Οικονομία

ΔΝΤ: 15 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο

ΔΝΤ

Στο άρθρο με τίτλο «Staying Afloat: New Measures to Support European Businesses», ο Alfred Kammer διευθυντής Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και η Laura Papi αναπληρώτρια διευθύντρια του στο ίδιο τμήμα του Ταμείου, επισημαίνουν ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημία ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα καθώς κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη δομή της οικονομίας και το εισόδημα των εργαζομένων. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η μαζική χρηματοδότηση έσωσε εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, καθώς η πανδημία επιμένει και τα μέτρα στήριξης οδεύουν προς το τέλος τους - φέρνοντας ως παράδειγμα τα μορατόρια των δανείων - οι πτωχεύσεις εταιρειών θα μπορούσαν να αυξηθούν, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και τελικά σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι δύο οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη το 2021, αλλά επίσης να προσαρμοστούν. Συγκεκριμένα συστήνουν ότι πρέπει τώρα να αλλάξουν σταδιακά την υποστήριξη στις επιχειρήσεις από την παροχή ρευστότητας προς την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Κάνοντας αναφορά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επισημαίνουν πως συνεχίζουν να υφίστανται το οικονομικό σοκ από την πανδημία ενώ τα αλλεπάλληλα lockdown οδήγησαν τα κράτη σε μέτρα στήριξης που στο απόγειό τους διέσωσαν 54 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ρευστότητα εμπόδισε τις πτωχεύσεις και επέτρεψε στις τράπεζες να επεκτείνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων.

Οπως σημειώνουν πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι χωρίς μέτρων στήριξης το ποσοστό των εταιρειών χωρίς ρευστότητα θα είχε υπερδιπλασιαστεί και εκείνο των αφερέγγυων θα είχε σχεδόν διπλασιαστεί έως τα τέλη του 2020. Τα μέτρα κρατικής στήριξης κάλυψαν το 60% των αναγκών ρευστότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αλλά μόνο το 30% των ελλείψεων σε ίδια κεφάλαια . Ακόμη και με τέτοιας κλίμακας βοήθεια, το ποσοστό των αφερέγγυων επιχειρήσεων επί το συνολικού εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο οικονομολόγοι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι χωρίς πρόσθετη υποστήριξη, περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ φαίνεται πως θα χρειαστεί 2%-3% του ΑΕΠ για να καλυφθούν οι ελλείψεις και να έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια οι επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας, υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα στήριξης θα πρέπει να μετατοπιστούν από την ενίσχυση της ρευστότητας, που αυξάνει το χρέος, σε τόνωση των ιδίων κεφαλαίων για εταιρείες, οι οποίες όμως έχουν τις απαραίτητες προοπτικές βιωσιμότητας στην μετά - κορονοϊό εποχή. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η στόχευση της υποστήριξης - κάτι που είναι δύσκολο να γίνει - θα είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί με τη συμβολή των τραπεζών οι οποίες γνωρίζουν καλά τις ανάγκες των πελατών τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!

Κρήτη: Στην Εντατική 22χρονος μετά από τροχαίο

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

 

Οικονομία

Bitcoin: Ανακτά έδαφος μετά τη «ματωμένη Κυριακή»

marketnews_bitcoin_4.jpg

Κέρδη καταγράφει τις τελευταίες ώρες το Bitcoin, επιδιώκοντας να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος μετά την κατακόρυφη πτώση της Κυριακής.

Έτσι, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coindesk.com η τιμή του Bitcoin το μεσημέρι της Δευτέρας διαμορφώνεται πέριξ των 57.000 δολαρίων έχοντας πέσει ακόμη και κάτω από τις 54.000 δολάρια το Σαββατοκύριακο έναντι του ιστορικού υψηλού των 64,829,14 δολαρίων στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίστοιχη -και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη- πτώση κατέγραψαν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, μεταξύ των οποίων και το Ethereum, με αρκετούς αναλυτές να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενδέχεται να σφίξει τον κλοιό ελέγχου στα κρυπτονομίσματα, προκειμένου να παταχθεί το «ξέπλυμα» χρήματος.
Αντίστοιχα, άλλες εκτιμήσεις θεωρούν ότι αρνητικά επηρέασε και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να απαγορεύσει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων στην τοπική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, η κατακόρυφη άνοδος του Bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε τροφή και σε κατοχύρωση κερδών μια και τα κέρδη από την αρχή του έτους σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά ξεπέρασαν το 50%.

ειδησεις σημερα 

Ρωσία: Στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι - Σημαντικές πιέσεις απο τις Βρυξέλλες

Η Περιφέρεια Κρήτης ενισχύει το Νοσοκομείο Χανίων με προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού

Μάθετε πώς επηρεάζει το σώμα η θερινή ώρα