Οικονομία

ΕΦΚΑ: Πληρώνονται εισφορές στις 6 Απριλίου

ΕΦΚΑ

Παλαιές και νέες ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να εξυπηρετήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, ακόμη κι αν ανήκουν στις ομάδες των πληττόμενων που παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα. 

Η αρχή γίνεται στις 6 Απριλίου, όταν λήγει η ημερομηνία καταβολής των τρεχουσών εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς. Πρόκειται για τις εισφορές Φεβρουαρίου, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρουσίασε εξαιρετικά μειωμένους ή ακόμα και μηδενικούς τζίρους. Τα… ραντεβού των επαγγελματιών με τον ΕΦΚΑ θα είναι συνεχή, καθώς σειρά παίρνουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, ενώ εντός του καλοκαιριού πάνω από 800.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να πληρώσουν, σε 5 μηνιαίες δόσεις, τα ποσά που έβγαλε η εκκαθάριση για το 2019.  

Οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 6 Απριλίου. Πρόκειται για τα δεύτερα ειδοποιητήρια του 2021, που έχουν εκδοθεί με βάση τις δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι για την υπαγωγή τους σε ασφαλιστική κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία εντάχθηκε στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι που δεν υπέβαλαν αίτηση – δήλωση παραμένουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020. 

Με σημαντική καθυστέρηση, ξεκινάει στο τέλος του Απριλίου η πληρωμή εισφορών του 2020 για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση. Πρόκειται για επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα, ή για μισθωτούς που παράλληλα έχουν «μπλοκάκι», των οποίων οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί από το 2020. Βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους –κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ– θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του προηγούμενου έτους σε 6 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου. Ενα μήνα μετά, θα ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Ετσι, τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να εξοφληθούν στις 31 Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.  

Υπενθυμίζεται πως για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη. Ετσι, εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολλοί όσοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον εισφορές για την παράλληλη απασχόλησή τους, θα είναι όμως αυτοί που έχουν χαμηλό μεικτό μισθό (κάτω των 930 ευρώ).

Και οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ. Στο τέλος Ιουνίου ξεκινάει η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Η πληρωμή αφορά πάνω από 800.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς και η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα έρθει σε μια περίοδο που ακόμη και όλες οι δραστηριότητες να έχουν εκκινήσει, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν προλάβει να αναπληρώσουν τους χαμένους τζίρους. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι για έναν ακόμη μήνα παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ με νέα προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 31 Μαρτίου. Στην πράξη, η προθεσμία καταβολής των μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά ένα μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Μέχρι τις 15 Απριλίου, το επίδομα στους εποχικά εργαζόμενους

Επιστρεπτέα προκαταβολή 7: Ένα δις ευρώ σε επιχειρήσεις

Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά την πανδημία

ρέγκλινγκ

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο την τελευταία δεκαετία και η οικονομία της μπορεί να αναπτυχθεί και πάλι έντονα μετά τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης της Covid-19» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε σήμερα την έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο όπου είχε συνάντηση τον κ. Ρέγκλινγκ, εν όψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 17 Ιουνίου. «Για μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» κάνει λόγο η κοινή δήλωση. Οι κκ Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ, συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ευρωζώνη συνολικά, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι «από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συναντιόμαστε τακτικά και διατηρούμε στενή συνεργασία»«Επισκέφτηκα την Αθήνα τον Μάιο, το πρώτο επίσημο ταξίδι μου μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Συνεχίσαμε αυτόν τον διάλογο σήμερα, εν όψει της συνάντησης της Eurogroup που θα λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και η εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση που επαναβεβαιώνει τη συστηματική, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει».

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τον αντίκτυπό της στην οικονομία και την κοινωνία στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Έχουμε ακόμη δυσκολίες και προκλήσεις μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. «Ωστόσο, η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", μια σειρά θετικών δεικτών και πρόσφατων εξελίξεων εμπνέει αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές μιας ισχυρής ανάκαμψης και επίτευξης υψηλής, βιώσιμης ανάπτυξης στην εποχή μετά το Covid-19» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ μέσω του 10ετούς ομολόγου

Κορωνοχρέη: Έρχεται «ανάσα» 6 μηνών για την αποπληρωμή τους

Στήριξη της απασχόλησης: Στην Ελλάδα 2,54 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE