Οικονομία

Επίδομα 800 ευρώ: Οι ημερομηνίες καταβολής των χρημάτων

κορωνοϊός επίδομα

"Κύμα" αιτήσεων για τα 800 ευρώ δέχεται η σχετική πλατφόρμα στην «ΕΡΓΑΝΗ» για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Οι εργοδότες, των οποίων η επιχείρηση έχει κλείσει μετά από εντολή του Κράτους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» έως την Παρασκευή 10 Απριλίου. Μεγαλύτερα είναι τα χρονικά περιθώρια για τις επιχειρήσεις που πλήττονται καθώς η σχετική αίτηση θα πρέπει να συμπληρωθεί έως τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ήδη 489.700 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για 747.300 εργαζόμενους. Όσον αφορά τους εργαζόμενους που έχουν υποβάλει αιτήσεις, ανέρχονται σε 233.040.

Για να μπορέσει ο εργαζόμενος που τίθεται σε καθεστώς αναστολής να λάβει την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα πρέπει ο εργοδότης να κάνει σχετική αίτηση.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με βάση τον ΑΦΜ σε τρεις κύκλους: έως 10 Απριλίου, από 11 έως 20 Απριλίου και από τις 21 έως και τις 30 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα υπάρχει το περιθώριο για διορθώσεις σε συγκεκριμένες όμως ημερομηνίες: 11 – 13 Απριλίου, 21 – 23 Απριλίου και 1 – 3 Μαΐου.

Όσον αφορά την καταβολή των 800 ευρώ, αυτή θα γίνει 15 – 17 Απριλίου, 25 – 27 Απριλίου και 5 – 7 Μαΐου καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι διορθώσεις που ενδεχομένως χρειαστούν να γίνουν, στις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Οι πόροι για την καταβολή της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχει ήδη πιστωθεί από τον υπουργείο Οικονομικών.

Σκέψεις και για δεύτερο επίδομα 800 ευρώ

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση που η κρίση του κοροναϊού συνεχιστεί καθ’ όλο τον Μάιο.

Σε αυτή την εκδοχή αναμένεται να δοθεί η έγκριση για χορήγηση δεύτερου επιδόματος 800 ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν πληγεί (1.600 ευρώ, συνολικά, για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο), ώστε να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ή υπολειτουργούν.

Ερωτηθείς σχετικά, σε εκπομπή του OPEN, o υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως είναι σαφές ότι πρέπει να καλυφθούν οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μην τους καλύψει.»

Ελλάδα

Βρούτσης: Κανένας εργαζόμενος κάτω από τον κατώτατο μισθό

Γιάννης Βρούτσης

Περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα δουν την Τρίτη αυξήσεις στην επικουρική τους σύνταξη, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, επισήμανε πως το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δοθεί η νέα κύρια σύνταξη και τον Οκτώβριο οι δυο καταβολές αναδρομικών.

«Τον Οκτώβριο -Θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά, θα πληρώσουμε και τις δυο καταβολές αναδρομικών. Η μια είναι του επικουρικού που αφορά 8 μήνες, καθώς τώρα 2 Ιουνίου πληρώνουμε τη νέα επικουρική και είναι από 1-10-19 έως Ιούνιο 2020. Η άλλη θα είναι 12 μηνών, τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1-10-19 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020», είπε για το θέμα ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η οι αυξήσεις αυτές δεν δίνονται «ξαφνικά και άκριτα», αλλά σε ευθυγράμμιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε και οι αποφάσεις του ΣτΕ.

Επιπλέον, διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

«Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η κυβέρνησή μας η πολιτεία προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει το μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στο νόμο», είπε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας, εξήγησε ότι ο καθαρός μισθός θα είναι τα 550 ευρώ και με τις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνει στα 650 ευρώ μεικτά. Σε κάθε περίπτωση όπως είπε το το όριο είναι ο σημερινός κατώτατος μισθός. «Ο εργαζόμενος προστατεύεται απόλυτα σε όποιο σχήμα κι αν επιλέξει ο επιχειρηματίας».