Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην μακροχρόνια ανεργία

ΔΝΤ

Στις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία τα  υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας αναφέρεται μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του ΔΝΤ εμπεριέχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας πορεύεται για πολλές δεκαετίες με το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, κάτι που έχει επιδράσει αρνητικά στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στο σύνολο της παραγωγικότητάς της οικονομίας.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΔΝΤ, η μακροχρόνια ανεργία παραμένει μια βασική πρόκληση για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά για εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στη διετία 2018 - 2019 στο σύνολο των χωρών της ΕΕ η υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία εντοπιζόταν στην Ελλάδα, όπου σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες σε ηλικία εργασίας ήταν μακροχρόνια άνεργος. Μάλιστα, στην Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, ο ρυθμός αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας ήταν περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερος μετά την οικονομική κρίση, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Κατά το ΔΝΤ, οι χώρες με υψηλή μακροχρόνια ανεργία τείνουν να έχουν πολύ υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας των νέων. Αυτό εντοπίζεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβακία, ενδεικτικά η μακροχρόνια ανεργία των νέων στην Ελλάδα αυξήθηκε πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα είχε το υψηλότερο επίπεδο εμφάνισης μακροχρόνιας ανεργίας μετά την κρίση, καθώς σχεδόν το 75% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως ο βαθμός αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων ποικίλλει σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε σχέση μάλιστα με την προ κρίσης περίοδο, οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων επιδεινώθηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η ανάλυση του ΔΝΤ σημειώνει πως στην Ελλάδα εκείνοι με ενδιάμεσο επίπεδο δεξιοτήτων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν μακροχρόνια άνεργοι, κάτι που ισχύει και για τις Ισπανία, Κροατία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ιρλανδία.

Τέλος, ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του ΔΝΤ για το πως αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες την μακροχρόνια ανεργία.

Η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Λετονία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία δίνουν προτεραιότητα στις δαπάνες για προγράμματα κατάρτισης, ενώ η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία ξοδεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των προϋπολογισμών στήριξης των ανέργων για την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεδομένου ότι η επί μακρόν επιδότηση της ανεργίας δύναται να έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις στο βαθμό που παρέχει στους ανέργους ικανό διαθέσιμο χρόνο προκειμένου να εναρμονίσουν πλήρως τα τυπικά τους προσόντα µε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, το ΔΝΤ εξετάζει και αυτή την παράμετρο. Από τα ευρήματα του Ταμείου προκύπτει πως η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας στην ΕΕ μειώθηκε γενικά μετά την οικονομική κρίση και βελτιώθηκε ελαφρά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία , όπου η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας συνέχισε να επιδεινώνεται.

Οικονομία

ΔΕΗ: «Σήμα» για υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

ΔΕΗ

«Σήμα» για σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς έκπτωση στην τιμή διάθεσης σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση έδωσε η χθεσινή συμφωνία της επιχείρησης με τη Selath Holdings που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια της CVC Advisers Greece.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας ο Επενδυτής έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για την αγορά μετοχών αξίας έως 395 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση ότι η τιμή διάθεσης δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ η συμφωνία αποτελεί καταρχήν ένδειξη για το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για συμμετοχή στην αύξηση, αλλά και για το ύψος της τιμής στην οποία θα γίνει η διάθεση των νέων μετοχών. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε χθες στα 9,08 ευρώ που σημαίνει ότι η αύξηση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί χωρίς έκπτωση (discount) σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι ίδιες πηγές προσδιορίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσει η επιχείρηση σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι τελικές αποφάσεις για τον αριθμό των νέων μετοχών και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα προσδιορίσουν και το αν θα χρειαστεί να συμμετάσχει και το Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει το ποσοστό 34% της καταστατικής μειοψηφίας στη ΔΕΗ.

Η συμφωνία με τη Selath Holdings σηματοδοτεί εξάλλου την συμμετοχή ενός ισχυρού εταίρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, χωρίς δικαίωμα - όπως διευκρινίζεται - διορισμού μελών στο ΔΣ, πέρα από αυτά που απορρέουν από τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση και το καταστατικό της ΔΕΗ. Δηλαδή ο μέτοχος έχει δικαίωμα να προτείνει μέλη ΔΣ τα οποία όμως εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φώφη Γεννηματά: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της (βίντεο - φωτο)

Πάτρα: 22χρονος ξύπνησε από κώμα μετά από δύο μήνες

Αθήνα: Μαχαίρωσαν 16χρονο μαθητή μέσα σε σχολείο

ESPA BANNER