Κρητικά και άλλα

Ροζ η Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

perifereiaroz.jpg

«Είναι στο Χέρι Μου», “Με την πρόληψη νικούμε τον καρκίνο, είναι η καλύτερη θεραπεία ,σώζουμε ζωές”, ήταν τα συνθήματα ευαισθητοποίσης πού εξέπεμψαν γυναίκες και άνδρες σέ εκδήλωση πού πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καμπάνιας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης όλες και όλοι οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τό μουσικό πρόγραμμα με θέμα: «τραγουδώντας για τη γυναίκα, τραγουδώντας για την πρόληψη», από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη Διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου. Στην συνέχεια έγινε στά ροζ χρώματα φωταγώγηση τού κτηρίου της Περιφέρειας στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης, που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Επίσης στην διάρκεια της εκδήλωσης στην Περιφέρεια, μοιράστηκαν ροζ τριαντάφυλλα στις γυναίκες, ενημερωτικό υλικό, κονκάρδες με την ένδειξη ”είναι στο χέρι μου”, ενώ προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα απο τόν σύλλογο γυναικών «Η Εργάνη” Επισκοπής, με επικεφαλής την πρόεδρο Σεβαστή Κρασανάκη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τόν εντεταλμένο Περιφερειακό σύμβουλο ,υπεύθυνο των κινητών μονάδων πρόληψης της Περιφέρειας Γιώργο Πιτσούλη, με παρόντες από πλευράς Περιφέρειας τόν Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλο Μπαριτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Έφη Κουτεντάκη, την Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλο Γεωργία Μηλάκη, την Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλο Ρένα Χουδετσανακη, ενώ από πλευράς Δήμου Ηρακλείου παρούσα ήταν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη.

Στην σημαντικότητα τής πρόληψης, αλλά και στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας μαζί με τους φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, γυναικείων συλλόγων, εθελοντριών, ο Γιώργος Πιτσούλης. Η συμμετοχή όλων, όπως είπε, στην κοινή προσπάθεια, που δεν περιορίζεται μόνο στον μήνα πρόληψης, είναι σημαντική, στέλνοντας  ένα δυνατό μήνυμα ζωής προς όλες τις γυναίκες. Παράλληλα ο κ Πιτσούλης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα πρόληψης η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας που τα τελευταία χρόνια “οργώνει” το νησί μας-ακόμα και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές πραγματοποιώντας δωρεά μαστογραφίες στις γυναίκες. Στό ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της πρόληψης αναφέρθηκε και η Αντιδημαρχος Ρένα Παπαδάκη στον σύντομο χαιρετισμό της, προσθέτοντας ότι ο Δήμος για τον κοινό στόχο, αλλά και σε όλα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα συνεργάζεται με την Περιφέρεια, τους φορείς, εθελοντικές οργανώσεις κ.α Παράλληλα, η κα Παπαδάκη έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια στον κ Πιτσούλη, και σε όλους τους συμμετέχοντες για την διοργάνωση της εκδήλωσης σε συνέχεια της καμπάνιας της πρόληψης που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης. Ο κ Πιτσούλης αφού ευχαρίστησε την κα Παπαδάκη για την καλή συνεργασία με τον Δήμο ,απευθυνόμενος σε όλους, πρόσθεσε: «Κλείνοντας το μήνα πρόληψης  αποφασίσαμε να φωταγωγήσουμε ροζ το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης σηματοδοτώντας την αδιάληπτη συνέχιση  της καμπάνιας «Είναι στο Χέρι Μου!» Μια καμπάνια με πολλαπλές δράσεις σε συνεργασία με φορείς της Κρήτης που στόχο έχει μέσω της διάχυσης γνώσης και  της ευαισθητοποίησης να κινητοποιήσει τις γυναίκες στην υιοθέτηση συμπεριφορών πρόληψης.
Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, τους συνεργάτες και τους πολίτες που βοηθούν σε αυτήν την προσπάθεια.  Ευχαριστούμε την Μικτή Χορωδία της Περιφέρειας που έντυσε μουσικά την εκδήλωση ,την Σεβαστή Κρασανάκη για την προσφορά των εδεσμάτων, όπως και όλους που με οποιοδήποτε τρόπο συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες». 

Κρήτη

Μαρκογιαννάκης: Η χαμηλή πτήση της Περιφέρειας Κρήτης

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης

"Χαμηλό όραμα, χαμηλές προσδοκίες, χαμηλή αποτελεσματικότητα στην Περιφέρεια Κρήτης που θα έπρεπε να είναι η περισσότερο δυναμική και ακμάζουσα Περιφέρεια στη χώρα", αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, με φόντο τον απολογισμό που έκανε σήμερα ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Και σημειώνει:

"Οι οπισθοδρομικές πολιτικές συνεργασίες και νοοτροπίες, η αναποφασιστικότητα και οι παλινωδίες αποτελούν την οπισθέλκουσα δύναμη που περιορίζει και συγκρατεί τις υγιείς αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου.

 Έχουν περάσει ήδη τέσσερις μήνες στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο, σε συνέχεια ενός εκλογικού έτους, και δύο μήνες στο νέο χρόνο και την νέα δεκαετία που βρίσκουν την Περιφέρεια Κρήτης να ασφυκτιά.

Αν ερωτηθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, νομίζω κανείς δεν αισθάνεται ότι επιτελεί την αποστολή του όπως θα έπρεπε και θα επιθυμούσε. Κουραστικά και αναποτελεσματικά περιφερειακά συμβούλια, χωρίς απευθείας μετάδοση των εργασιών τους απέχουν πολύ από την δημιουργική και αποφασιστική παρέμβαση στο αναπτυξιακό όραμα που όλοι θέλουμε. Για αυτό τον λόγο έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας σε αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε να συζητηθεί.

Ο προϋπολογισμός της περιφέρειας συμπιέζεται μεταξύ 70 άλλων θεμάτων στην οικονομική επιτροπή πριν εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς να συνοδεύεται από Πρόγραμμα Δράσης. Έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να συζητείται ο προϋπολογισμός ως αποκλειστικό θέμα αναγνωρίζοντας του την πρέπουσα σημασία.

Σημαντικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα του νησιού, αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό και πολιτικούς τακτικισμούς από την ίδια την πλειοψηφούσα παράταξη, όπως για παράδειγμα την έγκριση της ΣΜΠΕ για την επένδυση στην πρώην Βάση των Γουρνών. Έχουμε προτείνει για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας την δημιουργία δομής «Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κρήτης» (ΚΥΕ) με σκοπό την αξιοποίηση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η περιορισμένη απορροφητικότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020 σε συνδυασμό με την ασθενή σας διεκδίκηση πόρων από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει στερήσει πολύτιμους πόρους  από την τοπική οικονομία και παράλληλα συντηρεί το συγκριτικό έλλειμμα των υποδομών που έχει η Κρήτη.

Οι αγκυλώσεις για σύγχρονες μεθόδους χρηματοδότησης, όπως θα μπορούσαν να είναι τα ΣΔΙΤ σε υποδομές καθυστερούν την ολοκλήρωσή τους επιβαρύνοντας το περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια της καθυστέρησης, ενώ στερούν πόρους από έργα όπως οι κάθετοι άξονες που η σημερινή τους κατάσταση περιορίζει την πρόσβαση στην νότια Κρήτη επιτείνοντας τον υδροκεφαλισμό στο νησί όχι μόνο σε ένα αστικό κέντρο σε σχέση με τα Χανιά το Ρέθυμνο και το Λασίθι αλλά και μεταξύ Βορά και Νότου.

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και η συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επαρκεί. Απαιτείται περαιτέρω πρωτοβουλία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος 12 μήνες το χρόνο. Έχουμε προτείνει να στοχεύσουμε στην εδραίωση της Κρήτης ως ένα ισχυρό τουριστικό brand ιδρύοντας και λειτουργώντας τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προβολής Προορισμού στο πλαίσιο των βέλτιστων διεθνών πρακτικών.    

Το πρόγραμμα των κοινωνικών και αθλητικών δράσεων έχει απροσδιόριστη αφετηρία και ασαφή χαρακτηριστικά παρά την εργώδη προσπάθεια που απαιτεί η υλοποίησή του.   

Το πρόγραμμα για την αγροτική οικονομία φέτος το «σκότωσε» η δακοκτονία. Έχουμε προτείνει την χρησιμοποίηση σύγχρονων μεθόδων και οφείλουμε να δείξουμε γρήγορα αντανακλαστικά στις εφαρμοσμένες πρακτικές της δακοκτονίας με αυστηρότερους ελέγχους κατά τη διάρκεια της υλοποίησης.

Σε αυτό το σκηνικό σας τιμά η επιλογή σας να προχωρήσετε σε απολογισμό, ενώ δεν υποχρεούστε αυτή την χρονιά και εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε καλύτερα και η Κρήτη αξίζει περισσότερα, γι αυτό όλους αυτούς του μήνες έχουμε θετική στάση και ασκούμε δομική αντιπολίτευση, οφείλουμε όμως να σας υποδείξουμε ότι όσα κάνετε ακόμα και στην σωστή κατεύθυνση δεν είναι αρκετά για τις δυνατότητες της Κρήτης και την δυναμική των Κρητικών.

Προσερχόμαστε με προτάσεις και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική για να σας παρασύρουμε από την ήσσονα προσπάθεια στην αριστοποίηση για την Κρήτη. Στην Κρήτη της ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον,  για την προσέλκυση επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Κρητικούς".