Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βροχή» οι πλειστηριασμοί: Πάνω από 1.000 ακίνητα στο «σφυρί» μέσα σε ένα 3ήμερο

Image
Τέλος Ιουνίου το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων
 clock 09:12 | 18/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

“Βροχή” οι πλειστηριασμοί. Περισσότερα από 1.000 ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί» έως το τέλος της εβδομάδας και ας διανύουμε την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα: Το «πάνω χέρι» στους πλειστηριασμούς το έχουν πλέον οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και όχι οι Τράπεζες, καθώς οι ΕΔΑΔΠ έχουν στα «χαρτοφυλάκιά» τους «κόκκινα δάνεια» που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ!

Στον «χορό» των πλειστηριασμών έχει μπει για τα καλά και η Εφορία που έχει καταρτίσει το δικό της… «σχέδιο».

Και ενώ κυρίως Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια, έχουν προγραμματίσει μέσα σε ένα 3ήμερο, από αύριο Τετάρτη 19 του μήνα έως και Παρασκευή 21 Απριλίου, να διενεργήσουν 1.018 πλειστηριασμούς, έως το τέλος της χρονιάς ο αριθμός των κινητών αξιών και των ακινήτων που βγαίνουν στο «σφυρί» διαμορφώνεται –αυτή την στιγμή- σε 11.299! Ανάλογες πρακτικές και από την Εφορία, η οποία διεκδικεί ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να καταρτίσει προγράμματα πλειστηριασμών που –σε αυτή την φάση- εκτείνονται έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Η «ακτινογραφία» των ξένων funds

Έτσι, στη «σκιά» των αλλεπάλληλων αυξήσεων των επιτοκίων που πλήττουν τα εκτεθειμένα σε δάνεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι πλειστηριασμοί συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή». Όπως προκύπτει και από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν «καθαρίσει» τους ισολογισμούς τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την «βρώμικη δουλειά» την έχουν αναλάβει funds, εισπρακτικές, servicers και δικηγορικά γραφεία.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία επισπεύδοντες είναι πλέον Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, οι γνωστοί servicers, κάτι που κατά την τρέχουσα συγκυρία φαντάζει απόλυτα λογικά καθώς σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων δανείων» -τα οποία ήταν στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών- έχουν πωληθεί σε ξένα funds. Άλλωστε, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας οι servicers διαχειρίζονταν το δ’ τρίμηνο του ’22 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 70,679 δισ. ευρώ!!  Πώς λειτουργεί λοιπόν το σύστημα που έχει συγκεντρώσει στα χέρια του τα «κόκκινα δάνεια»;

Σήμερα στην κορυφή βρίσκονται τα funds της αλλοδαπής: Πρόκειται για εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, τα οποία αγοράζουν «κοψοχρονιά» δάνεια που αδυνατούν να διαχειριστούν οι τράπεζες και αναλαμβάνουν κατόπιν τα ίδια να τα εισπράξουν, ποντάροντας τελικά στο ότι θα κερδίσουν κάτι παραπάνω από τα ποσά που έδωσαν στις τράπεζες.

Image
τράπεζα

Με άλλα λόγια, αγοράζουν μια απαίτηση ας πούμε ύψους 100 ευρώ. Δίνουν 20 ευρώ μετρητά στην τράπεζα η οποία κερδίζει άμεσα ρευστό και ταυτόχρονα ξεφορτώνεται ένα δάνειο που είναι αμφίβολο πότε και αν θα το εισπράξει. Κατόπιν τα funds προσεγγίζουν τον δανειολήπτη και του ζητούν να ρυθμίσει το δάνειό του κάνοντάς του και μια έκπτωση.

Στην περίπτωσή μας από τα 100 ευρώ αξία της απαίτησης, μπορούν να ζητήσουν να επιστρέψει ο δανειολήπτης το λιγότερο τα 50. Και έτσι τα funds βγαίνουν κερδισμένα: Από τα 20 ευρώ που έδωσαν για την αγορά του δανείου, εισπράττουν 50. Αν δεν ενδώσει ο δανειολήπτης.. απλά προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Και κάπου εδώ ενεργοποιούνται οι υπόλοιποι … κρίκοι της αλυσίδας.

