Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω των 10 δισ. θα διεκδικήσει η Ελλάδα από το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν

Image
Υπουργείο Οικονομικών
 clock 23:10 | 24/05/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε ένα σημαντικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στην αγορά χωρίς να επιβαρυνθεί άλλο το χρέος, αλλά και δημιουργίας του δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών φέτος και το 2021, μπορεί να αναπτυχθεί η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, αξίας τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για ένα ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, με το κατώτατο ύψος της αναλογίας να είναι, σε ένα δυσμενές σενάριο, στα 7 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω πόσο, εξηγούν οι ίδιες πηγές, προστίθεται στο πακέτο επιδοτήσεων που διαπραγματεύονται τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Προϋπολογισμού της Ε.Ε. 2021-2027 (δηλαδή του Προϋπολογισμού από τον οποίο παρέχονται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ) και, σύμφωνα με τις διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο, έφτανε στο 1 τρισ. ευρώ ανά την Ε.Ε. ή στα 19-20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα όλη την περίοδο 2021-2027.

Επίσης, τα εν λόγω κονδύλια προφανώς είναι επιπλέον των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αποφασιστεί. Δηλαδή του προγράμματος "SURE", των δανείων της ETEπ, του δικαιώματος προσφυγής στον ESM (με την Κύπρο να κάνει ήδη το πρώτο αίτημα και πιθανόν και την Ισπανία να ακολουθεί), αλλά και των δυνατοτήτων ελαστικής χρήσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα, από τα εν λόγω συμφωνημένα εργαλεία, όπως έγραφε το Capital.gr, δρομολογεί ποσό έως 15 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας.

Δημοσιονομική διέξοδος

Στη διαπραγμάτευση για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει και μια δημοσιονομική διάσταση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες. Εξηγούν ότι επιχειρείται να αποφασιστεί από τώρα −έπειτα από γαλλική πρωτοβουλία− το δικαίωμα διατήρησης της ρήτρας διαφυγής τουλάχιστον και για το 2021. Δηλαδή το δικαίωμα να μην υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες για όλα τα κράτη-μέλη. Για την Ελλάδα μια τέτοια απόφαση (η οποία, βεβαίως, ακόμη είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων), σε συνδυασμό με ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διασφαλίσει τις δύο προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση και ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για να μπορέσει να προχωρήσει στο πρόγραμμα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έχει εξαγγείλει. Δηλαδή, από τη μία πλευρά, σε αυτό το σενάριο, θα υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική ευελιξία, αλλά από την άλλη θα διασφαλίζονται και τα ταμειακά διαθέσιμα. Σημειώνεται πως ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ενδεχομένως να είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς παρέχει ισχυρή στήριξη σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο στη "νέα οικονομία" που διαμορφώνεται στη μετά κορονοϊό εποχή, ενώ δεν απέκλεισε παράταση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την υλοποίηση των υπολοίπων δεσμεύσεων της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας στις επιχειρήσεις κ.λπ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis