Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να βάλει τέλος στις ασάφειες γύρω από τη φορολόγηση κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων, με νέα εγκύκλιο του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή. Η εγκύκλιος δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) κατά τη σύσταση ή τροποποίηση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών, ειδικά όταν προκύπτουν αλλαγές σε πυλωτές, ταράτσες, θέσεις στάθμευσης ή επεκτάσεις διαμερισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους με τη συμφωνία των υπόλοιπων ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, προϋπόθεση για την επιβολή φόρου είναι η ύπαρξη κτισμάτων και η πραγματική μεταβίβαση ή αύξηση δικαιώματος υπέρ κάποιου ιδιοκτήτη. Αντίθετα, δεν προκύπτει φορολογική επιβάρυνση όταν δεν υπάρχει κτίσμα, όταν μειώνεται η επιφάνεια ή καταργούνται δικαιώματα, εξασφαλίζοντας έτσι ενιαία εφαρμογή της νομοθεσίας και αποφυγή αδικαιολόγητων χρεώσεων.
Η εγκύκλιος περιγράφει επίσης την οριζόντια ιδιοκτησία, όπου κάθε ιδιοκτήτης έχει πλήρη κυριότητα στο διαμέρισμά του και ποσοστό συγκυριότητας στα κοινόχρηστα μέρη της οικοδομής, και την κάθετη ιδιοκτησία, όπου διαφορετικά κτίσματα ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο, με τον κάθε ιδιοκτήτη να έχει αποκλειστική κυριότητα στο κτίσμα του και συγκυριότητα στο οικόπεδο. Ό,τι δεν έχει καθοριστεί ως αποκλειστική ιδιοκτησία θεωρείται κοινόκτητο και κοινόχρηστο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης, που επιτρέπει σε έναν ιδιοκτήτη να χρησιμοποιεί έναν κοινό χώρο, όπως θέση στάθμευσης ή τμήμα ταράτσας, χωρίς να αποτελεί πλήρη κυριότητα και χωρίς να μεταβιβάζεται αυτοτελώς.
Όσον αφορά τη φορολόγηση:
Επιβάλλεται ΦΜΑ όταν υπάρχει μεταβίβαση εμπράγματου δικαιώματος με αντάλλαγμα, π.χ. παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο σε υπάρχον κτίσμα.
Δεν επιβάλλεται ΦΜΑ σε άκτιστα οικόπεδα ή όταν καταργείται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και ο χώρος επανέρχεται σε κοινή χρήση, αφού δεν υπάρχει απόκτηση νέου δικαιώματος.
Με αυτή την εγκύκλιο, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να περιορίσει τις αμφισημίες που προκαλούσαν σύγχυση και ενδεχόμενες αδικίες στη φορολόγηση των κοινόχρηστων χώρων.
Διαβάστε επίσης:
Κληρονομιά: Πώς μοιράζεται όταν δεν υπάρχει διαθήκη
Αλλάζει "πρόσωπο" το Taxisnet – Νέα δεδομένα για συναλλαγές, εισοδήματα και καταθέσεις