Κρητικά και άλλα

Με θρησκευτική κατάνυξη τα Θυρανοίξια του ναού της Αγίας Τριάδος

22b55886-1f4d-40c6-af1b-aff9e7267c2e-696x385.jpeg

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του εκ βάθρων ανακαινισμένου πανηγυρίζοντος Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος Κάτω Χωριού Ιεράπετρας.

Η ακολουθία  των Θυρανοιξίων τελέσθηκε στο προαύλιο του ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, τον οποίο περιστοίχιζαν ο Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Χωρίου και οι Αιδεσιμώτατοι Εφημέριοι των όμορων Ενοριών. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος με απλό και μεστό λόγο αναφέρθηκε στις σημαντικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και γενικότερα στη σημασία του ναού ως οίκου Θεού και κέντρου της ζωής και της λατρείας των χριστιανών.

Ειδικότερα, για τον συντηρηθέντα πανηγυρίζοντα ναό ο σεβ. Κ. Κύριλλος σημείωσε τα εξής: «Από σήμερα, μετά τη τέλεση των Ιερών Θυρανοιξίων, ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος θα είναι και πάλι η καταφυγή των ευσεβών Χριστιανών. Θα είναι τόπος πνευματικής αναψυχής των κοπιώντων και πεφορτισμένων, και λιμένας όπου θα βρίσκουν σωτηρία και γαλήνη από τις τρικυμίες της ζωής.

Ο ναός κτίσθηκε τον 19ο αι. και αποτελεί εξαιρετικό δείγµα της ναοδοµίας εκλεκτικιστικού ρυθµού της τότε εποχής, µε κοµψές αναλογίες, επιµεληµένη κατασκευή και λιθανάγλυφα εξαιρετικής ποιότητας. Αποτελούσε τον ενοριακό ναό του Κάτω Χωριού, αντάξιο της αίγλης και της οικονοµικής ευµάρειας των κατοίκων του. Είναι µονόχωρος καµαροσκεπής ναός µέ µία σπάνια για τη ναοδοµία της Κρήτης ιδιοµορφία: έχει δύο πλάγιες κόγχες στον βόρειο και νότιο τοίχο που µαζί µέ εκείνη του ιερού Βήµατος καθιστούν τον ναό τρίκογχο. Επιπλέον οι αετωµατικές απολήξεις της στέγης διαµορφώνονται καµπύλες µέ ελικοειδείς απολήξεις, χαρακτηριστικές επιδράσεις της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Σε επιδράσεις από τη δυτική αισθητική οφείλονται και οι γύψινες διακοσµήσεις στο εσωτερικό, όπως επίσης και η διαµόρφωση της δυτικής εισόδου µέ νεοκλασικά στοιχεία.

Ο Ιταλός περιηγητής Giuseppe Gerola, που επισκέφθηκε την Κρήτη στις αρχές του 20ου αιώνα, περιγράφει ανάγλυφο Ευαγγελισµό από µάρµαρο πάνω από τη δυτική πύλη, που σώζεται και σήµερα. Εξαιρετικής τέχνης είναι και εντοιχισµένο ανάγλυφο από µάρµαρο πάνω από το περίτεχνο από πωρόλιθο αγιοθύριδο στην αψίδα του ιερού Βήµατος, όπως και τα µαρµάρινα θυρώµατα. Στον ναό βρέθηκαν µαρµάρινη πλάκα µε λατινική επιγραφή του 1602 που βρίσκεται στην πρόθεση και παλιά µικρή κολόνα αγιάσµατος. Προφανώς τα µαρµάρινα µέλη µεταφέρθηκαν από τον τότε ερειπωµένο ναό της Παναγίας της Εφτάτρουλης και τα υπολείµµατα της ονοµαστής έπαυλης του Λατίνου Επισκόπου Gaspar Viviani από τον γειτονικό χωριό της Επισκοπής. Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέµπλο µέ τις σπάνιες παραστάσεις, τα λυπηρά, ο Δεσποτικός Θρόνος και το προσκυνητάρι είναι σπουδαία έργα ξυλογλυπτών του 19ου αι., των φηµισµένων νιταδόρων της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ οι φορητές εικόνες του αγιογράφου Γ. Ν. Χρήστου και φέρουν χρονολογία 1907. Το έτος 2011 πραγµατοποιήθηκαν µε τις ενδεδειγµένες αναστηλωτικές τεχνικές, οι εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης των θεµελίων, κατασκευής των εσωτερικών και εξωτερικών πατητών κονιαµάτων, στερέωσης της θολοδοµίας και κατασκευής δαπέδου από ντόπιο πωρόλιθο, χωρίς να δηµιουργηθούν βλάβες η αισθητικές αλλοιώσεις στο µνηµείο. Οι εργασίες συντηρήσεως και εκ βάθρων ανακαίνισης του ναού πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της τότε αρμόδιας 13ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκαν το έτος 2013. Σε αυτόν τον Ιερό Ναό, που εορτάζει την Κυριακή της Πεντηκοστής, τελείται κάθε χρόνο η τελετή και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως. Αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των Κατωχωριτών και είναι η κοινή περιουσία όλων, των μονίμων κατοίκων και όλων των ευλαβών προσκυνητών».
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Εφημέριο της Ενορίας, Αιδεσιμώτατο Οικονόμο π. Παντελεήμονα Καββουσανό, για την ολοκλήρωση των εργασιών και τον εξοπλισμό του ναού, τον προκάτοχό του, Αιδεσιμώτατο Οικονόμο π. Γεώργιο Μανθαιάκη, και σύσσωμο το παρόν αλλά και το προηγούμενο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, που άοκνα εργάσθηκαν για τον μεγάλο αυτό έργο της συντήρησης, ανάδειξης και αποκατάστασης του ναού.

Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών, χωριανούς και φίλους, οι οποίοι εκ του περισσεύματος ή εκ του υστερήματος τους συνέβαλαν στη δαπάνη των εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης και εξωραϊσμού του ναού, που παραδίδεται και πάλι στη δημόσια λατρεία.

O Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος π. Παντελεήμων Καββουσανός, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού
Συμβουλίου ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την ευλογητική παρουσία του στην Ενορία και για την τέλεση των Θυρανοιξίων, αλλά και όλους τους κατοίκους του χωριού, τους εγγύς και τους μακράν, οι οποίοι αγαπούν και ενδιαφέρονται για τα χριστιανικά μνημεία και της Ενορίας και ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα της Εκκλησίας με αγάπη, τονίζοντας ότι τα εργαστήρια των ψυχών στις Ενορίες είναι οι ναοί, όπως έλεγε ο άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου.

Τους υπέροχους του πανηγυρικού Εσπερινού της Πεντηκοστής απέδωσαν καλλικέλαδα οι ιεροψάλτες της περιοχής, με επικεφαλής τον εκ Κάτω Χωρίου καταγόμενο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και πρώην Διευθυντή της Δημοτικής Χορωδίας Ιεράπετρας κ. Γεώργιο Ψαρουδάκη και τον Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» κ. Ευάγγελο Φραγκούλη.

Στην Ακολουθία των Θυρανοιξίων και στον Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε παρέστησαν πλήθος πιστών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης.
 

ESPA BANNER