Πότε μπαίνουν στο «παιχνίδι» Εταιρείες διαχείρισης και εισπρακτικές

Τα funds είναι αδειοδοτημένα για αυτή την δουλειά στην χώρα που εδρεύουν: Για να την κάνουν στην Ελλάδα (και εφόσον έχουν έδρα σε χώρα που συνεργάζεται με την Ελλάδα και υπάρχει σχετική συμφωνία), θα πρέπει είτε να ανοίξουν υποκατάστημα, είτε να εκχωρήσουν τα δάνεια σε «υπεργολάβους», σε συνεργάτες που μπορούν να κάνουν την δουλειά εδώ.

Για γραφειοκρατικούς –και όχι μόνον- λόγους σπάνια επιλέγουν να ανοίξουν υποκατάστημα, οπότε εκχωρούν τα δάνεια σε ντόπιους Servicers γνωστοί ως Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ή ΕΔΑΔΠ.

Λειτουργούν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδας και βάσει συγκεκριμένων κανόνων που δεν τους επιτρέπουν να γίνουν εξαιρετικά πιεστικοί προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα των δανείων που έχουν στην κατοχή τους.

Έτσι, όταν τους προκύψουν δυσκολίες εκχωρούν και εκείνοι με την σειρά τους δάνεια -προκειμένου αυτά να μπουν στα ταμεία τους και εντέλει στα ταμεία του fund- στις εισπρακτικές ή όπως αποκαλούνται επισήμως Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών Για Ληξιπρόθεσμες. Οι εν λόγω εταιρείες λειτουργούν σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης που μάλιστα έχει επιβάλει σε κάποιες από αυτές πρόστιμα.

Αναλαμβάνουν λοιπόν αυτές το … στενό μαρκάρισμα και αν τα βρουν και εκείνες «σκούρα» πάνε σε ακόμη πιο δραστικές λύσεις: Τα δικηγορικά Γραφεία – Εισπρακτικές. Οι καταγγελίες των πολιτών δείχνουν πως πρόκειται για την πιο «σκληρή» ομάδα αυτής της αλυσίδας, μια ομάδα άλλωστε που δεν κινείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου ούτε έχει κάποια σχετική εποπτεία.
Όλοι οι κρίκοι πάντως της εν λόγω αλυσίδας θέτουν από την αρχή ένα συγκεκριμένο δίλλημα στους δανειολήπτες: Ή ρυθμίζετε το δάνειό σας ή βγαίνει σε πλειστηριασμό!

Image
πλειστηριασμός

Στον … «χορό» των πλειστηριασμών και η Εφορία

Δεν είναι όμως μόνον τα funds που βγάζουν ακίνητα και κινητές αξίες στο… «σφυρί»! Είναι και η Εφορία η οποία έχει καταρτίσει πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο με τις τιμές 1ης προσφοράς να ξεκινούν από 56.000 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και 3,9 εκατ. ευρώ! Αγροτεμάχια, οικόπεδα, μεζονέτες, διώροφα κτίσματα ακόμη και βιομηχανικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνει η λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της ΑΑΔΕ που θα διενεργούνται έως και τον Ιούλιο.

Το ρεκόρ υψηλότερης πρώτης τιμής –σε αυτό το «πακέτο» ακινήτων προς πλειστηριασμό από την Εφορία- το έχει αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση 6.000 τμ στην Βοιωτία με ποσό 3 εκατ. 918 χιλιάδων ευρώ!

Έτσι, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ΑΑΔΕ έχει αναρτήσει το νέο επικαιροποιημένο κατάλογο με τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της λόγω οφειλών και τα οποία τώρα βγάζει στον πλειστηριασμό.

πηγή: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ - Πώς θα τον πληρώσουμε

«Αγκάθι» τα τεκμήρια: Αντιμέτωπα με «βαριά» φορολόγηση 1,8 εκατ. νοικοκυριά

Εφορία: Πόσοι υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις ανήμερα του Πάσχα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis