Οικονομία

Αυτή είναι η τροπολογία για την επέκταση της μείωσης των ενοικίων

ενοικιάζεται

Με τροπολογία, το Υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

Για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

Όπως έγραφε το ΝΜ, με άλλη διάταξη νόμου ή με ΠΝΠ τις επόμενες μέρες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλεφθεί ανάλογη έκπτωση και στα ενοίκια των φοιτητών, μαζί ενδεχομένως και με τις περικοπές που θα επιβληθούν στα δίδακτρα ιδιωτών σχολείων για υπηρεσίες που τελικώς δεν προσφέρθηκαν λόγω Κορωνοϊού.

Ήδη μέχρι χθες βράδυ είχαν μπει στην πλατφόρμα της «Εργάνης», προκειμένου να συμπεριληφθούν στις πληγείσες επιχειρήσεις, περίπου 500.000 επιχειρήσεις με εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων περίπου 800.000. Από αυτούς τους εργαζόμενους, οι 308.000  είναι δικαιούχοι για να λάβουν και το επίδομα των 800 ευρώ.

Σήμερα πάντως αναμένεται να ανοίξει πιθανότατα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (aade.gr) και η πλατφόρμα των 800 ευρώ για αυταπασχολούμενους και επιχειρήσεις (εκτός ΑΕ) που απασχολούν έως και 5 υπαλλήλους.

Μέχρι σήμερα επίσης οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίσθηκαν (βάσει ΚΑΔ) ως πληγείσες τον Μάρτιο, υποβάλουν μέσω e-banking στις εκδότριες τράπεζες τις μεταχρονολογημένες επιταγές τους, προκειμένου να τύχουν προστασίας 75 ημερών. Διαφορετικά από αύριο ρευστοποιούνται ή «σκάνε». Ίδια τύχη έχουν επίσης γραμμάτια και συναλλαγματικές που έληγαν να πληρωθούν τον Μάρτιο.

Οι εκδότες που θα προλάβουν να ενταχθούν μέσω του ebanking ή των φυσικών καταστημάτων στο καθεστώς προστασίας, θα λάβουν και ειδικά «επιταγοδάνεια» σαν κεφάλαιο κίνησης για να καλύψουν έγκαιρα τα ποσά των επιταγών.

Όσοι πάλι έχουν επιταγές αλλά εντάχθηκαν βάσει ΚΑΔ τον Απρίλιο θα έχουν ειδική προθεσμία μέχρι 14 Απριλίου να δηλώσουν επίσης τις επιταγές -ή άλλα αξιόγραφα- για τις οποίες ζητούν προστασία πριν βγουν ακάλυπτες.

Επιπλέον και όσοι από τους αποδέκτες των ακάλυπτων επιταγών αυτών υποστούν μεταχρονολόγηση εισπράξεων ύψους άνω του 20% του τζίρου τους, θα έχουν και αυτοί δικαίωμα μεταχρονολόγησης πληρωμών προς το δημόσιο -όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το κούρεμα ενοικίου.

Οικονομία

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

αποζημίωση

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 40.756.800 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 50.946 δικαιούχους.

Από αυτούς οι 2.255 δικαιούχοι αφορούν αναστολές συμβάσεων Μαρτίου-Απριλίου 2020 ποσού 1.804.000 ευρώ και οι 48.691 δικαιούχοι αφορούν ειδικές περιπτώσεις ποσού 38.952.800 ευρώ. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία η πίστωση θα γίνει σήμερα 5 Ιουνίου.