Οικονομία

Δώρα ΙΧ και σπίτια για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα το 2020

τελη κυκλοφοριας

Αποφασισμένο να προχωρήσει σε ολική αναβάθμιση του μέτρου των δημόσιων κληρώσεων αποδείξεων – τη γνωστή φορολοταρία – είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Η φορολοταρία των αποδείξεων ξεκίνησε ως κίνητρο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τα έως τώρα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θεαματικά, αλλά σίγουρα δεν είναι απογοητευτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολοταρία δίνει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

Η φορολοταρία

Το γεγονός ότι τα έπαθλα είναι μικρής αξίας έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να μην υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τους φορολογούμενους.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να κληρώνονται όχι μόνο μετρητά αλλά και σπίτια και αυτοκίνητα που έχουν κατασχεθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Ο χρόνος τελειώνει και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα κέρδη που θα έχουν οι πολίτες από την χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές τους.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξεις επιπλέον έσοδα από την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών μέσων πληρωμής ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Το πλαστικό χρήμα

Από την Πρωτοχρονιά στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο.

Σχεδόν όλοι θα πρέπει να ριχτούν στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους για να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν.

Τίθεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ύψος των ετησίων δαπανών με αποτέλεσμα για τους έχοντες  εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ να απαιτούνται e-αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ. Σε όσους δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβάλλεται φόρος με  συντελεστή 22% επί του μη καλυπτόμενου ποσού.

Για την εφαρμογή του μέτρου ισχύουν τα εξής:

-Ως εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό.

-Στο εισόδημα δεν θα περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

-Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και  ΕΝΦΙΑ, τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών θα περιορίζεται από το 30% στο 20%. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι οι παραπάνω δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

– Ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, κάτοικοι μικρών χωριών και μικρών νησιών κ.λπ.  εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση κάλυψης του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών.

Πηγή: in.gr

Οικονομία

Τέλος στην περικοπή του 60 % για τους συνταξιούχους αγρότες

Ευνοϊκές οι ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους αγρότες.jpg

Σε μια πολύ σημαντική αλλαγή προς όφελος τόσο των συνταξιούχων κατ’ επάγγελμα αγροτών, όσο όμως και των συνταξιούχων που δεν έχουν τις αγροτικές εργασίες ως κύρια επαγγελματική δραστηριότητα, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. 

Με βάση την διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση με το Σχέδιο Νόμου για το Ασφαλιστικό, προωθείται η οριστική κατάργηση της ποινής που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και προέβλεπε περικοπή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους αγρότες συνεχίζουν να καλλιεργούν. 

Η διάταξη του Υπουργείου προστατεύει και μετά το 2025 τους συνταξιούχους αγρότες του πρώην ΟΓΑ, από την περικοπή του 60 % της σύνταξης τους, εφόσον συνέχιζαν τις αγροτικές δραστηριότητες τους. 

Την ίδια στιγμή, η διάταξη φαίνεται πως λαμβάνει μέριμνα και για τους συνταξιούχους που είχαν αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες, αφού για εκείνους προβλέπεται μεν μια μείωση, αλλά της τάξεως του 30 % και όχι του 60 %. 

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματικά ενεργούς συνταξιούχους να διατηρήσουν βασικά δικαιώματα τους και να έχουν παράλληλα έσοδα από την αγροτική τους δραστηριότητα. 

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επίσης, μπαίνει ένα τέλος, στον αμφιλεγόμενο, τουλάχιστον αρχικά, νόμο, ο οποίος και περιελάμβανε επιβαρυντικές διατάξεις για τους συνταξιούχους αγρότες.