Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει η οδηγία που ψηφίζεται στη Βουλή για τις κατασχέσεις καταθέσεων

Image
lefta.jpg
 clock 09:14 | 21/07/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κοινοτική οδηγία BRRD που μπήκε στα προαπαιτούμενα και προβλέπει τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποστηρίζει οτι τις ζημιές μιας τράπεζας δεν πρέπει να τις αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι πολίτες

Με βάση την οδηγία τα βάρη πέφτουν πρώτα στους μετόχους των τραπεζών, ύστερα στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει την προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ανά λογαριασμό.

Στο άρθρο 34 διατυπώνονται οι γενικές αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την εφαρμογή της εξυγίανσης και κατά την άσκηση των εξουσιών εξυγίανσης και προβλέπεται η υποχρέωση των αρχών εξυγίανσης να λαμβάνουν κάθε μέτρο για την τήρηση αυτών.

Οι ως άνω γενικές αρχές περιλαμβάνουν την κατά προτεραιότητα συμμετοχή των μετόχων στις ζημιές της εξυγίανσης, η οποία ακολουθείται από εκείνη των πιστωτών, σύμφωνα με την κατάταξη των απαιτήσεων των τελευταίων  στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών ουσιαστικά βάζει τέλος στους φόβους για κούρεμα καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ, όπως πολλοί φοβήθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και όπως πολλοί διέρρεαν πριν την υπογραφή τη συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis