μιας και το επιχείρημα της συναίνεσης του εργαζομένου και της σύμφωνης γνώμης του απέναντι στη βούληση του εργοδότη, δεν μπορεί να σταθεί πουθενά».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε, «πως πηγαίνουμε σε πολεμικές στιγμές με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη και ότι η «Μητσοτάκης ΑΕ» προωθεί αυτό ακριβώς το μοντέλο δήθεν «ανάπτυξης». Μια «ανάπτυξη» μέσα από την υπανάπτυξη, με χαμηλούς μισθούς, με κακές θέσεις εργασίας και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις».

Προσωπική ευθύνη η συλλογική δράση με τα συνδικάτα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ακόμα, πως επιθυμούν ο κόσμος της εργασίας να είναι διαιρεμένος, «τη στιγμή που ακόμα και οι δήθεν επενδύσεις τις οποίες ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι χαμηλού επιπέδου και μικρής ή ανύπαρκτης προστιθέμενης αξίας, με τις όποιες αξίες κιόλας να εξάγονται στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «στο ΜέΡΑ25 εκπονούμε τις παρεμβάσεις μας για τα εργασιακά», ενώ θύμισε ακόμα, τη διεθνή κυλιόμενη απεργία που οργάνωσε η Προοδευτική Διεθνής, αναπόσπαστο μέλος της οποίας είναι και το ΜέΡΑ25, για την Amazon, με 200 εκατομμύρια εργαζομένων απ’ όλο τον κόσμο στις αποθήκες της εταιρείας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέληξε πως απέναντι στην «ατομική ευθύνη» της κυβέρνησης ακόμα και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, προσωπική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς μας, είναι η συλλογική δράση, με τα συνδικάτα, με τον κόσμο της εργασίας, με την χειμαζόμενη κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεφαλογιάννης: Ανησυχία για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα λόγω επιπλέον φόρου στα λιπάσματα

Χρυσοχοΐδης: Σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές