Κρήτη

Ο Ραβέλ και η Μυρτώ, οι πρώτοι σκύλοι - Μουσειοπαιδαγωγοί στην Ελλάδα!

λαμπραντόρ μουσείο φυσικής ιστορίας

Ο Ραβέλ και η Μυρτώ δύο γλυκύτατα λαμπραντόρ συμμετέχουν στο SummerCamp του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης υποστηρίζοντας ότι η ενσωμάτωση ενός ζώου σε μια ομάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια εξέλιξη δυναμική!

Το Μουσείο, τολμηρό όπως πάντα, αποφάσισε για πρώτη φορά, να εφαρμόσει την πρακτική της Αλληλεπίδρασης με τη βοήθεια των ζώων απολαμβάνοντας τα ψυχολογικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και γνωστικά οφέλη αυτής της ενδιαφέρουσας επαφής!
 

Όπως εξηγεί η Διευθύντρια Έκθεσης ΜΦΙΚ-ΠΚ κα Λένα Μπορμπουδάκη «το μουσείο μας πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά δίνοντας άλλη δυναμική στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Για πρώτη φορά σε μουσείο στην Ελλάδα, υποδεχόμαστε τους νέους μας συνεργάτες - Δύο υπέροχα λάμπραντορ! Η νέα αυτή εκπαιδευτική και μουσειολογική πρακτική, η εμπλοκή με τα ζώα φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της μάθησης και των δεξιοτήτων του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ομαδικής εργασίας και συνεργασίας (Orlbauer and Knotnachel, 2001)». Η κ.Μπορμπουδάκη επισημαίνει ότι «η παρουσία ενός ζώου απελευθερώνει το στρες και βοηθά τα παιδιά σε εργασίες όπως η μεγαλόφωνη ανάγνωση (Friedman et al, 1983 in Katcher and Wilkins, 2002). Στην τάξη τα ζώα μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών, η οποία ενδέχεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τον παιδαγωγό σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι χωρίς αυτά (Ortbauer, 2001 in Varaco and Semnotti, 2002), ενώ παράλληλα συνεισφέρει στη μείωση του άγχους, του θυμού και της επιθετικότητας».

Η Ενσωμάτωση των Ζώων σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα ή η Εκπαίδευση με τη βοήθεια των Ζώων είναι μια έννοια που βασίζεται γύρω από τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν για τα παιδιά μέσα από άμεση ή έμμεση επαφή με αυτά.
 
Περισσότερες πληροφορίες για τα εβδομαδιαία καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου: http://www.nhmc.uoc.gr/el/news/31237
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 44χρονη μετά τον εμβολιασμό της με Astrazeneca

Βενιζέλειο

Στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται μία 44χρονη γυναίκα, μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοίού, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που θορυβεί τις υγειονομικές αρχές του τόπου, μετά την περίπτωση του 35χρονου από την Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου, Χάρης Λυδάκης, "η γυναίκα εμβολιάστηκε πριν από περίπου 13 ημέρες και λίγο μετά άρχισε να εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Στο Βενιζέλειο νοσηλεύεται από την περασμένη Τετάρτη".
Όπως λέει ο κ. Λυδάκης, η γυναίκα εμφάνισε θρομβοπενία με μία πιθανότητα θρόμβωσης και διαταραχής στην πηκτικότητα του αίματος και συμπλήρωσε πως όλες οι εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να εμφανίσει το πρόβλημα πηκτικότητας στο αίμα της. Ηπερίπτωση της 44χρονης, ελέγχεται και παρακολουθείται στενά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνδέεται με το εμβόλιο της Astrazeneca" κατέληξε ο κ. Λυδάκης.

Λίγο αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση για το περιστατικό από τη Διοιίκηση του Βενιζελείου η οποία αναφέρει τα εξής:

"Στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας νοσηλεύεται γυναίκα 44 ετών η οποία προσήλθε με άτυπα ενοχλήματα και εργαστηριακές διαταραχές πηκτικότητας και θρομβοπενίας.

Είχε εμβολιασθεί με την πρώτη δόση εμβολίου Astra Zeneca, πρό 7ημέρου από την εισαγωγή της.

Γίνεται διερεύνηση για υποκείμενα νοσήματα, καθώς και πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό.

Λαμβάνει θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα."

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση από Κρητικό: Βοηθήστε να βρεθεί ο οδηγός που με χτύπησε (φωτο)

Κρήτη: Συναγερμός για 23χρονο που ήπιε ποντικοφάρμακο