Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Πότε επιτρέπεται η αγορά με μετρητά

Ακίνητα
 clock 22:24 | 17/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Συμβόλαια αγοροπωλησίας ακινήτων τα οποία συντάσσονται μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2023 σε εκτέλεση όμως προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν την εν λόγω ημερομηνία, μπορούν να εξοφληθούν και σε μετρητά.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για όλα τα προσύμφωνα, τα οποία έχουν συνταχθεί πριν από την 11η Δεκεμβρίου 2023 και των οποίων τα οριστικά συμβόλαια συντάσσονται μετά την ημερομηνία αυτή, δεν είναι υποχρεωτική η καταβολή του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.

Η ανωτέρω διευκρίνιση δόθηκε με νεότερη εγκύκλιο (υπ’ αρίθμ. Ε.2075/13.12.2024) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία αποσαφηνίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο καταβολής του τιμήματος κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, των προσυμφώνων και των εξοφλητικών πράξεων, ενώ αφορά φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), συμβολαιογράφους, Υποθηκοφύλακες, Προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων, καθώς και υπηρεσίες της Φορολογικής Αρχής.

Δεδομένου δε ότι η απαγόρευση χρήσης μετρητών για την καταβολή του τιμήματος ισχύει από 11 Δεκεμβρίου 2023, επιτρέπεται και μετά την ημερομηνία αυτή η σύνταξη πράξης εξόφλησης τιμήματος, ή πράξης εξόφλησης τιμήματος με άρση διαλυτικής ή αναβλητικής αίρεσης, στην οποία γίνεται αναφορά σε καταβολή τιμήματος τοις μετρητοίς, εφόσον αφορά τίμημα που καταβλήθηκε είτε βάσει προσύμφωνου είτε βάσει οριστικού συμβολαίου, τα οποία συντάχθηκαν πριν από την 11-12-2023.

Πότε είναι άκυρη η πράξη

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία από τις αρχές του 2024 μπήκε «τέλος» στη χρήση μετρητών, αφού κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, των προσυμφώνων και των εξοφλητικών πράξεων, η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.

Έτσι, συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα οικεία βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να αναγράψει στο συμβόλαιο τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής, ενώ στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις ισχύουσες διατάξεις επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το δέκα τοις εκατό (10%) του τιμήματος που δεν προκύπτει ότι καταβλήθηκε με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 ευρώ) και να υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 ευρώ), για κάθε παράβαση.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να τεθεί φρένο στη διακίνηση «μαύρου χρήματος» μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ αδήλωτων εισοδημάτων, από τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της πραγματικής τιμής, διακινήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια στην οικοδομή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Μόνο στην Ελλάδα το κόστος εργασίας μειώθηκε το γ' τρίμηνο του 2024

Καφές - "φαρμάκι": Πόσο αναμένεται να αυξηθούν από τον Ιανουάριο οι τιμές σε εστίαση και σούπερ μάρκετ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis