Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Στις καλένδες παραπέμφθηκε το περίφημο e-περιουσιολόγιο

Image
ΑΑΔΕ
 clock 22:47 | 24/04/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση για την εκτέλεση του έργου του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» της εφορίας περιλαμβανόταν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2020.

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση γινόταν λόγος για ολοκλήρωσή του στις 31 Δεκεμβρίου 2021, με 5,5 χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που ήταν για το 2016. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του έργου. Παραθέτουμε το χρονικό των συνεχών αναβολών από το 2015 έως σήμερα και την εξαφάνισή του από τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ.

Εκτός του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τέθηκε η δημιουργία του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» της εφορίας. Το έργο, σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγγείλει η ΑΑΔΕ, για τελευταία φορά, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2020 -που δημοσιοποίησε στις 31/12/2020- θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Ωστόσο, από τα τέλη του 2020 που δημοσιοποιήθηκε αυτό το τελευταίο χρονικό ορόσημο, μέχρι και σήμερα, η τύχη του συγκεκριμένου έργου αγνοείται.

Απουσιάζει, δε, ως ορόσημο, από τα Επιχειρησιακά Σχέδια που εκπόνησε η ΑΑΔΕ, τόσο του 2021 όσο και του 2022, όπου δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά σε αυτό.

Από το 2015 μέχρι σήμερα το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης για το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» της εφορίας, το οποίο πλέον έπαψε να υφίσταται, είχε τροποποιηθεί έξι φορές και η ημερομηνία ολοκλήρωσής του είχε μεταφερθεί συνολικά 5,5 χρόνια αργότερα από αυτήν που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, όπως είχε αποτυπωθεί στο κείμενο του 3ου μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του 2015, καθώς επίσης και στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσεων του έτους 2015 που είχε καταρτίσει η τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Ειδικότερα, βάσει των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το 2015 η τότε ελληνική κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο, έως τον Νοέμβριο του 2015 θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία δημιουργίας μιας τεράστιας βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων, στην οποία θα καταχωρούνταν αναλυτικά περιγραφικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα, τα κινητά και άυλα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων της χώρας. Σ' αυτή τη βάση δεδομένων θα συγκεντρώνονταν στοιχεία για τις κατοικίες, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα μετρητά, τις καταθέσεις, τις πλάκες χρυσού, τις μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τις συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, τα εταιρικά μερίδια, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και τα… άλογα ιπποδρόμου που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

 

Η εκτέλεση του φιλόδοξου αυτού έργου, που είχε ονομαστεί «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» (e-περιουσιολόγιο) θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2016, όπως αναφέρεται στη σελίδα 52 του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων της τότε λειτουργούσας ΓΓΔΕ.

Βασικός στόχος ήταν τα δεδομένα που θα περιλαμβάνονταν στο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο» να διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα κι από άλλες πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτικών προσώπων. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστωνόταν ότι είχαν αποκρυβεί θα δεσμεύονταν από τις φορολογικές αρχές.

Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα είχαν στα δεδομένα του περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Έκπτωση και στους λογαριασμούς ρεύματος για φοιτητές

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ποιοι κωδικοί φέρνουν εκπτώσεις φόρου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis