Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ - Πολυτεχνείου της Κρήτης

Image
10_2.jpg
 clock 18:15 | 19/03/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η τελετή υπογραφής του μνημονίου-πλαισίου συνεργασίας  μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Την εν λόγω συμφωνία, από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας και από την πλευρά του Πολυτεχνείου της Κρήτης ο πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η στρατιωτική ηγεσία, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, βουλευτές-μέλη των επιτροπών Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Ανώτατα Στελέχη του ΥΠΕΘΑ, καθώς και μέλη της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Ο ΑΝΥΕΘΑ στον χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να επισημοποιήσουμε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης.

Πεποίθησή μου είναι πως εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή αναβαθμισμένης συνεργασίας, μεταξύ ενός εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων της χώρας μας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με το Μνημόνιο αυτό, συμπυκνώνεται εργασία και μελέτη, που από κοινού υλοποίησαν στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου της Κρήτης αλλά και εμπειρία, που αποκρυσταλλώνεται από τη μέχρι τώρα συνεργασία των δύο μερών, προσθέτοντας μια δυναμική που θα αρχίσει να εκδηλώνεται πολλαπλά κατά τα επόμενα χρόνια.

Η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο της να καλύψει μια σειρά υπαρκτών αναγκών, αλλά και να εκφράσει μια πραγματικότητα που βρίσκεται σε διαρκή και δυναμική εξέλιξη.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της προσπάθειας που με ζήλο, έμπνευση και μεράκι κατάρτισαν το πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί μια πολλαπλή αναγνώριση:

-           του επιστημονικού έργου και του κύρους που αποκτούν μέσα από το έργο αυτό τα δημόσια Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά ιδρύματα της χώρας μας.

-           της επιστημονικής ισοτιμίας που έχουν οι παραγωγικές σχολές των ΕΔ, συνθήκη ικανή και αναγκαία για μια ουσιαστική συμπόρευση.

-           της κοινής ανάγκης για διεύρυνση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Το ΥΕΘΑ και το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμερίζονται την αντίληψη πως, όντας φορείς και κοινωνοί ειδικής γνώσης και υποδομών, οφείλουν να συνεργήσουν, με σκοπό καταρχήν τον εντοπισμό και εν συνεχεία τη διεύρυνση του αμοιβαίου συμφέροντος.

Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον κοινό μας παρονομαστή σε αυτή μας την προσπάθεια.

Αποτελεί τον παράγοντα που αναζητά, σχεδιάζει και υλοποιεί τους στόχους του οραματικού πλαισίου, την προαγωγή και προάσπιση της Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του υπουργείου μας και την παραγωγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας από την πλευρά του Πολυτεχνείου.

Κοινός τόπος της συνεργασίας αυτής είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, είναι η πρόοδος της επιστήμης με τη διεύρυνση των πεδίων της, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αφοσιωμένες στον στρατιωτικό τους ρόλο, εμπλουτίζοντάς τον με επιστημονική κατάρτιση και τεχνολογικές καινοτομίες.

Κυρίες και κύριοι,

Στην εποχή μας η ταχύτατη επιστημονική ανάπτυξη, η εξειδίκευση, αλλά και η δημιουργία νέων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, επηρεάζουν άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις που διακλαδικά συνεργαζόμενες ανταπεξέρχονται στο ρόλο τους, ακολουθώντας αυτό που η πρόοδος και επιστημονική εξέλιξη επιτάσσει.

Την ίδια ώρα, η κάλυψη αναγκών και η αντιμετώπιση προβλημάτων στο πραγματικό πεδίο προϋποθέτουν τη συνεργασία μεταξύ ενός φορέα ισχύος και γνώσης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις με ένα φορέα επιστημονικής γνώσης και εφαρμοσμένης έρευνας υψηλού επιπέδου, όπως είναι το Πολυτεχνείο της Κρήτης.

Τα τρία πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας που περιγράφονται στο μνημόνιο –δηλαδή η Εκπαίδευση, η Έρευνα και οι Ερευνητικές Υποδομές, αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες- φανερώνουν και το εύρος αυτής της συνεργασίας.

Παράλληλα, το Μοντέλο λειτουργίας του Μνημονίου που έχει επιλεγεί για την καλύτερη επικοινωνία και αποδοτική λειτουργία της συνεργασίας, αυτό της Σύστασης Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Σύστασης Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού των δράσεων, διασφαλίζει μια αποτελεσματική οργανωτική δομή λειτουργίας και ελέγχου.

Το παρόν μνημόνιο, που έρχεται ως επιστέγασμα κοινών προσπαθειών προσέγγισης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών.

Η δυνατότητα επιπλέον παράτασης για τρία ακόμα έτη, διασφαλίζει τα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται, ώστε μια τέτοια συνεργασία να παράξει καρπούς, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική εξέλιξης της συνεργασίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με δεδομένο τον πολυδιάστατο ρόλο του, επιζητεί τη συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη δημιουργία του Επιστημονικού Χάρτη της χώρας μας από τη νότια γεωγραφική γωνιά της, μέσω μιας υποδειγματικής αποκεντρωμένης συνεισφοράς στην τεχνολογική πρόοδο.

Ήδη, η έως τώρα συνεργασία έχει να επιδείξει έργο στον τομέα της εκπαίδευσης, με τη συνεργασία μέσω δια-ιδρυματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι νέες δυνατότητες συνεργασίας θα έχουν πιθανά πεδία ενδιαφέροντος τα ακόλουθα:

-           Συνέργειες σε νέες ερευνητικές προτάσεις κοινού ενδιαφέροντος, συγχρηματοδοτούμενες τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους, στον τομέα της Ασφάλειας  και της Άμυνας.

-           Ενίσχυση της συνδιοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων με τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).

-           Χρήση και εκτέλεση μελετών-πειραμάτων σε εγκαταστάσεις πειραματισμού των δύο φορέων.

-           Δυνατότητα παρακολούθησης από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε τομείς ενδιαφέροντος τους, καθώς και συμμετοχή στελεχών του Πολυτεχνείου της Κρήτης σε εκπαιδεύσεις φορέων του ΥΠΕΘΑ, όπως Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κυβερνοασφάλεια κ.α.

Κυρίες και κύριοι,

Γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι ο διακηρυγμένος στόχος των δύο μερών να συνεργαστούν και να συνδιαμορφώσουν υπόβαθρο τεχνολογίας αιχμής, βοηθά στην επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων και μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων τους, γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία για τους καρπούς αυτής της συνεργασίας.

Κλείνοντας αυτό το χαιρετισμό, θα ήθελα να καταθέσω τη διαβεβαίωση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εμού προσωπικά, ότι στηρίζουμε με σθένος την προσπάθεια αυτή.

Ειλικρινά συγχαρητήρια για άλλη μία φορά στους συντελεστές της, τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και από την πλευρά του Πολυτεχνείου της Κρήτης.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων σας, θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σας βήμα.

Καλή επιτυχία!»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis