Οικονομία

"Έκρηξη" στις μεταβιβάσεις ακινήτων την ερχόμενη διετία

Aκίνητα

Έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων κάθε είδους περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη διετία, και ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η αναθέρμανση της οικονομίας, που έχει ξεκινήσει για τα καλά, καθώς και η επικείμενη επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, θα σπρώξει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες και μη μεταβιβάσεις και αγορές ακινήτων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει και χαμόγελα στην Καραγιώργη Σερβίας, καθώς θα εξασφαλίσει και πρόσθετα φορολογικά έσοδα για τον κρατικό Προϋπολογισμό, που θα βοηθήσουν στο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις του 2020 είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες. Πιο αναλυτικά, το σχέδιο, που η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει, προβλέπει:

- Την ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Για την επικαιροποίηση έχει ήδη καθοριστεί η αμοιβή των ανεξάρτητων εκτιμητών, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου. Αυξήσεις στις τιμές ζώνης αναμένονται σε περίπου 4.000 περιοχές από τις περίπου 10.000 ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η επικράτεια. Οι περιοχές στις οποίες αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών είναι κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιες ηπειρωτικές και νησιωτικές, καθώς και μεσαίες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες σημαντική οικιστική ανάπτυξη.

- Την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.500 περιοχές οι οποίες σήμερα υποφορολογούνται, καθώς βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού. Πρόκειται για πολλές περιοχές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ως περιοχές εξοχικής κατοικίας και ως τουριστικοί προορισμοί. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τουριστικών περιοχών με εκτάσεις εκτός σχεδίου και οικισμού, αλλά με πολύ υψηλές εμπορικές αξίες (π.χ., σε κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, παραλιακές τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου).

Από την ένταξη των περιοχών αυτών στο αντικειμενικό σύστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρους μεταβίβασης με βάση τις πραγματικές εμπορικές αξίες των ιδιοκτησιών τους. Το ζήτημα αυτό θεωρείται και ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σημειώνουν ότι "δεν μπορεί το Κερατσίνι να φορολογείται με βάση την εμπορική αξία των ακινήτων και οι εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου να υποφορολογούνται".

Πηγή: capital.gr

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση φόρου

χρήματα-πρόστιμο-φόρος

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2019.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο φόρος που θα περιέχουν τα εκκαθαριστικά του 2020 θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα εισοδήματα.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις  θα περιλαμβάνονται προσυμπληρωμένες οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και με αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Ειδικότερα, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος θα ισχύσουν τα εξής:

Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:

– 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

– 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ

– 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ

– 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Έκπτωση φόρου: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

– 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

– 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.

– 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

– 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.