Οικονομία

Bloomberg: Πιο πίσω πάει η ανάρρωση του παγκόσμιου ΑΕΠ

bloomberg

Τα νέα δεδομένα διαψεύδουν τις ευχές για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας και επικαιροποιούν επί τα χείρω τις οικονομικές προβολές και προβλέψεις.

Το Bloomberg Economics αναφέρει πως οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση του κορωνοϊού με «σχήμα V» απαιτούσαν ορισμένες προϋποθέσεις:

-Ο ιός έπρεπε να τεθεί υπό έλεγχο εντός του δευτέρου τριμήνου, επιτρέποντας την απόσυρση των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας.

-Τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί άμεσα, αντικαθιστώντας το χαμένο εισόδημα και αποτρέποντας την ύφεση.

Αλλά σε πολλές μεγάλες οικονομίες, οι προϋποθέσεις αυτές δεν εκπληρώθηκαν.

Η βασική πρόβλεψη του Bloomberg Economics τον Ιούνιο βλέπει τη συνολική οικονομική παραγωγή να συρρικνώνεται 4,7% φέτος, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να μην επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα τα μέσα του 2021.

Αντίο V, ας προετοιμαζόμαστε για W

Μάλιστα στο πιο απαισιόδοξο σενάριο – που υποθέτει ότι η πανδημία διαρκεί περισσότερο, τα πλήγματα της ύφεσης μειώνουν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας και επιβραδύνουν την ανάκαμψη και παραμένουν περιορισμοί που περιορίζουν πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας – το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 6,7% το 2020 και η παραγωγή ανακάμπτει στα προ κρίσης επίπεδα ένα εξάμηνο αργότερα στο τέλος του 2021 (πορτοκαλί γραμμή).

Σε αμφότερα τα σενάρια, η βουτιά και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι τύπου V αλλά η γραμμή μοιάζει περισσότερο με το γράμμα W, και απλώνεται περισσότερο στον χρόνο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Άγιος Μύρωνας: Αναστάτωση από τα κρούσματα κορωνοϊού - Τι θα γίνει με το πανηγύρι

άγιος μύρωνας

Iδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στον Αγιο Μύρωνα Ηρακλείου, με επιβεβαιωμένα πολλά, κρούσματα κορωνοϊού στο χωριό.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου τελέστηκε κανονικά η Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν εκτός των κατοίκων, και πιστών από το Ηράκλειο και την αμέσως επόμενη ημέρα, βρέθηκε θετικός ο ιερέας, ο οποίος έκτοτε, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Το ekriti επικοινώνησε με τον Επίσκοπο Κνωσού και Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτη κ. Πρόδρομο Ξενάκη ο οποίος δήλωσε ότι μετά το κρούσμα στον ιερέα έγινε απολύμανση του ιερού ναού, των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων, καθώς και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, δηλαδή τους ψάλτες και τους επιτρόπους.

Σημερα Τρίτη (3/8) το πρωί στον Αγιο Μύρωνα θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από τις 09.00 έως τις 13.00, προκειμένου να γίνουν rapid test στους κατοίκους και να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς.

Ερωτηματικό τι θα γινει με το πανηγύρι

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για το τί θα γίνει με το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα στις 8 Αυγούστου, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Επίσκοπος Κνωσού είπε ότι η Αρχιεπισκοπή θα εφαρμόσει τις όποιες οδηγίες των ειδικών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου, έδωσε άδεια για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης με πάγκους και σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν στις λαϊκές αγορές, στις 7 και 8 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό σε μονοπάτι στην Αγία Ρουμέλη

Κρήτη - τουρισμός: Πώς "έκλεισε" ο Ιούλιος - Τα μηνύματα για τον Αύγουστο