Οικονομία

Αγορές online: Τέλος στο χαράτσι των 15 ευρώ για αγορές από την Κίνα

Αγορές online

Τέλος στο χαράτσι των 15 ευρώ από τα ΕΛΤΑ που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι προέβαιναν σε διαδικτυακές αγορές από την Κίνα και γενικότερα από τρίτες χώρες βάζει οριστικά η διευκρινιστική ανακοίνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία ήρθε λίγες ημέρες μετά την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι «θα συνεχίσουν να μην επιβάλλουν καμία χρέωση στα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που φέρουν αυτοκόλλητο µε πράσινο χρώμα «Τελωνειακώς Ελεύθερο» ή αποτύπωµα σφραγίδας τελωνείου µε την αντίστοιχη ένδειξη».

Επισημαίνουν ότι η απόφαση ακολουθεί την πρόσφατη διευκρινιστική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προς τους Τελωνειακούς Υπαλλήλους του Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία εκτελωνισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων που εισέρχονται για έλεγχο και για τα οποία προκύπτει μηδενική χρέωση δασμών και φόρων (αξία αντικειμένων κάτω των 22€). Σε αυτή την περίπτωση,  θα τους επικολλάται η διακριτική πράσινη ετικέτα με τη σήμανση «Τελωνειακώς Ελεύθερο» και θα εξέρχονται από το Τελωνείο.

Οπως εξηγούν στελέχη των ΕΛΤΑ στο ethnos.gr, η απόφαση αυτή αφορά τα μικροδέματα, στα οποία έχει επικολληθεί το σχετικό πράσινο αυτοκόλλητο από τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Πρακτικά θα εξακολουθήσει να ισχύει ό,τι ίσχυε ώς τώρα, δηλαδή δε θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση για μικροδέματα από την Κίνα ή άλλες τρίτες χώρες η αναγραφόμενη αξία των οποίων δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμα και τώρα χωρίς τέλος περνούν πάνω από 2 εκατομμύρια μικροδέματα αυτής της αξίας ετησίως μόνο από την Κίνα. Με την άφιξη των κοντέινερ οι τελωνειακοί ελέγχουν την αναγραφόμενη αξία καθενός απ΄αυτά ώστε να δουν εάν βάσει της αξίας τους, πρέπει να περάσουν από εκτελωνισμό. Σε όσα η αναγραφόμενη αξία είναι μικρότερη των 22 ευρώ, επικολλάται η πράσινη ετικέτα «τελωνειακώς ελεύθερο»: «Πρόκειται για πάνω από 2 εκατομμύρια μικροδέματα το χρόνο» εξηγούν από τα ΕΛΤΑ.

Ωστόσο σε ορισμένα εξ αυτών δειγματοληπτικά οι τελωνειακοί προχωρούν και σε έλεγχο των αντικειμένων και όχι μόνο της συσκευασίας είτε βάσει της εμπειρίας τους είτε του όγκου τους ή επειδή θεωρούν ότι μπορεί να έχουν κάποιο «τελωνειακό ενδιαφέρον». Εάν αποδειχθεί βάσει παραστατικών ότι η αξία του αντικειμένου είναι μεγαλύτερη των 22 ευρώ, τότε το δέμα οδηγείται κανονικά για εκτελωνισμό από ιδιώτες που συνεργάζονται με τα ΕΛΤΑ και επιβάλλονται τα σχετικά τέλη. Αντίστοιχοι έλεγχοι το 2019 έγιναν σε περίπου 30.000 αντικείμενα.

Οικονομία

Σταϊκούρας: Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις

Ο  Χρήστος Σταϊκούρας

Μετά το Πάσχα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, και η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αυξάνεται στο 3% (από 2% πέρυσι) η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή του φόρου. Ενώ, όσοι υποβάλλουν τις δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο δεν θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή δόση στο τέλος του μήνα (όπως και πέρυσι) και ο αριθμός των δόσεων θα είναι 8.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός ανέφερε πως συζητείται με τους θεσμούς -και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα- το θέμα του «παγώματος» των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ειδικότερα, θα πρόκειται για:

* Ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί

* Εργαζόμενους που είναι σε αναστολή

* Εργαζόμενους είναι στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»

* Ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων έχουν «κουρευτεί» τα ενοίκια που εισπράττουν.

Εξετάζεται η μη προσμέτρηση των τεκμηρίων στον προσδιορισμό του φόρου, εφόσον όμως σε μια από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί με το σύστημα των τεκμηρίων.

Αναφορικά με το όριο του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα αποφασιστεί (σε συνεννόηση με τους θεσμούς), πάλι για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, μια λύση στην κατεύθυνση της «ελάφρυνσης». Προσέθεσε δε, πως το 80% των φορολογουμένων έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων και δεν αντιμετωπίζει θέμα «πέναλτι» φόρου.

Τέλος, για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» ανέφερε ότι θα ισχύσει το κριτήριο μείωσης τζίρου για το 2020 που έχει ως στόχο την καλύτερη καταγραφή των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς πολλές από τις αιτούμενες επιχειρήσεις έχουν μπει και σε προηγούμενους κύκλους «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μηνός, ενώ, παράλληλα αυτήν την εβδομάδα θα γίνει μια ενισχυμένη πληρωμή για τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου 2020- Ιανουαρίου 2021 και αυτές του Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2021.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ

Τέλη κυκλοφορίας: Τί προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή