Στον… αυτόματο μπαίνουν από σήμερα οι έλεγχοι της εφορίας, καθώς αναλαμβάνει δράση η νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η οποία με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναλύει δισεκατομμύρια δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο.
Πρόκειται για την υπηρεσία «Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συστημάτων» που ξεκινά να λειτουργεί από σήμερα (24 Αυγούστου) αντικαθιστώντας τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Φιλοδοξία της ΑΑΔΕ είναι η νέα υπηρεσία:
Να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της τεχνολογίας μέσα στην ΑΑΔΕ, ενοποιώντας ψηφιακές υπηρεσίες, πληροφοριακά συστήματα, δεδομένα και τεχνολογικές υποδομές κάτω από ένα πιο συνεκτικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης.
Να εισάγει πιο συστηματικά την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Big Data analytics και των εργαλείων ανάλυσης κινδύνου, με στόχο την αυτοματοποίηση διαδικασιών, την πρόβλεψη κινδύνων, τη στόχευση ελέγχων και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης μέσω σύγχρονων APIs, ώστε η ανταλλαγή δεδομένων να γίνεται ταχύτερα, ασφαλέστερα και με λιγότερη επιβάρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις.
Να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων ψηφιακών πλατφορμών, όπως το myDATA, που αποτελεί βασικό πυλώνα ψηφιακής απεικόνισης της οικονομικής δραστηριότητας και ενισχύει τη διαφάνεια, τη φορολογική δικαιοσύνη και την έγκαιρη αξιοποίηση της πληροφορίας.
Να αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειας, ανθεκτικότητας και διαθεσιμότητας των πληροφοριακών υποδομών, με έμφαση σε σύγχρονες cloud υποδομές, προηγμένα συστήματα κυβερνοασφάλειας και μηχανισμούς προστασίας των δεδομένων.
Αλγόριθμοι
Με βάση το σχέδιο και τις άλλες εφαρμογές που έχει ή θα αποκτήσει η ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας θα χρησιμοποιούν αλγόριθμους που θα αναλύουν δισεκατομμύρια συναλλαγές, θα αξιολογούν τη συμπεριφορά φορολογουμένων και επιχειρήσεων και θα εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τις περιπτώσεις που εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα φορολογικής παραβατικότητας.
Μέσω τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης, στόχος είναι τα πληροφοριακά συστήματα της εφορίας να αναγνωρίζουν πρότυπα συμπεριφοράς που συνδέονται με παραβατικότητα, θα βαθμολογούν τον φορολογικό κίνδυνο και θα εισηγούνται στις ελεγκτικές υπηρεσίες ποιες υποθέσεις πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, φορολογικές δηλώσεις, ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, τραπεζικές συναλλαγές, στοιχεία πληρωμών με κάρτες, εισαγωγές και εξαγωγές, πληροφορίες για ληξιπρόθεσμα χρέη, ακόμη και δεδομένα που αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα των φορολογουμένων, θα τροφοδοτούν μια νέα γενιά πληροφοριακών συστημάτων.
Η λίμνη των δεδομένων
Κομβικός θα είναι ο ρόλος της «Επιχειρησιακής Λίμνης Δεδομένων» (Enterprise Data Lake), όπου θα αποθηκεύονται τόσο δομημένα όσο και αδόμητα δεδομένα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει μια νέα Επιχειρησιακή Αποθήκη Δεδομένων (Enterprise Data Warehouse), η οποία θα οργανώνει και θα ενοποιεί τις πληροφορίες, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τα συστήματα επιχειρησιακής ευφυΐας και τα μοντέλα μηχανικής μάθησης.
Με τις δύο εφαρμογές, θα συγκεντρώνονται και θα αναλύονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και θα πραγματοποιούνται αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις τραπεζικών καταθέσεων, κινήσεων καρτών και φορολογικών δηλώσεων, θα εντοπίζονται ύποπτες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα αναλύει δεδομένα από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές για την αποκάλυψη κυκλωμάτων απάτης στον ΦΠΑ.
Τέλος, θα δημιουργούνται δυναμικά προφίλ φορολογουμένων και επιχειρήσεων, τα οποία θα ανανεώνονται συνεχώς με βάση τη συμπεριφορά τους. Οι αναλύσεις δεν θα περιορίζονται σε μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά θα εξετάζουν τάσεις ανά κλάδο, γεωγραφική περιοχή, εποχικότητα και οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας στην ΑΑΔΕ να χαρτογραφεί τις εστίες φορολογικού κινδύνου σε ολόκληρη την αγορά.
Πηγή: sofokleousin.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ή καθόλου φόρο το 2027
Ανάληψη μετρητών από μπακάλικα και παντοπωλεία - Το σχέδιο της ΕΕ