Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Η νέα ρύθμιση που ανοίγει «παράθυρο» για δουλειά χωρίς να χάνεται το ποσό

επίδομα Πάσχα
 clock 10:13 | 26/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Τη δυνατότητα οι επιδοτούμενοι άνεργοι της ΔΥΠΑ να δουλεύουν κάποιες ημέρες το μήνα χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας δίνει διάταξη του μίνι ασφαλιστικού.

Οπως είναι γνωστό, πολλοί άνεργοι εργάζονται σποραδικά στη μαύρη οικονομία χωρίς να δηλώνονται και να ασφαλίζονται προκειμένου να μη χάσουν το επίδομα ανεργίας.

Με τη νέα διάταξη, οι άνεργοι δεν χάνουν το επίδομα ανεργίας, αν δουλέψουν κάποια ημερομίσθια. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται  με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση που η εργασία υπερβαίνει αυτό το όριο , το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Εκτός από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου μιας ημέρας, στο εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά ο όρος σύμβαση κατά παραγγελία που αποτελεί  μια καλή ευκαιρία για τις μητέρες με μικρά παιδιά, φοιτητές, τεχνικά επαγγέλματα, εργαζόμενους στο πεδίο του θεάματος, ακροάματος ή της εστίασης που επιθυμούν έκτακτη απασχόληση ολίγων ωρών.

Στόχος της διάταξης είναι να θεσπιστούν κανόνες, να ασφαλίζεται ο εργαζόμενος και να μην γίνεται κατάχρηση της εν λόγω μορφής απασχόλησης.

Στο εξής στις ομάδες των σποραδικά εργαζόμενων προστίθενται και οι άνεργοι οι οποίοι θα μπορούν νόμιμα να δουλεύουν ορισμένες ημέρες το μήνα.

Οι συμβάσεις κατά παραγγελία

Με τις συμβάσεις κατά παραγγελία ο εργαζόμενος καλείται 24 ώρες πριν να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση ( και συμφωνεί και ο ίδιος)  και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε. Στόχος της διάταξης είναι η πάταξη της μαύρης εργασίας αφού ο εργαζόμενος θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει.

Παράδειγμα

Επιχείρηση catering έχει αναλάβει κοσμική εκδήλωση 200 ατόμων έχοντας υπολογίσει ότι το προσωπικό που θα χρειαστεί είναι 10 εργαζόμενοι. Δύο ημέρες πριν την εκδήλωση πληροφορείται η επιχείρηση ότι οι καλεσμένοι θα είναι επιπλέον 100 άτομα .

Σήμερα, για τον έκτακτο αυτό φόρτο εργασίας που θα χρειαζόταν 3 επιπλέον εργαζόμενους (τους λεγόμενους «εξτρατζίδες») θα έψαχνε τελευταία στιγμή να προσλάβει έκτακτο προσωπικό, όπου τις περισσότερες φορές επειδή καθίσταται αδύνατο αυτό, τελικά προσφεύγει στην αδήλωτη εργασία, βρίσκοντας 3 εργαζόμενους και πληρώνοντας τους  στο χέρι το μεροκάματο χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Η ανάγκη τον αναγκάζει εκ των πραγμάτων να προσφύγει σε παράνομη επίλυση του έκτακτου και αιφνίδιου γεγονότος.

Μετά την  ενσωμάτωση της Οδηγίας θα μπορούσε να έχει ένα σύνολο εργαζομένων με σύμβαση κατά παραγγελία, αορίστου χρόνου, όπου θα είχε συμφωνήσει το σύνολο ωρών απασχόλησης , ανά εβδομάδα/μήνα, χωρίς όμως εκ των προτέρων να έχει προσδιοριστεί επακριβώς ο χρονικός προγραμματισμός εκτέλεσης της εργασίας, αν δηλ. θα λάβει χώρα  Δευτέρα με Παρασκευή.

Η σύμβαση κατά παραγγελία δημιουργεί ασφάλεια και στις δυο πλευρές, διότι ο εργαζόμενος θα είχε μια νόμιμη σύμβαση εργασίας που υπόκειται σε όλο το ισχύον προστατευτικό πλαίσιο μας που αφορά τα ωράρια την υπερεργασία και την υπερωρία και διασφαλίζει τα ένσημα του. Από την άλλη πλευρά ο εργοδότης δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφύγει σε παράνομες λύσεις και να κινδυνεύει με πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου.

Πηγή: imerisia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Αλλάζουν όλα για το επίδομα ανεργίας - Η σύνδεσή του με τον μισθό και η διάρκεια

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου – «Κλείδωσε» η καταβολή έκτακτου επιδόματος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis