Οικονομία

Αυξήθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων το 2019

Ανασφαλιστα

Αύξηση κατά 8,7% παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων το 2019 αγγίζοντας τα 4,07 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την παραγωγή ασφαλίστρων Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, στον κλάδο ζωής η παραγωγή κυμάνθηκε στα 1,98 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 16,9% σε σχέση με το 2018. Αύξηση της τάξης του 15,1% σημειώθηκε στον κλάδο Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (unit linked) αλλά και στον κλάδο Ασφαλίσεις Ζωής.

Στον κλάδο ζημιών παρατηρήθηκε αύξηση 2% με την παραγωγή να κυμαίνεται, σχεδόν, στα 2,1 δισ. ευρώ. Όσο αφορά την αστική ευθύνη οχημάτων, η παραγωγή άγγιξε περίπου τα 750,2 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 2,5% σε σχέση με το 2018 ενώ η παραγωγή στους λοιπούς κλάδους ζημιών αυξήθηκε κατά 4,7%, φτάνοντας περίπου στα 1,35 δισ. ευρώ.

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με οριακή πτώση - Απώλειες 5,69% σε μία εβδομάδα

χρηματιστήριο αθηνών

Σχεδόν «ακίνητη» έμεινε η Αθήνα, αφού όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα, κάθε Παρασκευή, οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν ρίσκο, καθώς περιμένουν να δουν κάποιες νεώτερες εξελίξεις είτε για τον ιό, είτε οικονομικές.

Η αγορά διατήρησε τις δυνάμεις και στο τέλος έκλεισε στις 540,74 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,13%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,7 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες του Δείκτη ήταν 5,69%.

Όπως χθες η αγορά κινήθηκε με άνοδο έως και 1% με τις τράπεζες να έχουν μεικτή εικόνα, αλλά αργότερα η οδός Αθηνών έφθασε να έχει απώλειες έως και – 1%.

Τελικά, με τους χαμηλούς τζίρους οι συμμετέχοντες κατάφεραν να διατηρήσουν την αγορά πέριξ των 540 μονάδων, όπου συνεχίζεται μια συσσώρευση εδώ και μια εβδομάδα.

Ήπια η Wall

Η αντίδραση της Wall street απέναντι στις απώλειες των θέσεων εργασίας ήταν ήπια καθώς ο Dow Jones κατέγραφε οριακή πτώση, ενω ο Δείκτης SP και ο Nasdaq σημείωναν κέρδη καθώς οι θέσεις εργασίας ήταν ήδη στις τιμές των μετοχών και ομολόγων, γι αυτό προεξοφλούν θετικότερες εξελίξεις.

Η διαφορά ΗΠΑ- Ευρώπης στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Το κεντρικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά τα media στις ΗΠΑ είναι πώς θα διοχετευθούν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν, κυρίως, τις θέσεις εργασίας, το αποκαλούμενο payroll. Ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Trump Larry Coudlow μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι, οι επιλεγμένες τράπεζες απο την FED είναι έτοιμες προκειμένου να δοθούν τα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο – αν και δεν απάντησε ειδικότερα σε ερώτηση για την λίστα των τραπεζών που ήδη μπορούν να δώσουν δάνεια.

Η έναρξη αποπληρωμής θα είναι μετά από έξι μήνες και η βασική προϋπόθεση είναι το 45% των χρημάτων να κατευθυνθεί για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης, έξοδα κλ.π.

Αυτή λοιπόν είναι η βασική διαφορά με την Ευρώπη, όπου η Γερμανία επιμένει να προτάσσει τον ESM και αρνείται τα ευρώ – ομόλογα. Την ώρα που καταστρέφονται οι μικρές επιχειρήσεις οι Γερμανοί που χρησιμοποιούν την ΕΚΤ για να έχουν αρνητικά επιτόκια – αρνούνται την στήριξη των συστημάτων υγείας και των επιχειρήσεων.

Πτώση στις τράπεζες

Βουτιά 2,94% η μετοχή της Eurobank στα 0,3368 ευρώ με 9,30 εκατ. μετοχές. Αμετάβλητη η Εθνική στα 1,02 ευρώ. Με πτώση 2,77% η Alpha bank στα 0,61 ευρώ. Αμετάβλητη η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,14 ευρώ.

Στήριγμα της ελληνικής αγοράς ήταν για δεύτερη ημέρα η μετοχή της Coca- Cola στα 19,26 ευρώ. Με άνοδο 1,75% η ΔΕΗ, μετοχή η οποία συνεχίζει σταθερά στην περιοχή των 2,21 ευρώ.

Με άνοδο 3,17% έκλεισε ο ΟΠΑΠ στα 6,5 ευρώ – μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας. Κέρδη 2,35% για την Autohellas στα 3,92 ευρώ με 47 χιλιάδες κομμάτια.

Με κέρδη 3,9% έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου στα 4,30 ευρώ, με 146 χιλιάδες κομμάτια. Κέρδη 4,62% για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,44 ευρώ. Με άνοδο 1,77% η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στα 11,50 ευρώ.