Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Μπλε ουρανός και παγωμένο νερό στον Πλούτωνα

Image
πλουτωνας
 clock 11:06 | 09/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

«Ποιός θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στη ζώνη Κούιπερ; «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Άλαν Στερν. Όμως οι αποκαλύψεις για τον Πλούτωνα δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τη NASA, οι φωτογραφίες δείχνουν έναν πλανήτη τυλιγμένο σε μία όμορφη μπλε ατμόσφαιρα αζώτου. 

Όπως ανακοίνωσε η NASA, από τις εικόνες του Πλούτωνα που προέρχονται από το σκάφος New Horizons, προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη υπάρχει νερό κοκκινωπής απόχρωσης σε παγωμένη μορφή, ενώ μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόνο άζωτο και μεθάνιο σε παγωμένη μορφή.

Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, αν κάποιος στεκόταν στην επιφάνεια του Πλούτωνα και κοιτούσε ψηλά τον ουρανό, θα έβλεπε μαύρο χρώμα, εξαιτίας της αραιότητας της ατμόσφαιρας, η οποία όμως θα φαίνεται μπλε κυρίως την ώρα της ανατολής του Ήλιου και του ηλιοβασιλέματος.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την NASA:

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

Ο ουρανός βάφεται μπλε από σωματίδια που σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ είναι είτε γκρι είτε κόκκινα. Ο μπλε ουρανός είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του φωτός από τον ήλιο σε πολύ μικρά σωματίδια.
 

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

Επιπλέον, σύμφωνα με τη NASA, τα ευρήματα της αποστολής δείχνουν μικρές περιοχές με παγωμένο νερό στον Πλούτωνα, παρόλο που αρχικά δεν ήταν ορατό, μέχρι τουλάχιστον οι ερευνητές να εξετάσουν ξανά τα δεδομένα από το New Horizons.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis