Κρήτη

Κρήτη: Αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη

Φράγμα Βαλσαμιώτη

"Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Λευτέρης Κοπάσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, η μελέτη δεν αφορά στην αποκατάσταση αλλά στην διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων και είναι προϋπολογισμού μικρότερου των 60 χιλιάδων €. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού αποκατάστασης του φράγματος είναι τάξη μεγέθους 400χιλ€ και ενδεικτικά αντιστοιχεί στα έσοδα από την λειτουργία του φράγματος για ένα έτος με την χαμηλότερη χρέωση.  

Το φράγμα Βαλσαμιώτη χαρακτηρίζεται αιχμής και ασφάλειας και έχει εξασφαλισμένη ετήσια πλήρωση από της πηγές των Μεσκλών και όχι από την λεκάνη απορροής. Η θέση του φράγματος και η υψηλή στάθμη του νερού επιτρέπουν την μεταφορά του με φυσική ροή στην κατανάλωση, ενώ ενδέχεται να μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά παρότι δεν έχει μελετηθεί.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοπάσης αναφέρει τα εξής:

"Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ‘’έμφραξη’’ του Φράγματος Βαλσαμιώτη και τα εγκαίνια που σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του έργου. Κατά την πρώτη ‘’πλήρωση’’ που ακολούθησε διαπιστώθηκαν σημαντικές διαρροές οι οποίες ναι μεν δεν έθεταν σε κίνδυνο το έργο αλλά δημιουργούσαν προβλήματα στην αξιοποίησή του. Πολύ γρήγορα αναζητήθηκαν τα αιτία και ο τρόπος αντιμετώπισής τους σε συνεργασία με την ΔΕΗ (Υπηρεσία Φραγμάτων) που ήταν τεχνικός σύμβουλος κατά την κατασκευή του. Διαπιστώθηκε η ανάγκη των παρεμβάσεων και υποδείχτηκαν στο ανάδοχο οι εργασίες, με δική του δαπάνη, που υλοποιήθηκαν μερικώς και περιόρισαν τις διαρροές στο μισό.

Μεσολάβησε η αλλαγή της διοίκησης του Οργανισμού και η εκ νέου διερεύνηση με νέο μελετητή, με τα ίδια συμπεράσματα που όμως δεν οδήγησαν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης μέχρι που το έργο παραλήφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Ένα πυροτέχνημα με δημοσιότητα περί προσφυγής στην δικαιοσύνη για την μη παραλαβή του, από τον Οργανισμό ως ο φορέας λειτουργείας του, ακυρώθηκε εντός εβδομάδος για διαδικαστικούς λόγους χωρίς δημοσιότητα αυτή την φορά.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την επιλογή αναδόχου, για την διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων ενίσχυσης της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη σηματοδοτεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα από τότε.

Η ευχετήρια κάρτα μου ως πρόεδρος του ΟΑΚαε, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το νέο έτος, απεικονίζει το Φράγμα Βαλσαμιώτη γεμάτο νερό από την πρώτη του πλήρωση και συνοδεύεται με την πεποίθηση ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, που άλλωστε συμφωνεί με την άποψη των αρμόδιων Τεχνικών υπηρεσιών, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και της Διοίκησης του Οργανισμού.

Η αλήθεια για το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει κακοποιηθεί βάναυσα εξυπηρετώντας σκοπιμότητες. Εύχομαι και ελπίζω για το συμφέρον του τόπου και του έργου να μην ανακύψουν νέα εμπόδια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καραμανλής: Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το επόμενο τρίμηνο οι μελέτες για χάραξη του ΒΟΑΚ

Κρήτη: Στο επίκεντρο τα θέματα ανάπτυξης του νησιού

 

Κρήτη

Λασίθι

Τρία νέα σημαντικά έργα "ωριμάζουν" στον Δήμο Ιεράπετρας

έργα - ιεράπετρα

Συνεχίζεται από το Δήμο Ιεράπετρας η υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Συγκεκριμένα, μέσα από την άκρως εποικοδομητική συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», τρεις ολοκληρωμένες προτάσεις που αφορούν τη μελέτη κατασκευής του κολυμβητηρίου στο Κεντρί, τη μελέτη μετατροπής του κτιρίου της Πρώην ΑΓΡΕΞ σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και τη μελέτη για την ανέγερση νέου Δημαρχείου στην Ιεράπετρα, συνολικού ποσού 609.305,56€, υποβλήθηκαν προς ένταξη. 

Και τα τρία έργα συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής.  
Με την ένταξη της μελέτης για το κολυμβητήριο, ο Δήμος Ιεράπετρας βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά  στην κατασκευή μιας αναγκαίας αθλητικής εγκατάστασης που αποτελεί πάγιο αίτημα των Ιεραπετριτών και μαζί με  την  αξιοποίηση του κτιρίου της Πρώην ΑΓΡΕΞ σε εκθεσιακό κέντρο καθώς επίσης και με την ανέγερση του νέου Δημαρχείου θα δοθεί σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του Δήμου. 

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης: «Σε μια δύσκολη εποχή, όπου τα οικονομικά των δήμων «ματώνουν», ερχόμαστε να εντάξουμε στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ τη μελέτη τριών καίριων έργων, έργων που με την πραγματοποίησή τους θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των δημοτών.
  
Μέσα από τις εντάξεις των παραπάνω έργων και τις επόμενες εντάξεις που θα ακολουθήσουν, συνεχίζοντας την υλοποίηση του προγράμματός μας, ενισχύουμε ουσιαστικά τον Δήμο της Ιεράπετρας, ώστε να καταστεί μεγάλο κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού, ανάπτυξης και καινοτομίας
».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σοκ από τον θάνατο του αγαπητού Γιώργου

Κρίση πανικού ή έμφραγμα: Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά