Κρητικά και άλλα

Αψηφώντας το κρύο τίμησαν την Αγία Μακρίνα στα Φιλίσια (φωτογραφίες)

αγία μακρίνα 20

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσιά εκατοντάδων πιστών που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο, τελέστηκε χθες Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός  στη μνήμη της Αγίας Μακρίνας, στα Φιλισία Ηρακλείου. Στην ακολουθία του Μέγα Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, προσκεκλημένος του ιερέα της Αγίας Μακρίνας, πατέρα Παρθενίου. 

αγία μακρίνα 1

αγία μακρίνα 1, by mpeka

αγία μακρίνα 3

αγία μακρίνα 3, by mpeka

αγία μακρίνα 4

αγία μακρίνα 4, by mpeka

αγία μακρίνα 5

αγία μακρίνα 5, by mpeka

Κατά την διάρκεια του εσπερινού τέθηκε σε προσκύνημα το Λείψανο της Αγίας Μακρίνα από την Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους. 
 

αγία μακρίνα 6

αγία μακρίνα 6, by mpeka

αγία μακρίνα 7

αγία μακρίνα 7, by mpeka

αγία μακρίνα 9

αγία μακρίνα 9, by mpeka

αγία μακρίνα 10

αγία μακρίνα 10, by mpeka

αγία μακρίνα 21

αγία μακρίνα 21, by mpeka

Παράλληλα ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Φιλισίων "Η ΑΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ" με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Μακρίνας πραγματοποίησε με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στις 17 και 18 Ιουλίου με τίτλο «Θυμόμαστε Τιμούμε Συνεχίζουμε». Με ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, Κονιαλίδικα τραγούδια της Καππαδοκίας και Κρητική βραδιά με τον Μανώλη Κονταρό.
 

αγία μακρίνα 11

αγία μακρίνα 11, by mpeka

αγία μακρίνα 12

αγία μακρίνα 12, by mpeka

αγία μακρίνα 14

αγία μακρίνα 14, by mpeka

αγία μακρίνα 13

αγία μακρίνα 13, by mpeka

αγία μακρίνα 15

αγία μακρίνα 15, by mpeka

αγία μακρίνα 16

αγία μακρίνα 16, by mpeka

αγία μακρίνα 17

αγία μακρίνα 17, by mpeka

αγία μακρίνα 18

αγία μακρίνα 18, by mpeka

αγία μακρίνα 19

αγία μακρίνα 19, by mpeka

Λίγα λόγια για την Αγία Μακρίνα 

Η Αγία Μακρίνα, πρωτότοκη (324-379 μ.Χ.) με επτά αδέρφια, προερχόταν από μια επιφανή και ευσεβή οικογένεια. Η Μακρίνα φανερώνει από μικρό παιδί εντυπωσιακή ικανότητα να μαθαίνει. Η υπέροχη μητέρα της Εμμέλεια προτιμά να σπουδάσει η κόρη της τη θεία σοφία, αλλά όλη η μετέπειτα διαγωγή και δράση της Μακρίνας φανερώνει τη δυνατότητά της να επιχειρηματολογεί και να πείθει τους τόσο έξοχα μορφωμένους και ικανούς αδελφούς της. Διαθέτει και εξαιρετική ομορφιά που την καθιστά περιζήτητη. Ο πατέρας της επιλέγει τον εκλεκτό νέο που θεωρεί αντάξιό της. Αναπάντεχα όμως πεθαίνει και η Μακρίνα θεωρεί ότι η ίδια στο Χριστό πλέον μόνο ανήκει. Ύστερα γίνεται στήριγμα της μητέρας της και καθοδηγός των αδελφών της.
 

αγία μακρίνα 2

αγία μακρίνα 2, by mpeka

Πριν κλείσει ο χρόνος από τον θάνατο του αδερφού της Βασιλείου του Μέγα, η Μακρίνα, ηγουμένη Μεγάλης μονής στα κτήματα της οικογένείας στον Πόντο, ασθενεί. Ο αδελφός της και επίσκοπος Νύσσης Γρηγόριος ίσως το διαισθάνεται, πάντως αποφασίζει εκείνες τις ημέρες να την επισκεφθεί. Η οσία "μεγάλη", αν και βαριά άρρωστη, ανασηκώνεται και δοξολογεί τον Θεό που της έκανε τη χάρη και έφερε τον υπηρέτη Του κοντά της. Η μνήμη της τιμάται στις 19 Ιουλίου.

Μάρα Μπέκα